Ezeket látta már?

Nem sikerül lefogyni? Ez a 10 dolog állhat a súlyvesztés útjában

Miért nem sikerül lefogyni diéta életmód

Nem megy a diéta? Ezek a tippek átlendíthetik a nehéz pillanatokon.

Sokszor a legegyszerűbb dolgokra nem gondolunk, egy fogyókúra, súlycsökkentő kúra kapcsán. Ezek annyira evidensnek tűnnek, hogy eszünkbe sem jut változtatni rajtuk. Pedig sok esetben egy kevésbé drasztikus kúra, és néhány szokásunk megváltoztatása, módosítása sokat segíthet. Lássuk, melyek ezek!

1. Még mindig ülő életmódot folytat

Talán ez az egyik legnehezebb kérdés, hiszen lehet, hogy mindennap lejár az edzőterembe, de a munkája miatt egész nap a számítógép mellett ül, ez bizony továbbra is csak ülő életmódnak számít.

Megoldás: használjon lépésszámlálót! Nem feltétlenül az edzőtermi munka mennyiségét kell növelnie. Napi 10 ezer lépés egyszerű módszer a kalóriaégetéshez. Telefonra is letölthető lépésszámlálóval és ellenőrizze, mennyit mozgott egy nap.

2. Nem ellenőrzi rendesen a kitálalt adagokat

Sokszor az a gond, hogy nem nézzük meg, mekkora adagokat tálalunk, így az nagyobb lesz a szükségesnél. A kisebb adagok kalóriatartalmát aggályosan ellenőrizzük, nagyobb adagokat meglehetős nagyvonalúsággal kezelünk... így aztán könnyű lesz "túlenni" magunkat.

Megoldás: használjon tápanyag-táblázatot! Ezt a problémát is meg lehet oldani, egy könyv, kalóriákat tartalmazó füzet, vagy akár internetes oldal segítségével korrekt módon lehet ellenőrizni az ételeinkben lévő kalória-energia tartalmat. Néhány hétig érdemes ezt követni, és ennek segítségével adagolni az ételeket.

A végtelenségig nyilván nem lehet – és nem is kell követni egy módszert, de legalább nyerünk egy körülbelüli benyomást arról, mennyit is viszünk be egy nagyobb tál étellel (ahhoz képest, amennyit szeretnénk.) Általában 20%-kal kevesebb is megteszi, mint amit valóban elfogyasztunk.

3. Nem figyeli a saját szokásait

Legjobb szándékunk ellenére is, meglepően nehéz kontroll alatt tartani saját megrögzött szokásainkat. Azt hiheti, hogy ha nem eszik túl sok kenyeret, és "tudományos" alapon főz otthon, ez már elegendő. Egy hosszú hétvége azonban felboríthatja a rendet, hiszen ilyenkor hajlamosak vagyunk lazítani, és változtatni a szokásainkon.

Megoldás: okostelefonos alkalmazások: Van olyan alkalmazás, amellyel ellenőrizhetők az életmódi szokások, egy lista alapján.

4. Inzulinrezisztens

Mintegy 8-10 kg tervezett fogyás sikertelensége esetén - még egészséges táplálkozás mellett is – felmerülhet az inzulinrezisztencia vagy a metabolikus szindróma problémája. Ha valaki inzulinrezisztens, a szervezete több energiát tárol zsírok formájában, mint amennyit eléget. Egészséges embernél ez nem jelent problémát, nem fog hízni.

Megoldás: változtasson kissé az étrenden! Szerencsés módon az inzulinrezisztencia alacsony szénhidráttartalmú étrenddel, és mozgással, fizikai aktivitással javítható. Nagyon erőteljesen korlátozott diéta hosszú távon nem szükséges, de legalább 2-8 hétig érdemes a fenti étrendet tartani, az inzulinérzékenység helyreállítására.

