Ezeket látta már?

A nőknek egészen másként kell étkezni mint a férfiaknak - ez az oka

saláta, egészséges étkezés, kihívás, maradj egészséges

Hiába más a férfi és a női test, sokáig a férfiakkal készült kutatási eredményeket nőkre is alkalmazták.

Az, hogy a két nemet nem differenciálták a kutatások, torzításokhoz vezetett, de az elmúlt években már női sportolókat is bevontak a vizsgálatokba, így az eredmények már árnyaltabbak.

A nők vitamin-és ásványianyag szükséglete eltér

Például a futásnál sem mindegy a teljesítmény, az energiaszint, a regeneráció szempontjából, hogy férfi vagy női szervezetet vizsgálunk. A nőknek eltérő étrendre, eltérő edzésprogramra van szükségük, mivel több zsírt raktároznak, és a vitaminszükségletük sem ugyanaz, mint a férfiaknak.

A vashiány fáradékonysághoz, az energiaszint és a teljesítmény csökkenéséhez vezethet, ezért a menzesz ideje alatt a nőknek külön oda kell figyelni a vaspótlásra. Általában elmondható, hogy a sötétzöld színű zöldségek jó vasforrások.

Mivel a nőknek nagyobb az esélye a csontritkulásra, ezért a megfelelő arányú kalciumbevitel is fontos, amit szója, brokkoli és olajos magvak magvak segítségével pótolhatnak.

Olvasson tovább! Magas a koleszterinje? Ezeket az ételeket egye!

Az sem mindegy, hol jár a ciklus

A menstruációs ciklus 3 szakaszból áll, a follikuláris szakaszból (a menstruáció első napján kezdődik és az ovulációig tart), az ovulációs szakaszból (ez nagyjából 24 óráig tart) és a luteális szakaszból, ami a mensturációs vérzéssel ér véget, ezekben a szakaszokban pedig más-más hormonális változások történnek a testben.

Amikor a női szervezetben magas az ösztrogénszint, jobb teljesítményre képesek, miközben a menstruáció napjaiban csökken. Ebben az időszakban a fehérjebevitelt is meg kell emelni, ha 1 óránál többet mozgunk.

Forrás: EgészségKalauz