A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Petefészekrák: ezek a figyelmeztető tünetek

#anyagcsere #fájdalom #petefészekrák #rákos megbetegedés
2019.04.19. Módosítva: 2018.06.19.

A petefészek daganatos megbetegedésének a kezdeti időszakban nincsen tünete, vagy csak nagyon enyhe, így a daganat más szerveket is megtámadhat. Milyen jelek figyelmeztethetnek a petefészekrákra?

Hirdetés

A petefészekrák tünetei a daganat típusától, illetve a betegség stádiumától függnek. A kezdeti időszakban a petefészekrák nem fájdalmas, a kísérő tünetek – ha vannak – igen enyhék, és bizonyos daganattípusok diagnosztizálása is nehezebb (pl. azért, mert nem kíséri őket a petefészekrákkal összefüggő speciális fehérjék, biomarkerek szintjének emelkedése). A tünetek ráadásul gyakran általánosnak tekinthetőek, és könnyű őket más betegségeknek tulajdonítani.

A petefészekrák tünetei

A leggyakoribb tünetek közé tartozik az alhasi vagy medencetájéki fájdalom, hiszen a petefészkeken növekvő daganat nyomhatja, irritálhatja a körülötte lévő területeket. A petefészekrákkal összefüggő fájdalom igen erős is lehet, és gyakran hosszú ideig, akár hónapokig is tart. A fájdalom különösen fontos figyelmeztető jel lehet az 50 fölötti hölgyeknél, illetve akkor, ha a menstruációs ciklustól függetlenül jelentkezik és nem múlik el néhány napon belül. A fájdalom ráadásul a hát alsó részébe vagy a deréktájékba is kisugározhat.

A daganatra figyelmeztető jel lehet az is, ha a szexuális együttlét kellemetlen, fájdalmas, esetleg hüvelyi vérzés követi. A fájdalmas együttlét mindenképpen aggodalomra ad okot, más betegségek tünete is lehet, ezért haladéktalanul javasolt vele orvoshoz fordulni!

A petefészekrák befolyásolhatja az anyagcserénket is

A petefészekrák tünetei között találhatjuk a hasi panaszokat, így a puffadást, a teltségérzetet, a fokozott gázképződést, gyomorégést, hányingert is. A vizeletürítési szokások is megváltozhatnak, például sokkal gyakoribbá, fájdalmasabbá válhatnak, de inkontinencia vagy akár véres vizelet is jelentkezhet. A petefészken kialakuló tumor ugyanis a húgyhólyagot, vagy akár a beleket is nyomhatja.

Mindenképpen aggodalomra okot adó tünet a hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás (főként, ha nem változtattunk az étrendünkön vagy a sportolási szokásainkon), illetve az étvágytalanság. A daganatos betegségek, így a petefészekrák is befolyásolhatják az anyagcserénket, illetve a tápanyagok hasznosításának képességét – ráadásul, a petefészekrák az elhelyezkedésénél fogva a bélrendszerre is hatással lehet.

Meglepő módon, a petefészekrák viszonylag gyakori kísérő tünete a légzési nehézség, a légszomj is, mert a daganat növekedésével a hasüregben található szervek, szövetek is irritálttá válhatnak, folyadék gyűlhet fel, ami a rekeszizmot is nyomhatja, ez pedig a légzésre is hatással lehetnek.

Ezek a petefészekciszta tünetei - kattintson tovább!

A légzési nehézségek, a fogyás és étvágytalanság mellett a daganatos betegségek akár a vörösvérsejtek számának csökkenését és vérszegénységet is okozhatnak, ez pedig fáradékonysággal, állandó kimerültséggel, sápadtsággal is együtt járhat.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.