Ezeket látta már?

Hasi görcs

2016.03.17. Módosítva: 2016.03.17.

Időnként szinte mindenkit gyötörnek gyomor- és hastáji panaszok, legyen az görcs, fájdalom, diszkomfort vagy más kellemetlen tünet. Ha azonban ezek a tünetek rendszeressé válnak, jelentősen ronthatják a munkavégzést, a mindennapi életvitelt.

A probléma kényes eredete miatt sokan nem tárják fel ingadozó hangulatuk és teljesítményük valódi okát, ami rossz fényt vethet munkájukra és megítélésükre.

A görcsök gyakorisága egyénenként változó. Néhány embernél csak időnként jelentkeznek has- és gyomorgörcsök, emésztési zavarok vagy enyhe émelygés. A legtöbb válaszadónál azonban akár havi gyakorisággal jelentkezett hasgörcs, hasfájás vagy más hasi panasz, ráadásul a görcs nem ritkán egyik pillanatról a másikra, rohamszerűen támadt, így a megelőzésére sem volt mód.

A hasi görcs tünetei

De hogyan élik meg az emberek a hasi görcsöket, a hasüregben lévő szervek fájdalmát0 Az átélt tünetek gyakoriak, világszerte minden negyedik embernek okoznak kellemetlenséget. Lehet, hogy Ön is közéjük tartozik.

A hasi görcs esetleges komplikációi

Egy a hastáji problémákkal és annak kihatásaival foglalkozó nemzetközi kutatás megdöbbentő eredményeket mutatott. Nem is gondolnánk, hogy milyen romboló hatást gyakorolnak az érintettek mindennapjaira ezek a kellemetlen tünetek.

A megkérdezettek közel kétharmada számolt be gyakori hasi diszkomfort érzésről, rendszeresen visszatérő hasi görcsökről és fájdalmakról.

A tünetek jelentkezése sokaknál gyakran a legegyszerűbb napi tevékenységet, a mindennapi feladatok elvégzését is akadályozza.

Úgy érzik, hogy a hasi görcs és a hasfájás negatívan befolyásolja az életvitelüket, sőt nemegyszer az utolsó pillanatban kénytelenek megbeszéléseiket, találkozóikat a kínzó fájdalmak miatt lemondani. A gyakori panaszok leginkább a munkahelyi teljesítményre gyakorolt kedvezőtlen hatásuk miatt aggasztóak, hiszen emiatt sokan nem végzik olyan jól a munkájukat, mint szeretnék.

A hasi görcs kiváltó okai

A tünetek hátterében számos ok állhat: bizonyos betegségek vagy állapotok (például irritábilis bélszindróma, epe- vagy vesekő, epegörcs, menstruációs görcs) a rohanó életforma, a stressz, a rendszertelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

Mit tehet Ön hasi görcs esetén

A hasi görcsök bármely életkorban jelentkezhetnek. "Amikor az egyetem miatt elköltöztem otthonról, a változás nagyon nehéz volt számomra. A vizsgák miatti stressz tovább rontotta a helyzetet" - mondta egy huszonöt éves egyetemista, aki részt vett egy 1500 fős nemzetközi kutatásban, amely a vizsgált személyek kétharma-dánál állapított meg érintettséget. "Minden vizsga előtt annyira fájt a hasam, hogy néha el se tudtam menni vizsgázni. Végül egy recept nélkül kapható, korszerű, gyors enyhülést nyújtó görcsoldó gyógyszert ajánlottak nekem, mely valóban megoldást jelentett. Mostanában már nem jelentkezik olyan gyakran a fájdalom, de ha mégis, már tudom, mivel kezeljem, és hogyan szüntessem meg a görcsöt."

Mit tehet az orvos hasi görcs esetén

Legjobb módszer természetesen az egészséges életmódra való törekvés, a görcsös fájdalmak megelőzése, de ha már bekövetkezett a baj a közvetlen görcsoldás a gyors segítség.

A megoldást a gyógyszertárakban recept nélkül is kapható görcsoldó készítmények használata jelenti. Napjainkban már rendelkezésre állnak olyan természetes, gyógynövény alapú, hatékony, görcsoldó gyógyszerek, amelyek célzottan a görcsösen összehúzódott izmokon fejtik ki hatásukat a hasban, ezáltal szüntetik meg a görcsöket és az azt kísérő fájdalmakat.

Forrás: EgészségKalauz