Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - ilyen tünetekkel sújt le a délutánra várható hidegfront, zivatar

Orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, időjárás-érzékenység, hidegfront, zivatar, fejfájás, migrén, görcsös fejfájás

A mai napon egy gyenge hidegfront alakítja az időjárást, ami aznap át is halad felettünk. A szabadban csökken a hő- és komfortérzet, a frontra érzékenyek panaszai pedig fokozódnak.

Pénteken délelőtt a napsütést egyre többfelé zavarják gomolyfelhők, ezekből egy-egy zápor is előfordul. Délután tovább növekednek a gomolyfelhők, szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra. Az északnyugati szél élénk lesz. Kora délután 21, 26 C-fok várható.

Fronthelyzet ma

2022.05.13. PÉNTEK

éjjelnincs front
délelőttnincs front
délutánhidegfront
estenincs front

Ilyen tünetekre számíthatunk

Ma már nem lesz frontmentes az idő, gyenge hidegfronti hatást tapasztalhatunk. Az időjárásban növekszik a változékonyság, fokozódik a fülledtség is, és elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Lehűlés azonban még nem várható, habár egy-egy zivatarban rövid idő alatt akár 10 fokot is eshet a hőmérséklet.

  • A leggyakoribb tünet a fejfájás lehet,
  • a migrént egyre több helyen a görcsös típusú fájdalom válthatja fel.
  • Ezzel együtt a keringési panaszok is megszaporodhatnak, rosszullétek, mellkasi panaszok jelentkezhetnek.
  • Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. 

A nap elején inkább még csak a Dunántúlon, később máshol is jelentkezhetnek panaszai, amennyiben erre érzékeny. Ebben az esetben fokozódhat a görcshajlama, ami nem csak izom- és hasi görcsök, hanem görcsös fejfájás formájában is jelentkezhet. A középső országrészben és a Dunántúlon ezek a tünetek még intenzívebbek lehetnek, és mellettük még ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet. Habár a 30 C-fokos meleg átmenetileg megszűnik, most is növelje meg a folyadékbevitelt, lehetőleg tiszta vizet (akár csapvizet) fogyasszon. A szívbetegek állapotában szintén előfordulhat romlás, esetükben pihenés, a megterhelő tevékenységek kerülése javasolt.

A szabadban sokfelé csökken a komfortérzet, illetve az érzett hőmérséklete is a mért értékek alatt alakulhat. Különösen a Kisalföldön fontos az előző napokhoz képest vastagabb öltözet, habár nagy lehűlés nem várható ott sem. Ebben a változékony időszakban az immunrendszere is legyengülhet, éppen ezért ügyeljen a napi elegendő mennyiségű vitamin bevitelére. A front előtt a fellépő fülledtség is megterhelő lehet. A kialakuló zivatarok területén az asztmások állapotuk romlására számíthatnak, nekik is sok pihenés ajánlott.

Szabadtéri tevékenységek

A hőérzete és a komfortérzete várhatóan ingadozó lesz, ez a csapadék függvényében fog változni. Az esernyőt vigye magával, bárhová is indul!

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás időben és térben is változékonyan alakul, a leégés veszélye nem áll fenn.

Pollenhelyzet

A pollenterhelés átmenetileg mérséklődik, de ha a tölgyre vagy a fűzre allergiás, akkor elsősorban keleten eleinte még kissé fokozódhatnak a tünetei.

Légszennyezettség

A levegőminőség javul.

Balesetveszély

A közlekedés során helyenként esőtől nedves útszakaszokkal találkozhat, illetve néhol zivatarok is nehezíthetik a haladást. Az ország középső részén és a Dunántúlon élénk oldalszél ronthatja a menetstabilitást, zivatarokban pedig átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. Ingerlékeny, agresszív sofőrökkel is találkozhat, vezessen fokozott körültekintéssel!

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

*Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika