Ezeket látta már?

Probiotikumok: hogyan adagoljuk helyesen? Ez a gyógyszerész válasza!

probiotikum, antibiotikum, mellékhatás, bélflóra

Néhány évtizeddel ezelőtt még szinte semmit sem tudtunk a bélben milliárd-számra élő jótékony baktériumokról.

Ma már ismert, hogy az emberi bélcsatornában lakó “mikroszkopikus állatkertnek” nemcsak az elfogyasztott táplálék megemésztésében, de számos betegség megelőzésében vagy éppen kialakulásában lehet szerepe. Az emésztőrendszeri kórképek (pl. irritábilis bélszindróma), az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az allergiás panaszok kialakulásában éppen úgy szerepet kaphat a bélflóra, mint – meglepő módon – a pszichés kórképek, köztük a depresszió létrejöttében.

Egyre több probiotikum kerül forgalomba

Felismerve azt, hogy a bélflóra milyen sokoldalú szerepet tölt be az emberi szervezetben, egyre több betegség esetén próbálkoznak a bélflóra felborultnak vélt egyensúlyának helyreállításával. Egyelőre azonban még gyermekcipőben jár ez a kutatási terület, és nagyon sok klinikai vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy „jótékony baktériumos” recepteket lehessen kínálni egy adott beteg egy konkrét kórképére. A mindennapi tapasztalat azonban azt mutatja, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg a jótékony baktériumokat tartalmazó termékek, az úgynevezett probiotikumok a gyógyszertárak és a drogériák polcain.

Vannak még szürke foltok…

Ma már többet tudunk a bélflóráról és a benne élő jótékony baktériumokról vagy azok hiányának következményeiről, mint korábban. Ennek ellenére leszögezendő, hogy még mindig nagyon sok szürke folttal tarkított területnek számít a bélflóra szerepének az egészség/betegség területen játszott szerepe.

A probiotikumokat sem szabad „túladagolni”

A jóból is megárthat a sok jegyében az elmúlt években a nemzetközi szakmai sajtóban jelentek meg olyan közlemények, amelyek óvatosságra intenek a probiotikum-alkalmazást illetően. Úgy tűnik, hogy több, különféle probiotikum, nagy dózisban, korlátozások és szakmai kontroll nélkül való együttes alkalmazása az emésztőrendszeri panaszokon (pl. puffadás) túl egyes esetekben akár a koncentrációs képesség csökkenését is okozhatja. Mindez persze múló állapot, és a probiotikum-szedés után megszűnnek a tünetek, mégis odafigyelésre intenek.

Minden esetben érdemes orvossal vagy gyógyszerésszel konzultálni a probiotikum kúrák megkezdése előtt. Nem mindegy, hogy valaki azért szeretne probiotikumot szedni, mert hasmenés kínozza, antibiotikumot szed, hüvelyi fertőzéssel küzd vagy székrekedéses és puffad, netán az immunrendszerét vagy a mentális egyensúlyát szeretné támogatni. A szakemberek tanácsot adnak a megfelelő termék kiválasztásához, és támpontot nyújtanak az alkalmas adagolási séma meghatározásához.

Más probiotikum lehet hatásos egy gyermeknél, és más egy idős betegnél

A probiotikumok univerzális hatásossága ellen szólnak azok az eredmények is, amik alapján bizonyos típusú jótékony baktériumok csak bizonyos személyekben képesek megtelepedni. Ennek fényében a jövőben – a probiotikumok alkalmazásakor – individualizált, korra, nemre, személyre szabott bakteriális koktélok kifejlesztésére lehet szükség.

Addig is, ha probiotikumot vásárolunk, érdemes olyan termék mellett dönteni, amely megbízható gyártótól származik, és amellyel kapcsolatosan támogató szakmai eredmények állnak rendelkezésre.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyit ér a folyadék, a rost és a jó baktérium székrekedés esetén?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

székrekedés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához