Ezeket látta már?

Legionárius betegség, legionellosis

A legionellosis a Legionella pneumophila, Gram negatív baktérium által okozott, főként tüdőgyulladásban megnyilvánuló fertőzés. A légiós betegséget 1976-ban írták le, egy philadelphiai szállodában, légiós veteránok között okozott és 34 halálos áldozatot követő járvány kapcsán.

A legionárius betegség (legionellosis) előfordulása

Legionárius betegség, legionellosis

A kórokozó előfordul a talajban és természetes vizekben, klímaberendezések, zuhanyfürdők, szökőkutak, hűtőtornyok mezőgazdasági permetezőgépek vizében és aeroszoljaiban. Emberről emberre nem terjed. Járványokat okozhat szállodákban, egészségügyi intézményekben. Hajlamosít a fertőzésre a tüdő obstruktív megbetegedése, a dohányzás, illetve a különböző okból fennálló csökkent ellenálló képességgel járó (immundeficiens) állapotok.

A legionárius betegség (legionellosis) okai

Terjesztésében a legnagyobb szerepet a klímaberendezések játsszák, ezek fertőzött vizet tartalmazó rendszeréből jut a kórokozó a kiáramló permettel a szoba levegőjébe, ahonnét belégzéskor a tüdőbe. A betegség a légutakban, a tüdőben okoz gyulladást, amely heveny, gennyes tüdőgyulladás képében zajlik.

A legionárius betegség (legionellosis) tünetei

A betegségnek klinikailag és epidemiológiailag 2 formája van: az atípusos legionella pneumonia (legionárius betegség) és a Pontiac-láz. Atípusos pneumonia esetén 2-10 lappangási idő után magas láz, izomfájdalmak, száraz köhögés, nehézlégzés, hasmenés, tudatzavar jelentkezik. Az egyre kiterjedtebbé váló tüdőgyulladás miatt romlik a beteg állapota és halál is bekövetkezhet. Különösen az alkoholisták, krónikus tüdőbetegségben szenvedők fogékonyak a betegségre, illetve annak súlyos kimenetelére. A legionellosis másik változatát az ún. Pontiac-lázat, enyhébb tünetek, 1-3 nap lappangási időt követően jelentkező fejfájás, izomfájdalmak, rossz közérzet, csekély légúti tünetek jellemzik tüdőgyulladás nélkül.

A legionárius betegség (legionellosis) lefolyása

A kórházban ápolt legionella pneumoniában szenvedő betegek esetében a letalitás 40% körüli, csökkent ellenálló képességű egyéneknél rendszerint ennél is magasabb.

A Pontiac-lázra a halálos kimenetel nem jellemző. A betegek rendszerint 2-5 nap alatt spontán gyógyulnak.

A legionárius betegség (legionellosis) diagnózisa

Tüdőgyulladás gyanúja esetén mellkasröntgen és egyéb laboratóriumi és etiológiai vizsgálat is szükséges.A köpetből, hörgőváladékból, vizeletből, kórokozó-antigén vizsgálat, illetve a vérből ellenanyag-kimutatás alapján specifikus diagnózis állapítható meg. Legionella kimutatás megfontolandó minden kórházban fekvő betegnél, akinél a kórokozó ismeretlen. Javasolt a teszt elvégzése, ha a beteg a pneumonia súlyossága miatt intenzív osztályos ellátásra szorul, epidémia esetén, vagy ha a béta-laktám terápia sikertelen.

A legionárius betegség (legionellosis) terápiája

Legionella pneumophilával szemben a makrolid és a fluorokinolon csoportokba tartozó antibiotikumok hatékonyak.

A legionárius betegség (legionellosis) megelőzése

A megbetegedésre gyanús személy környezetében legfontosabb teendő a környezetben lévő pangó vizek, illetve ezekkel kontaminálódott szerelvények, tartósan nedves felületek fertőtlenítése. Ennek során fertőtleníteni kell a fürdőszobák, zuhanyzók, WC-k és egyéb, ún. vizes helyiségek csaptelepeit, zuhanyrózsákat, kifolyókat, WC-tartályokat, lefolyók ún. bűzelzáró szifonjait. Légkondicionálás, klimatizálás esetén feltétlenül fertőtlenítendő a párásító berendezés víztartálya, a légcsatornák, valamint az anemosztátok. Fertőtleníteni kell a helyiségek közelében lévő, pangó vizet tartalmazó esővízgyűjtőket, díszkutakat, díszmedencék vizét és az ezeket körülvevő nedves felületeket. A fertőtlenítést az esetleges mohapárnák, rothadó, bomló növényi részek eltávolítása után algicid hatással rendelkező dezinficiensekkel kell végezni. Fontos a klímaberendezések, permetezők, szökőkutak stb. vizének tisztántartása, algamentesítése, fertőtlenítése, melegvízrendszerek vizének minimum 55-60°C-ra való felmelegítése és e hőfokon tartása.

Forrás: EgészségKalauz