Ezeket látta már?

(HERPESZVÍRUS OKOZTA GINGIVOSTOMATITIS, PHGS) BNO: B00.2 ICD-11: 1F00.02

Herpeszes száj- és ínygyulladás: ez az oka, tünete és kezelési módja

herpeszes száj- és ínygyulladás, herpesz, herpes simplex, herpeszvírus, tünete, kezelése

Az akut herpeszes száj- és ínygyulladás a legtöbb esetben a herpes simplex vírusokkal való fertőzöttséggel összefüggő első betegség, mely jóval súlyosabb, fájdalmasabb, mint az ajakherpesz.

A herpeszes száj- és ínygyulladás a leggyakrabban kisgyermekeknél alakul ki. Általában csak egyszer esik át rajta valaki, a herpeszvírus újabb aktiválódása ajakherpeszként jelentkezik.

A herpeszes száj- és ínygyulladás oka és kialakulása

Az akut herpeszes száj- és ínygyulladás okozói a herpes simplex vírusok, vagyis a HSV-1 és HSV-2. Ezek a vírusok számos betegséget okozhatnak, többek között a rendkívül gyakori ajakherpeszért és a nemi szervi herpeszért is felelősek. A herpeszvírusokra jellemző, hogy ha egyszer megfertőződik velük valaki, akkor a vírusok soha többé nem kerülnek ki a szervezetből, vagyis az élet végéig vírushordozókká válunk. A szervezetben lévő vírusok időről időre aktiválódhatnak, az általuk okozott betegségek ismételten fellángolhatnak. Az akut, primer herpeszes száj- és ínygyulladás a HSV-1-gyel (ritkábban a HSV-2-vel) való fertőződést követő első tünetegyüttes. A későbbiekben általában nem száj- és ínygyulladást okoznak ezek a vírusok, hanem a sokak által jól ismert ajakherpeszt.

Epidemiológia

A herpeszvírusok a leggyakoribb kórokozók közé tartoznak, a világ népességének legnagyobb százaléka fertőzött, vagyis hordozza a vírusokat. Ez természetesen nem jelenti automatikusan azt, hogy valaki hajlamos is a herpeszvírusok okozta betegségek fellángolására. Az esetek nagy részében a fertőzött tünetmentes, vagy csak nagyon enyhe tünetei vannak.

Az afta megjelenése összetévesztethetően hasonlít a herpesz simplex vírus okozta elváltozáshoz. Az afta megjelenése összetévesztethetően hasonlít a herpesz simplex vírus okozta elváltozáshoz. Forrás: Shutterstork.com

Annak ellenére, hogy mennyire gyakori a herpeszvírussal való fertőzöttség, csak nagyjából minden 10. gyermeknél lehetnek olyan tünetei a herpeszes száj- és ínygyulladásnak, hogy ez a gyermek vagy szülei számára is emlékezetes legyen. Az érintettek mintegy 90 százaléka tünetmentes. A súlyosabb klinikai tüneteket mutató betegek alacsony aránya összefügghet azzal is, hogy a herpeszvírus okozta primer betegség torokgyulladás (garatgyulladás) is lehet, ez pedig más felső légúti fertőzésekkel azonos tüneteket okozhat.

Kiket érinthet a herpeszes száj- és ínygyulladás?

A herpeszes száj- és ínygyulladás jellemzően az 1 és 5 év közötti kisgyermekek betegsége, akiknél a vírussal való első találkozás után jelennek meg a tünetek. Kiugróan sok érintett lehet a 2-3 év közötti kisgyerekeknél (többek között azért, mert általában ezekben az években kerül közösségbe a gyerek, vagyis megnő a korábban ismeretlen kórokozókkal való találkozás, fertőződés rizikója). A herpeszes száj- és ínygyulladás tinédzsereknél és felnőtteknél is előfordulhat, ám erre jóval kisebb az esély, elsősorban azért, mert a legtöbben már gyermekkorban megfertőződünk a herpeszvírussal.

Először apró hólyag formában jelenik meg, melyet égő érzés előzhet meg az adott területen. A herpesz először apró hólyag formában jelenik meg, melyet égő érzés előzhet meg az adott területen. Forrás: Shutterstork.com

A herpeszvírusok fertőzött nyállal, illetve az aktív betegségre jellemző kiütések, sebek megérintésével terjednek. Rendkívül fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a herpeszvírusok akkor átterjedhetnek egyik emberről a másikra, ha nincsenek tüneteink!

A herpeszes száj- és ínygyulladás tünetei

A tünetek lehetnek nagyon enyhék, de akár igen súlyosak is.

A herpeszes száj- és ínygyulladás diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálása általában a klinikai tünetek alapján történik. Ugyanakkor számos olyan, többségében vírusos eredetű gyermekbetegség van, melynek tünetei rendkívül hasonlóak a herpeszes száj- és ínygyulladás tüneteihez, közöttük csak minimális különbségek fedezhetők fel. Ilyen betegség lehet többek között a herpangina, a kéz-láb-száj betegség, a szájpenész és az afta. A herpeszes száj- és ínygyulladás egyértelműen csak laboratóriumi vizsgálatot követően állapítható meg.

A lakosság közel 90 százaléka herpes simplex vírushordozó, de csak mintegy  1 százalékánál alakul ki ajak- vagy szájüregi gyulladás. A lakosság közel 90 százaléka herpes simplex vírushordozó, de csak mintegy 1 százalékánál alakul ki ajak- vagy szájüregi gyulladás. Forrás: Shutterstork.com

A herpeszes száj- és ínygyulladás lefolyása és prognózisa

A betegség első tünetei általában hirtelen jelentkeznek, magas lázzal, hidegrázással, általános rosszulléttel, gyengeséggel, a nyirokcsomók megduzzadásával, étvágytalansággal. Az első tüneteket követő 2-3 napon belül kialakulnak a szájüreget borító nyálkahártyán, a nyelven, az ínyen vagy a szájpadláson a néhány mm nagyságú, piros színű, a nyálkahártyából enyhén kiemelkedő kiütések. A kiütések száma és helye egyénenként nagyon eltérő lehet. A kiütések rövid időn belül megnagyobbodhatnak, szabálytalan alakú, fehér vagy sárgás színű, élénk pirosas határokkal bíró fekélyes sebekké olvadhatnak össze. Ezek igen fájdalmasak, könnyen vérezhetnek is.

Nem ritka, hogy a szájüregen, ínyen kívül az ajkak külső vonala is érintett.

A herpeszes száj- és ínygyulladás időnként nem elsődlegesen a szájüreget, az ínyt és a szájpadlást érinti, hanem a garatot és a garatmandulákat. Ez általában a tinikre, felnőttekre jellemző. A tünetek ebben az esetben először általános rosszullét, láz, torokfájás, fejfájás és nyelési nehézségek. A sárgás, fehér vagy szürkés kiütések, összefolyó sebek is ezen a területen alakulnak ki.

Enyhébb esetekben a beteg 7-10 nap alatt gyógyul, súlyosabb esetekben azonban két hétig is elhúzódhat a felépülés.

A herpeszes száj- és ínygyulladás komplikációi

Mivel a sebek, hólyagok miatt az evés és ivás fájdalmassá válik, a betegnél megnő a kiszáradás rizikója. Emiatt szélsőséges esetben kórházi kezelésre is szükség lehet.

A fájdalmas, kellemetlen hólyagok piszkálása miatt előfordulhat, hogy a beteg maga fertőzi tovább saját magát, mikor a vírussal szennyezett kézzel megérinti a szemét, nemi szervét. Az ujjak, ujjbegyek továbbfertőződése is jellemző komplikáció. Ritkán előforduló szövődmények a vírusos kötőhártya-gyulladás, a herpeszes nyelőcső-gyulladás, illetve a központi idegrendszert érintő gyulladások.

A herpeszes száj- és ínygyulladás ritkán újul ki, a legtöbb betegnél a primer betegséget a fertőzöttség más tünetei követik, vagyis a vírusok későbbi aktiválódása ajakherpeszt okoz.

Ritkán előforduló szövődmény a herpeszes nyelőcső-gyulladás. Ritkán előforduló szövődmény a herpeszes nyelőcső-gyulladás. Forrás: Shutterstork.com

A herpeszes száj- és ínygyulladás kezelési lehetőségei

Sajnos, nincs olyan gyógyszer, mely véglegesen megszabadítaná a fertőzötteket a herpeszvírusoktól, azokat teljesen nem lehet kiirtani a szervezetből.

A herpeszes száj- és ínygyulladás kezelése részben a tünetek elviselhetőbbé tételét, részben pedig a vírusok szaporodásának lassítását, megállítását célozza. A tünetek csökkentésére láz- és fájdalomcsillapítókat, helyileg alkalmazandó, fájdalomcsillapító ecsetelőket javasolhat a kezelőorvos.

Nagyon fontos, hogy a beteget folyamatosan kínáljuk innivalóval, esetleg speciális rehidratáló folyadékkal! A fájdalmas hólyagok és a nyelési nehézségek miatt ugyanis megnőhet a kiszáradás veszélye, főleg a legérintettebb korosztálynál, a kisgyermekeknél. Az antivirális gyógyszerek akkor a leghatékonyabbak, ha minél korábban kapja meg őket a beteg.

Fontos tudni, hogy a betegség akkor a legfertőzőbb, mikor a hólyagok, sebek kialakultak a szájüregben! Ilyenkor különösen oda kell figyelni arra, hogy a beteg se magát ne fertőzze meg, és minél kisebb eséllyel adja tovább a vírusokat másoknak!

A herpeszes száj- és ínygyulladás megelőzése

Mivel a herpeszvírusok rendkívül könnyen terjednek, az általános higiéniás szabályok betartása rendkívül fontos, különösen a kisgyerekek körében. Esetükben ugyanis a herpeszvírussal való fertőződéssel összefüggő első aktív betegség a herpeszes száj- és ínygyulladás lehet. Igyekezzünk távol tartani a gyerekeket aktív ajakherpesszel küzdő társaiktól! A gyerekek lehetőleg ne osszák meg egymással poharaikat, evőeszközeiket! A herpeszes kiütéseket, hólyagokat ne tapogassuk, piszkáljuk!

Források:

RHC.org.au https://www.rch.org.au/clinicalguide/guideline_index/HSV_Gingivostomatitis/

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/323368

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Harrison's Infectious Diseases (McGraw-Hill, 2017.), szerk: Dennis L. Kasper, Anthony S. Fauci

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Herpeszes ujjgyulladás: tünetei, kialakulása és kezelési lehetőségei

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához