Ezeket látta már?

Száraz köhögéssel, fáradékonysággal is jelezhet a szívelégtelenség

Makacs köhögés, tünet copd reflux alvási apnoe

Ön tudja, hogyan, milyen tünetekkel jelez a szíve, ha nem egészséges?

A szív több mint 40 000 szívizomsejtből áll. A szívet saját ingerületvezető rendszer irányítja.[1] Az egészséges szív minden egyes összehúzódással a bal kamrában található vér kb. 70%-át pumpálja ki az erekbe. Ha a kipumpált vér mértéke 40% alá esik, szívelégtelenségről beszélünk.[2]

A szívelégtelenség jelentős népegészségügyi problémát jelent az iparosodott országokban, a legfrissebb becslések szerint mára már mintegy 64,3 millió embert érint világszerte, és az esetek száma folyamatosan nő.[3]

Magyarországon megközelítőleg 250-300 000 beteg szenved szívelégtelenségben, 30-35 000 fő az évente újonnan diagnosztizált esetek száma, a betegek egyéves halálozása meghaladja a 25 százalékot. Ugyancsak magas, - 15-25 százalékra tehető- a korábban szívelégtelenség miatt kórházi felvételre kerülő betegek körében az ismételt kórházba kerülés aránya.[4]

Mi történik a szívvel a szívelégtelenség során?

Szívelégtelenség esetén a szív kisebb erővel pumpál. A szervezet különböző kompenzáló mechanizmusokkal próbálhat meg védekezni ilyen esetekben:

· A gyenge pumpálás kompenzálása érdekében a szívkamrák megnagyobbodnak, és megpróbálnak minél nagyobb erővel összehúzódni, ezáltal nagyobb mennyiségű vért kijuttatni az érpályákba. Azonban minél jobban kitágul a kamra, annál kevésbé tud hatékonyan összehúzódni.

· A második mód, amivel a szívizom védekezhet, az az, ha megvastagodik, ezáltal fokozva a pumpálóképességet. A megnövekedett szívizom miatt a szívnek több vérre van szüksége és emiatt a koszorúerek által biztosított vér mennyisége elégtelenné válhat.

· Egy harmadik kompenzációs mechanizmus lehet a szívverés felgyorsulása, ezáltal biztosítva a nagyobb keringetett vérmennyiséget. Mindezek mellett a szívműködést fokozó hormonok szintje is megemelkedhet.

Ezek a kompenzáló mechanizmusok hosszú távon a szívizom kimerüléséhez vezetnek, amelyek a páciens állapotának romlását eredményezhetik végül.[5]

Tünetek, amelyek felvethetik a szívelégtelenség gyanúját

A tünetek a szervezet, a szervek oxigénellátásának elégtelenségéből adódnak, ezek többek között a nehézlégzés, légszomj, ami fizikai terhelésre, de akár nyugalmi állapotban vagy fekvő helyzetben is jelentkezhetnek. Tünet lehet továbbá a fokozott fáradtságérzés, a bokaduzzanat, a száraz köhögés, köhécselés. A szívelégtelenségnek többféle típusa létezik, de csak egy átfogó orvosi vizsgálattal lehet pontosan kideríteni, hogy melyik típusról van szó egy adott beteg esetében.

Ki számít veszélyeztetettnek?

A magas vérnyomás, koszorúér- vagy szívbillentyű-problémák, szívizomgyulladás, illetve az obstruktív alvási apnoe fokozhatják a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. Az alvási apnoe egy olyan alvászavar, melynek során az érintettnél a felső légutakban keletkező rendellenesség okán a légutak beszűkülnek, vagy akár el is záródnak, és alvás közben többször, rövidebb időtartamokra pillanatnyilag elzárják a légzést az éjszaka folyamán[6]. (Ezeket az időszakokat, amikor a légzés teljesen leáll, nevezzük apnoének vagy apnoés epizódoknak.)

A diabétesszel diagnosztizáltaknak is érdemes odafigyelniük, ugyanis a legtöbb cukorbeteg kardiovaszkuláris szövődmények miatt veszti életét, mivel a cukorbetegség a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli.4 Ezen felül, mint sok más betegség esetében az elhízás, a mozgásszegény életmód is nagyban hozzájárulhat a kór kialakulásához, illetve az alkoholfogyasztás is hajlamosító tényező lehet.[7]

A korai felismerés fontossága

A szívelégtelenség korai felismerés és hatékony kezelés nélkül, akár végzetes kimenetelű is lehet. A betegség kezelése annál nehezebb, minél később diagnosztizálják. A háziorvosnál, majd kardiológusnál tett látogatás után, a szakorvos kórházba utalhatja a beteget, ahol számos vizsgálat - teljes laborvizsgálat, speciális szívizomenzim vizsgálat, ultrahang, esetleg MR felvétel – készülhet a pontos diagnózis érdekében.

A műtéti beavatkozás mellett, rendszeres orvosi felügyelettel, számos korszerű terápia létezik a szívelégtelenség karbantartására. Szájon át szedhető gyógyszeres terápiák mellett beültethető készülékek is segíthetik a kezelést. A szívelégtelenség terápiája során elsődlegesen a javítható problémák kezelése a cél. Kialakult szívizomgyengeség esetén az ártalmas élettani folyamatok befolyásolásával a jó, illetve elfogadható terhelhetőség fenntartására, és a szövődmények elkerülésére kell törekedni.

Mit tehet meg szíve érdekében?

· Szokjon le a dohányzásról! A cigaretta és az egyéb dohánytermékek szinte minden szervre károsak, így a szív-és érrendszerre is. Dohányzók esetében megnő az erek elmeszesedésének, valamint a szívinfarktus kialakulásának veszélye.[8]

· Változtasson étkezési szokásain! Az egészségtudatos életmód egyik alapköve a helyes táplálkozás. A telített zsírsavak minimális fogyasztása, valamint a zöldségben, gyümölcsben és fehérjében gazdag étrend segíthet a megfelelő vérnyomás elérésében, a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.

· Mozogjon rendszeresen! Heti legalább 150 percet (napi kb. 20 perc) fordítson aktív testmozgásra, ennyi ugyanis elengedhetetlen a szervezet fitten tartásához. Otthon, szabad levegőn végtelen számú lehetőség van a sportolásra, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő és az orvosa által ajánlott mozgásformát.

· Legyen tisztában egészségi állapotával! A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint veszélyt jelenthetnek a szív- és keringési rendszer egészségére. Ellenőriztesse ezeket az értékeket rendszeresen, ne feledkezzen meg az orvosi szűrővizsgálatokról sem!

· Kövesse az orvosi előírásokat! Ma már szerencsére rendelkezésre állnak a szívbetegségek kockázatát csökkentő, szájon át szedhető készítmények. Ezeket mindig az orvosa utasításai szerint alkalmazza, akkor is, ha esetleg teljes mértékben panaszmentesnek és egészségesnek érzi magát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A csendes szívroham tünetei: ilyen, amikor állkapocsfájdalom és nyakfájás jelzi

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#infarktus

[1] The Heart Is More Than a Pump (transonic.com)

[2] https://www.heartfailurematters.org/understanding-heart-failure/what-is-ejection-fraction-hfref-and-hfpef/

[3] Epidemiology of heart failure - Groenewegen - 2020 - European Journal of Heart Failure - Wiley Online Library

[4] Szívelégtelenség - Magyar Nemzeti Szívalapítvány (mnsza.hu)

[5] What is Heart Failure? | American Heart Association

[6] Obstructive Sleep Apnea: Causes & Treatments (healthline.com)

[7] Alcohol Consumption and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Dose-Response Meta-analysis of More Than 1.9 Million Individuals From 38 Observational Studies - PubMed (nih.gov)

[8] Cigarette Smoking, Cessation, and Risk of Heart Failure With Preserved and Reduced Ejection Fraction - PubMed (nih.gov)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához