Ezeket látta már?

Boldogtalannak érzi magát? A depressziós tüneteken ezek a módszerek is segíthetnek

depresszió hangulatingadozás mentális betegség emésztési problémák alváshiány

A leggyakoribb mentális betegség, a depresszió világszerte mintegy 250 millió embert érint.

Sokan érzik azt, hogy időről időre elkapja őket egy érzés, amit mostanság könnyen neveznek depressziónak, de a súlyos depresszió rendellenesség az egészen más. Mégpedig egy szűnni nem akaró rossz közérzet, amely megmérgezheti a kapcsolatokat, és boldogtalanság érzetet okoz. Az állapot gyakori és alattomos, és olyan mértékben megváltoztatja a viselkedést, hogy az kihat a mindennapokra is. Például a depressziós ember elkerüli a barátokat, folyton aludna, és elveszíted az érdeklődésed az olyan dolgok iránt, amelyek korábban örömet okoztak neki. Ez a rossz érzés pedig általánossá válik.

A depresszió több mentális betegség összetevője

Fontos felismerni a depresszió tüneteit, és ezután segítséget kérni ahhoz, hogy jobban érezze magát. A hangulatzavar az enyhétől a súlyosig állapotig terjedhet, és számos különböző kockázati és kiváltó tényezővel is jár. A depresszió nem csak egy állapot, hanem számos különböző diagnosztizálható mentális egészségi állapot összetevője lehet.

Vegye figyelembe, hogy nem minden depresszióban szenvedő személy tapasztalja az alábbi tüneteket, de ha ezekből néhány hosszabb ideje fennáll, akkor szakember segítségét kell kérnie.

 • Állandó szomorú, szorongó vagy „üres” hangulat
 • Reménytelenség, pesszimizmus vagy ingerlékenység érzése
 • Bűntudat, értéktelenség vagy tehetetlenség érzése
 • A hobbik és tevékenységek iránti érdeklődés vagy öröm elvesztése
 • Csökkent energia vagy fáradtság; lassabban mozog vagy beszél
 • Nyugtalannak érzi magát, vagy nehezen tud ülni
 • Nehéz koncentrálni, emlékezni vagy döntéseket hozni
 • Alvási nehézségek, kora reggeli ébredés vagy túlalvás
 • Étvágy és/vagy súlyváltozások
 • Halálról vagy öngyilkosságról szóló gondolatok vagy öngyilkossági kísérletek
 • Fájdalmak, fejfájás, görcsök vagy emésztési problémák egyértelmű fizikai ok nélkül és/vagy amelyek kezeléssel sem enyhülnek

A depresszió súlyos állapot, amely orvosi kezelést igényel, de bizonyos életmódbeli változtatások is segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Nevessen minél többet

A nevetés serkenti a jó közérzetet előidéző szerotonin hormon termelését, így rossz hangulat esetén érdemes tudatosan nevetni. A kacagás közben a szokásosnál jobban együttműködik a jobb és a bal agyfélteke, kibontakozik a lelkünk mélyén rejtőző gyermek, előbújik a játékosság, a kreativitás, háttérbe szorulnak a negatív érzelmek, a harag, az irigység, az elégedetlenség, a félelem és a düh.

A nevetés ópioidszerű (érzéstelenítő) hatást vált ki az agy élményközpontjában. A kutatások alapján azoknak a betegnek, akik rendszeresen nevetnek, viccelődnek, megnő a fájdalomküszöbük, így a fájdalommal járó betegséget is jobban viselik.

Egy japán vizsgálat szerint a kevesebbet nevetők között 60 százalékkal nagyobb a stroke és 21 százalékkal a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, mint a sokat mosolygók körében. Emellett a nevetésnek köszönhetően javulnak a kognitív készségek, jobb lesz a hangulat, és csökken a depresszió kialakulásának kockázata.

Sajnos felnőttkorára az emberek többsége alig-alig nevet, pedig ma már egyértelműen bizonyított, hogy a nevetés a stressz és a borús hangulat természetes ellenszere. Aktívan is érdemes tenni a nevetésért: ha érezzük, hogy erőt vesz rajtunk a rossz hangulat, nézzünk meg egy vígjátékot, hallgassunk meg egy stand-up előadást, vagy lapozzunk fel egy vicces könyvet.

Töltsön időt a barátaival

A rendszeres társas kapcsolatok erősíthetik az önbizalmat, és olyan tevékenységekre ösztönöznek, amelyek segítenek a depresszió leküzdésében. Ilyen lehet például a közös kirándulás, egy új edzésprogram, az utazás vagy a múzeumlátogatás.

Vegyen igénybe masszázst

Akár szakember végzi, akár valamelyik családtagot kérjük meg rá, együttes testi-lelki hatása miatt a masszázs oldja a depressziót. Hasonló eredményt hozhat a meditáció és a művészetterápia is, érdemes ezeket a tevékenységeket beiktatni a mindennapokba.

Fogyasszon hangulatjavító ételeket

A dió, a kivi, a banán, a meggy, az ananász, a paradicsom és a szilva mind természetes szerotoninforrás, így fogyasztásuk hozzájárul a jó hangulat fenntartásához.

A magas triptofántartalmú ételek szintén kedvező hatással lehetnek a depresszióra, a triptofán nevű esszenciális aminosavat ugyanis a szervezet szerotoninná alakítja. A szárazbab, szójabab, vesebab, mungóbab és a csicseriborsó gazdag triptofánban. A vörös vagy barna rizs, búza, kukorica, árpa és a zab fogyasztása szintén elősegíti a triptofán szintjének emelkedését a vérben.

Általában olyan fehérjetartalmú élelmiszerekkel vehetjük magunkhoz, mint a pulyka, a hal, a csirke, a túró, a diófélék, a sajt, a tojás. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a triptofán szervezetből való kiürülése után nagyobb volt a depresszió kialakulásának kockázata.

Gondoskodjunk az ómega-3 zsírsavak beviteléről is: a Harvard Medical School tanulmánya szerint a hangulatzavarok, például depresszió esetén az ómega-3 zsírsavak két fajtája, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) bizonyult a leghasznosabbnak. A hideg vízben élő halak, például a lazac és a makréla mellett az ómega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek közé tartozik a vesebab, a lenmag és a dió.

Szakadjon ki a napi rutinból

A változatosság, az új élmények kizökkenthetnek a hétköznapi rossz hangulatból. Vegyen ki szabadnapot, kiránduljon, esetleg fedezzen fel egy közeli várost. Az is segíthet, ha másik útvonalon megy a munkába, megváltoztatja a frizuráját, vagy a megszokottól eltérően öltözik fel. Mindegy, mit választ, a lényeg, hogy új élmények érjék, és maga mögött hagyja a hétköznapi rossz hangulatot.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémájátEGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

depresszió

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához