Ezeket látta már?

Eper: így segítheti a szív működését

eper, gyümölcs, emésztés

Az eper nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a szívünk és az ereink sokáig egészségesek maradjanak.

A friss epernek nincs párja! Az íze kellemes, édes és frissítő, az illata semmivel össze nem hasonlítható, ráadásul ebben a gyümölcsben olyan tápanyagok találhatóak, melyek rendkívül egészségessé teszik. A rózsa távoli rokonát, vagyis az epret évezredek óta ismerjük és fogyasztjuk, de csak az elmúlt évtizedekben sikerült tudományos módszerekkel is bizonyítani, hogy mennyire egészséges.

Az eper jótékony hatásai

Nagy mennyiségben található benne például C-vitamin, mangán, réz, kálium jód és folát, magas rosttartalma pedig hozzájárulhat a megfelelő emésztéshez, a székrekedés megelőzéséhez, illetve bizonyos daganatos betegségek rizikójának csökkentéséhez.

Bár nagyszerű forrása a C-vitaminnak, kedvező hatásait nem (vagyis nemcsak) ennek köszönheti, hanem a benne található sokféle antioxidánsnak, flavonoidnak, tanninnak és egyéb fitonutriensnek. Ezek a tápanyagok segíthetik az immunrendszerünk megfelelő működését, és gyulladásgátló hatással is rendelkeznek. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a rendszeres eperfogyasztás védheti a sejtjeinket a károsodásoktól, és jelentős mértékben csökkentheti súlyos krónikus betegségek kialakulásának veszélyét is.

Kismamáknak is érdemes gyakran epret enni, mert foláttartalma hozzájárulhat az egészséges magzati fejlődéshez, és csökkentheti bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek rizikóját.

A szívvédő eper

Bár az eperről nem elsősorban a szívvédő hatások jutnak eszünkbe, ez a gyümölcs valójában nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a szívünk és az ereink sokáig egészségesek maradjanak. Az eperben található tápanyagok segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát, csökkentik a mikroszkopikus gyulladásokat, megelőzik, hogy a vérerek falán ún. plakkok alakuljanak ki (vagyis biztosítják, hogy a véráramlás megfelelő maradjon). Egy 2013-as kutatás eredményei szerint például azok a nők, akik hetente három vagy több adag epret ettek, mintegy 32 százalékkal csökkentették a szívroham rizikóját. Nagyjából 8-10 szem eper számít egy adagnak, és a fagyasztott epernek ugyanolyan jó hatásokat tulajdonítanak, mint a frissnek.

Az alacsony kalóriatartalmú és szinte teljesen zsírszegény epret azok is bátran fogyaszthatják, akiknek magas a vérnyomása. A gyümölcs ugyanis a vérnyomást is segít szabályozni, többek között a benne lévő káliumnak, magnéziumnak és C-vitaminnak köszönhetően. A legújabb kutatások szerint pedig a rendszeres eperfogyasztás – főleg, ha desszertként, nagyobb étkezések után tálalják fel – a vércukorszintünkre is jó hatással van, és a hirtelen emelkedéseket-csökkenéseket is megakadályozhatja.

Eper külsőleg: megszépülhetünk tőle - kattintson tovább!

Így hat az eper az agyunkra

Mivel az eper erős antioxidáns és hatásos gyulladáscsökkentő tápanyagok találhatóak benne, ezért a szakemberek szerint azoknak is érdemes rendszeresen fogyasztani, akik a kognitív hanyatlás ellen kívánják felvenni a harcot. Állatkísérletek során pedig az is kiderült, hogy az eper különösen jó hatással van azokra az agyi területekre, melyek a memóriáért, illetve az információk felidézéséért, előhívásáért felelősek.

Forrás: EgészségKalauz