Íme a csodaszép lábak titka

#életmód #Testmozgás #lábápolás #izom
2019.05.05. Módosítva: 2017.04.10.

Cél a szép vádli és az egyenes tartás! Végezzük el naponta ezt a feladatsort és figyeljük meg magunkon napról-napra a változást. Emellett természetesen elengedhetettlen az egészségesebb étkezés. Íme néhány gyakorlatsor, hogy segítsen formálni alakunkat.

1. Kitörés vagy betérdelés

Beállunk kiinduló helyzetbe, azaz egyenes állásba. Nagyon kell figyelni arra, hogy a derékszögek meglegyenek mind a comb és a lábszár, a lábszár és a lábfej között, az elöl és a hátul lévő lábnál is. A tartásra figyeljünk, és közben húzzuk ki magunkat.

A leggyakoribb hiba, hogy az emberek előre helyezik a terhelést, és a mellkast az elől lévő láb fölé helyezik. Ezzel szemben a helyes testtartás középre terhelődik és az elől és hátul lévő lábon egyformán van súly. Szintén fontos, hogy váltott lábbal csináljuk a kitöréseket. Kezdőknek: 2 x 8 vagy 2 x 20, váltott lábbal Haladóknak: 2 x 20 vagy 3 x 20, váltott lábbal.

2. Oldalfekvésben lábemelés

A kiinduló helyzet az oldalt fekvés, ahol a nyújtott láb és a törzs derékszöget kell, hogy bezárjon. A földtől körülbelül 30 cm-re emeljük kiinduló helyzetbe a lábunkat, elől pedig kitámasztjuk a karunkat. A leggyakoribb hiba, hogy mindenki kényelmesen hátradől és ez segíti a mozgást, azaz nem lesz annyira hatékony. Ezért dőljünk előre, és a karunkkal támasszuk meg magunkat. Végezzünk lábemeléseket folyamatosan. Kezdőknek: 15 db lábemelés mindkét lábra Haladóknak: 40 db lábemelés mindkét lábra.

3. Vádli gyakorlat

A kiinduló helyzetben lábujjhegyre emelkedünk. Fontos, hogy ne telitalpról induljunk, hanem már eleve megemeljük a sarkat 2-3 cm-re a földtől. A gyakorlat lényege, hogy egészen felemelkedünk lábujjhegyre, ameddig bírunk. Mezítláb ez még hatékonyabb, mivel a cipő gátol abban, hogy mennyire tudunk elemelkedni a földtől. A mozgásmód folyamatos és lassú. A gyakorlat még hatékonyabb, ha fent felemelkedéskor megtartjuk magunkat 1 másodpercig. Kezdőknek: 30 db Haladóknak: 60 db

Fontos, hogy szabályosan végezzük el a gyakorlatokat, hiszen csak akkor lesz hatásos az alakformálás!  Forrás: Szentgyörgyi Rómeó

4. Statikus tartás gyakorlat

A gyakorlathoz szükséges egy üres falfelület, amihez hozzátoljuk a hátunkat, úgy, hogy az ágyékunktól a fejünkig mindenünk a falhoz tapad. Közel 90°-ig hajlítsuk be a térdeket. Kezdőknek: 2 x 15-60 másodperc Haladóknak: 3 x 60 másodperc. Nagyon fontos, hogy senki ne az első edzéskor akarjon minél többet csinálni, hanem inkább tűzzön ki maga elé egy elérhető célt, egy megfelelő ismétlésszámot, és azt vigye véghez.

A sporttáplálkozás 6 szabálya - kattintson tovább!

Kizárólag fokozatosan szoktassa magát mindenki az edzéshez. Ha valaki közben egy pici izomlázat érez vagy éppen egy kis fáradtságot, az jó, ha pedig nagyon érzi a fájdalmat, akkor az sok volt és a szervezet jelzi, hogy túlterhelte őt. Ha pedig valaki nem érez izomlázat, akkor lehet egy kicsit emelni az ismétlésszámot.

Forrás: Szentgyörgyi Rómeó