Ezeket látta már?

Emésztőrendszeri panaszok

Az emésztés zavartalan műkődéséhez legalább három tényezőnek kell összhangban lennie. Az első, a táplálék összeaprítása és összekeverése, ami túlnyomó részt a szájban és a gyomorban történik. A második fontos tényező a táplálék szállítása a nyelőcsővön keresztül a gyomorba, majd a vékony és a vastagbeleken át a végbélen keresztül újra a szabadba. A harmadik tényező a gyomor-bélrendszerben az emésztőst elősegítő folyadékok,enzimek teremlődése, mint amilyen a nyál, gyomorsav, epe és a hasnyálmirigy enzimei. Először a ezek segítségével a táplálék alkotórészeire bontása és a véráram útján a megfelelő helyre szállítása. Ha a három mechanizmus egyike többé kevésbé műkődik csak, akkor beszélünk emésztési zavarról.

Az emésztőrendszeri panaszok tünetei

Az emésztési problémák különböző módon nyilvánulhatnak meg. A leggyakoribb tünetek közé tartozik teltségérzet, puffadás, böfögés, gyomorégés, émelygés vagy akár hányás is, gyomorpanaszok, hasmenés, székrekedés és hasfájás.

Az emésztőrendszeri panaszok esetleges komplikációi

Amennyiben az emésztési problámát a gyomor-, bélrendszer megbetegedése okozza, akkor alapvetően mindig komplikációk lépnek fel, pl-ul.: gyengeség és kimerültség a fogyás vagy belső vérzések következtében.

Az emésztőrendszeri panaszok kiváltó okai

Minden egyes zavar a gyomor-bél területén vezethet emésztési problémákhoz. Mivel a máj, az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy együtt csatlakozik az emésztő rendszerbe, így ezen szervek megbetegedései is együtt fordulnak elő. Az emésztési probélmák leggyakoribb okai:nyelőcső- és gyomorgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, gyomor- és bélbetegségek, epekő, daganatok a gyomor-, bél területen, a májban vagy az epeutakban. Gyakran külső tényezők is kiválthatnak emésztési probémát, mint pl.: helytelen táplálkozási szokások, stressz, túlzott alkohol- és cigarettafogyasztás, pszihés problémák.

Mit tehet Ön emésztőrendszeri panaszok esetén

Lásd puffadás, hasmenés, gyomorégés, hányinger és hányás, székrekedés.

Mit tehet az orvos emésztőrendszeri panaszok esetén

Az orvos az emésztési probléma okát keresi. Ehhez számos speciális vizsgálat elvégzésére van szükség. Vér- és székletvizsgálat, gyomor-bél tükrözés (endoszkopia), hasi ultrahang vizsgálat. A kezelés a panaszokat előidéző októl függ. Túlzott gyomorsav termelés esetén, jobb gyomorürülés elősegítésére vagy felfuvódás, puffadás ellen gyógyszerek is segíthetnek.

Az emésztőrendszeri panaszok megelőzése

Visszatérő emésztési problémák esetében az alkoholról, a kávéról és a cigarettáról le kell mondani. Bizonyos evési szokások megváltoztatása segíthet az emésztési problémák megelőzésében: nem kapkodva enni, rendszeresen kisebb evéseket kialakítani, nagyon zsíros és fűszeres ételekről lemondani, lehetőleg sok teljes kiőrlésű terméket, zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket fogyasztani, alkohol- és szénsavtartalmú italok helyett inkább teát, gyümölcslevet vagy tejet inni.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához