Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Mennyire veszélyes alkoholt inni vérnyomáscsökkentő, vagy szívgyógyszer mellett?

alkohol vérnyomáscsökkentő, szívgyógyszer szedés mellett

A gyógyszeres kezelés mellett sokan próbálják a vérnyomásukat életmódváltással csökkenteni, úgy gondova, hogy ebben egy kis alkohol még belefér.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont elárulja, hogy ilyenkor mit és mennyit is érdemes választani.

A magas vérnyomás és alkohol

Számos hit és tévhit kering a köztudatban azzal kapcsolatban, hogy vajon magasvérnyomás betegség esetén lehet-e alkoholt fogyasztani, és ha igen, akkor mit és mennyit?

Az alkohol és a vérnyomás kapcsolata eléggé sokrétű: ha valaki tartósan fogyasztja nagyobb mennyiségben, akkor azzal vérnyomás emelkedést érhet el, illetve súlyosbíthatja a már meglévő hipertóniát. Sok esetben nem hogy nem árt, de még mérsékelheti is a vérnyomást, ha az ember iszik egy keveset (ez általában egy poharat jelent), ugyanis bizonyos tanulmányok szerint ez akár 2-4 Hgmm-rel is csökkentheti az értéket.

Viszont abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy hipertónia esetén inkább a sóbevitel és a stressz csökkentésére, és nem pedig az alkohol fogyasztására kéne a hangsúlyt helyezni, hiszen egy-egy deci vörösbor még nem jelent tartós javulást- főleg, ha mellette egészségtelen életmódot folytat. (A vörösbor például amellett, hogy antioxidáns hatású, a koleszterinszintere és a vérnyomásra is hathat előnyösen.)

Mit mond az orvos?

"Az alkohol és a vérnyomás kapcsolata eléggé sokrétű: ha valaki tartósan fogyasztja nagyobb mennyiségben, akkor azzal vérnyomás emelkedést érhet el, illetve súlyosbíthatja a már meglévő hipertóniát. Ennek ellenére a rendszeresen fogyasztott kis mennyiségű alkohol (2-3 dl bor férfiaknak, 1-2 dl nőknek) nem okoz gondot, hacsak nincs az illetőnek egyéb problémája (pl. máj-vagy vesebetegsége). Míg a bor akár jótékony is lehet, ezzel szemben a tömény italok és a sör a plusz kalória miatt generált súlyfelesleg miatt kevésbé ajánlottak, bár kis mértékben nem is tiltottak, mivel adott esetben feszültségoldó, így akár vérnyomáscsökkentő hatású is lehet."- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

Ezekre ügyeljen, ha alkoholhoz nyúl

  • Ne tivornyázzon: a hirtelen nagy mennyiségben bevitt alkohol jelentősen megemeli a vérnyomást és károsítja a szívet valamint a májat
  • Ha addig többet ivott a kelleténél, a hirtelen alkoholmegvonás megemelheti a vérnyomást egy rövid ideig. Éppen ezért ilyen esetben kérje kezelőorvosa segítségét
  • Ünneplések és baráti összejövetelek alatt az ember több alkoholhoz nyúlhat a kelleténél, ráadásul úgy, hogy fel sem tűnik neki. Ha magasvérnyomással küzd ilyenkor érdemes felírnia, mit és mennyit fogyasztott, így jobban tudja magát kontrollálni.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az alkoholfogyasztás ajánlott felső határa férfiaknak 30, nőknek 20 gramm naponta.
  • Konzultáljon orvosával az alkoholfogyasztást illetően, főleg akkor, ha betegségére gyógyszereket is szed.

Alkohol és a hipertónia

Az alkoholfogyasztás és a vérnyomás-emelkedés közötti ok-okozati összefüggést először 1915-ben vetették fel, majd az utóbbi néhány évtizedben igazolódott, hogy a krónikus alkoholfogyasztás a magasvérnyomás-betegség, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott kockázatával jár együtt.

A legalább napi 3 ital (30 g etanol) és a hipertónia közötti összefüggést több vizsgálat is igazolta: emeli a szívfrekvenciát; a perctérfogatot; a vérnyomást méghozzá úgy, hogy a szisztolés vérnyomás emelkedése nagyobb, mint a diasztolésé; később a teljes perifériás érellenállás is változik és bár csak kissé, de jellegzetes bőrpír jön létre.

A magyar nyelv szépsége, hogy egy szó mennyire képies, találó jelentést hordozhat. Az alkoholfogyasztók egy csoportját is egy szóval le lehet írni úgy, hogy mindenkinek egyből ugyanaz jut az eszébe. Igen, ilyenek a nagyivók (akik még nem azonosak az alkoholistákkal).

A nagyivók vérnyomás-emelkedésének nagysága átlagosan 5–10 Hgmm, a szisztolés növekedés pedig szinte mindig dominál. Az alkohol indukálta magas vérnyomás kortól, nemtől, rassztól, sófogyasztástól és túlsúlytól függetlenül kimutatható, ha az alkoholfogyasztás legalább 3 ital (30 g etanol) naponta.

Hogyan emelheti az alkohol a vérnyomást?

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány mechanizmus, amelynek révén az alkohol emelheti a vérnyomást. Emberben a rövid távú alkoholfogyasztás stimulálja a szimpatikus (az akarattól független idegrendszer ún. vészreakciós komponense) idegek kisülését. De az alkohol stimulálhatja egyes hormonok felszabadulását, növelheti aktivitásukat. A krónikus alkoholfogyasztás érösszehúzó hatású. Az is igaz, hogy rövid távon – főleg a nagyobb mennyiségű alkohol – viszont értágító hatású. Ezen mechanizmusok egy része felelős azért is, hogy krónikus alkoholfogyasztásban a hipertónia nehezen kezelhetővé, ún. terápiára rezisztenssé válik.

Az alkohol és a gyógyszerek

A rendszeres és/vagy túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás során az alkohol kompetitíven kiszorítja (azaz versenyeznek a kötőhelyekért) a gyógyszert a lebontásból, így a hatás megnyúlhat, vagy bizonyos esetekben akár el is maradhat. Ez különösen fontos az ún. angiotenzinkonvertáló enzim gátló (ACEI) csoportba tartozó vérnyomáscsökkentők nagy többségénél, amelyek csak akkor fogják csökkenteni a vérnyomást, ha a májban aktív vegyületté alakulnak át. Ezt pedig az alkohol bizony akadályozhatja!

Az alkohol és a gyógyszerek kölcsönhatása azonban nagyon gyakran kiszámíthatatlan. Pl. az ún. alfa-blokkolót szedőknél az alkohol súlyos hipotóniát okozhat, vagy a verapamil elhúzódóvá teszi az alkohol központi idegrendszeri hatását. Igen rossz gyakorlat és nem követendő példa a vérnyomáscsökkentőket alkohollal bevenni! Igaz ez más gyógyszerekre is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek és alkohol: ezek a kockázatok

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alkohol

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához