Ezeket látta már?

Csipkedje meg a kezén a bőrt, és megtudja, elég vizet ivott-e, vagy már dehidratált

dehidratáció jele kéz bőr kiszáradás vízivás

Gyerekek és idős emberek esetében is beválik - gyszerű módszer, mellyel megtudhatja, mennyire hidratált.

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása elengedhetetlen testünk normál működéséhez. Azt bizonyára tudja, hogy ha szomjas, az már a kiszáradás jele. De vajon honnan tudhatja még, hogy mennyire van hidratált állapotban? A következő módszerekkel kiderítheti.

Ezeket tartsa észben

A felnőtt emberi szervezet legalább 60 százaléka víz, amelyből már 1-2 százalékos veszteség is olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése.

Különböző mértékben, de minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet: az agyunk és a szívünk mintegy 78 százaléka, a vérünk 86 százaléka, míg csontjaink 22 százaléka víz. Minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szükségünk, így a túlsúllyal és elhízással küzdőknek fokozottabban kell ügyelniük a vízpótlásra.

 • Egy tálka friss zöldségsalátával kvázi 1 pohár vizet elfogyaszthatunk, hiszen a zöldségeknek átlagosan 85-90 százaléka víz.
 • A kávé enyhe vízhajtó tulajdonsága ellenére is hozzájárulhat a folyadékfogyasztásunkhoz, hiszen 1 mg koffein 1,17 ml vizet hajt ki, így egy hosszú, vagy tejes kávé esetén már pozitív a vízmérleg.

Naponta kb. 2 és fél liter vizet veszítünk különböző csatornákon keresztül

 • a vizelettel (kb. 1,5 litert)
 • a légzéssel és bőrünkön keresztül (kb. 400-400 ml-t)
 • valamint a széklettel (kb. 200 ml-t)

A folyadékegyensúly fenntartásához ugyanekkora mennyiségre van szüksége szervezetünknek, amelyet a belső anyagcsere folyamatok során keletkezett ún. oxidációs vízből (kb. 400 ml), élelmiszerekből/ételekből (kb. 0,5 liter) és folyadékok útján (kb. 1,5 liter) tudunk pótolni, hogy helyre álljon a mérleg nyelve.

Fizikai megerőltetés (edzés, fizikai munka) esetén, hőségben, speciális állapotokban – pl. terhesség, szoptatás idején –, vagy betegség (pl. lázas állapot, hányás, hasmenés) ideje alatt akár 2-3-szorosára is növekedhet a folyadékszükségletünk, így ilyen esetekben különösen figyeljünk a folyamatos vízfogyasztásra.

Hidratált vagy dehidratált? Két módszer, ami megmutatja

 1. Vessen egy pillantást a vizeletére, WC-használat után: a vizelet gyakorisága (90 percenkénti és kétóránkénti időtartamok között a normális) és színe egy nagyszerű módszer ellenőrizni, hogy elegendő folyadékot iszunk-e. Ha a vizeletünk sötét borostyánsárga színű, és csak hatóránként vagy később érzünk vizelési ingert, akkor egész biztosan nem vagyunk elég hidratáltak. Ha a vizelet gyakorisága 30 percenkénti és teljesen tiszta, lehet, hogy túl sok vizet ittunk.
 2. Ellenőrizze a bőr rugalmasságát: gyerekek és idős emberek esetében is beválik. Néhány másodpercig csípje meg a bőrt a kézfején, majd engedje el. Ha a bőr gyorsan visszapattan, valószínűleg jól hidratált. Ha időbe telik, amíg visszatér normál állapotba, akkor vízhiányos. A kiszáradás egyéb tünetei közé tartozik a szédülés, az agyi köd és a fáradtság.

A folyadékpótlás legideálisabb forrása a tiszta víz

Bármilyen ivóvíz minőségű víz, forrásvíz vagy ásványvíz megteszi. Sőt, a tiszta víznél jobb sem kell: a víz energiamentes, könnyen hozzáférhető, így fogyasztásával kiegyensúlyozottan és hatékonyan pótolhatjuk a szervezetünknek szükséges folyadékmennyiséget. Ezen felül – a változatosságot és mértékletességet szem előtt tartva – napi 1-1 pohár 100 százalékos gyümölcslé, tej, kakaó, kávé, illetve ízesített vizek, limonádé is beilleszthető napi étrendünkbe.

Vízszükségletünk 20-30 százalékát élelmiszerek, ételek formájában fogyasztjuk el. Emiatt a nagy víztartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek, levesek, főzelékek színes, változatos fogyasztása is alapja a megfelelő hidratáltságunknak.

Szokja meg a rendszeres folyadékpótlást

Napi 8 pohár ivóvízzel vagy jó minőségű ásványvízzel, illetve nagyobb víztartalmú élelmiszerekkel biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges vízmennyiséget. A folyamatos folyadékpótláshoz segítség, ha olyan alkalmakhoz kötjük az egy-egy pohár folyadék elfogyasztását, mint a reggeli, a kávészünet, egy-egy tanóra vagy megbeszélés kezdete, illetve mindig magunk mellett tartunk egy palack vizet.

Összegzés

 • A gyermekek és idős emberek esetében különösen fontos a megfelelő hidratáltság.
 • Legalább 60 százaléka víz a felnőtt emberi szervezetnek.
 • Túlsúly és elhízás esetén több folyadékra van szükségünk.
 • Fizikai megerőltetés, hőség vagy betegség esetén akár 2-3-szorosára is növekedhet a folyadékszükségletünk.
 • Napi 8 pohár ivóvízzel vagy nagyobb víztartalmú élelmiszerekkel biztosíthatjuk a szervezetünknek szükséges vízmennyiséget.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől zsibbad a kezem? Ezek az 9 ok állhat a háttérben

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#víz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához