Ezeket látta már?

Ez az oka, hogy egyre gyakoribb a vashiány a testépítők körében

vashiány, tünetei, testépítők, sport, vérszegénység

Helytelen táplálkozás + mértéktelen edzés = vashiányos vérszegénység. Kevesen ismerik a képletet - Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt a problémáról.

A rendszeres sportolásnak jelentős szerepe van az egészség megőrzésében, de vannak, akik olykor túlzásokba esnek, így különböző betegségek alakulhatnak ki náluk. Az egyik leggyakoribb állapot, amit a mértéktelen edzés és a nem megfelelő táplálkozás okoz, az a vashiányos vérszegénység. A problémáról Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

A vérszegénység kellemetlen tünetei

A vérszegénység az az állapot, amikor a vérben lévő vörös vértestek oxigént szállító molekulái mennyiségi, vagy minőségi eltérés miatt nem képesek kielégíteni a szövetek oxigén igényét. Ez légszomjat, fejfájást, hidegérzékenységet, alvászavart, fáradságot, emelkedett pulzusszámot és bőrsápadságot is okozhat.

Vashiányos vérszegénység- mindig tünet, nem önálló betegség - olvasson tovább!

A vérszegénységet gyakran vashiány okozza. A vas egy olyan anyag, ami a hemoglobin előállításához szükséges, mely pedig az oxigénszállításért felelős a vörösvértestekben – de a színüket is adja. - Ha a szervezetben nincs elegendő mennyiségben belőle, akkor a vörösvérsejtek mérete csökken, halványabbak lesznek és súlyosabb esetben a számuk is csökken. Labor paraméterekkel kifejezve csökken a hemoglobin, vagyis szervezet oxigénszállítása nem lesz kielégítő. A kórképet vashiányos anémiának hívják - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

A túlzott sport és az anémia kapcsolata

Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az intenzív sport hatására csökken a szervezetben a hemoglobin szintje, ami több tényezőnek is köszönhető. A megerőltető fizikai aktivitás ugyanis fokozza a vérkeringést, a pulzus számot, mert a működő izmoknak több oxigénre van szüksége. Ugyanezen okokból nő a vörösvérsejtszám, és vele az oxigént szállító hemoglobin termelés is , ami fokozott vas szükséglethez vezet. Gyakran a sportolók a szükséges kalória mellé az izomtömeg növelésére sok fehérjét fogyasztanak, de megfeledkeznek a vérképzéshez szükséges C-vitamin, folsav és vas beviteléről. Gyakori, hogy fehérje porokat esznek a természetes vasforrás, a hús helyett, és ekkor végkép nem tudják biztosítani a többlet szükséglethez a vasat.

A hölgyek ráadásul fokozott veszélynek vannak kitéve, a rendszeres a havi vérzés miatt, másrészt a divatos diétákat jobban követik és nem esznek elegendő húst. Bár tény, hogy egyes zöldséget, mint pl. a spenót nagyon sok vasat tartalmaznak, ám a zöldségekben lévő vas, szerkezetüknél fogva kevésbé képesek felszívódni, így az állati eredetű fehérjékből jelentősen több tud hasznosulni.

Így kerülheti el a vashiány állapotát

A probléma elkerülésének nyitja mindenképpen a táplálkozásban keresendő. Intenzív sportolásnál tehát a megfelelő vastartalmú ételek fogyasztása javasolt (főleg a húsok) és mellette kellő mennyiségű C-vitamin, folsav (gyümölcs, zöldségek) is segít abban, hogy elkerülhesse a vérszegénységet.

Ha a fenti lehetőség nem megoldható, akkor az étrend-kiegészítőkhöz érdemes fordulni. Sportolók esetében ezt fokozottan szem előtt kell tartani, hiszen a szokványos táplálkozással nem mindig elegendő a vas bevitele, a megnövekedett szükségletek miatt.

Ezek a vashiány gyakori, és kevésbé ismert, furcsa tünetei - kattintson!

Így amennyiben teljesítménye csökken, fáradékonyságot, ingerlékenységet, hajhullást észlel, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis ezek vashiányra utalhatnak. A labor vizsgálat azért is bír nagy jelentőséggel, mert sok olyan állapot van, aminek tünetei hasonlóak a vashiány okozta tünetekéhez. Amennyiben bebizonyosodott a hiány, úgy a vizsgálati eredmény alapján kell megtervezni a vas bevitelét, annak dózisát és a kezelés időtartamát.

Forrás: Trombózisközpont