5. Túl sokat dolgozik

Tételezzünk fel, hogy minden hétköznap hajnali 5-kor kelünk, két órát töltünk az edzéssel, utána megyünk a munkahelyre, vagy pl. az egyetemre, egész nap talpon vagyunk. Az biztos, hogy a mozgás, a sport javítja az egészségi állapotunkat, de természetesen éhséget is generál. Ezért kell okosan kitalálni a fizikai terhelést, mert nagyobb éhségünk miatt – ismét csak többet fogunk enni.

Megoldás: kapcsolódjon ki! Az igen erőteljesre vett edzésprogram tehát visszájára fordulhat, és minden erőfeszítés ellenére nem fogunk fogyni, súlyt veszteni. Jó lehetőség ilyenkor, hogy váltsunk az erős edzésről inkább a sétára, könnyebb kocogásra, a már jelzett napi 10-15 ezer lépés alkalmasint jobb gyakorlat lehet, mint a feszített edzésprogram.

6. Nem rág eleget

Az okos étkezés egyik titka a lassúság, ezzel jobban élvezhető az étel – és jobban meg is rágjuk a falatokat. Persze a napi rohanás közben gyakran elfelejtkezünk erről.

Megoldás: számolja, mennyit rág! Ha figyelünk erre, és tudatosan számolni kezdjük, mennyit is rágunk napjában, egy kicsit önkéntelenül is lassulni fog étkezésünk tempója. Próbáljuk meg, hogy minden falatot akkor nyelünk le, ha már hússzor megrágtuk. Ez kicsit iskolásnak tűnik, és kicsit soknak is, de az étkezés tempóját érdemes lassítani, ráadásul a jól megrágott étel könnyebben emészthető.

7. Nem alszik eleget

A legkönnyebb erre legyinteni, már megint milyen közhelyek! Persze, a napi hajtás mellett egyikünk sem alszik eleget. Testünk cirkadián ritmusa komoly mértékben függ az étkezés – és az alvás – közbeni hormontermeléstől is. Egyszerű dolog, a szokások pontos időzítése segíthet ebben, minden nap ugyanannyit enni, aludni, és mindig ugyanakkor felkelni. Ennyi lenne az egész?

Megoldás: legyen fontos az alvás! Tartsa fontosnak az alvást, az alvás időtartamát, a lefekvés idejét. Az alvási szokások helyreállítása sokat segíthet az életmódunk rendezésében is.

8. Túl szigorú diétát folytat

Ha valamit teljességgel kizárunk az étrendből, nagyon erős csábítás lehet a későbbiekre nézve. Az esetek nagy részében súlyos túlevések forrása.

Megoldás: hagyja későbbre! Kutatások szerint hatékonyabb módszer, ha nem tiltunk meg valamit teljességgel, hanem azt mondjuk, ne most edd meg, inkább később. Agyunkat is kicsit becsapjuk ugyan, de mégsem zárjuk ki, tehát nem okozunk vele múlhatatlan sóvárgást valami után.

9. Unalmas a diéta

Nemcsak a pszichés, de a biológiai sóvárgás is igen erős lehet. Ha nagyon egyforma, és valóban unalmasnak tűnő étrendet fogyasztunk, a szervezet bizony megköveteli a magáét, és számos egyéb mikrotápanyagot is igényel majd.

Megoldás: fogyasszon néha új ételeket! Mindent ki kell próbálni. Többek között új ételeket, új recepteket, mondhatni a változatosság gyönyörködtet. Érdekes, hogy pont ezért csökkenhet az édesség és egyéb kevéssé egészséges ételek iránti vágy.

10. Mindig nézze meg a címkéket!

Az élelmiszerek rostokban, fehérjékbe, vitaminokban, omega-3-zsírsavakban, nyomelemekben gazdagok lehetnek, mindez igencsak trendinek tűnik. Azt azért érdemes tudnunk, hogy a gyorséttermi ételek ettől még nem válnak egészségessé!

Megoldás: figyelje az adalékanyagokat is. Mondhatnánk, hogy nem szabad bedőlni a sok reklámnak, talán a legokosabb a valódi élelmiszerekre – és azok valódi összetételére figyelni, amikor vásárolunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan lehet gyorsan lefogyni? Ennyi zsír, fehérje és szénhidrát fér bele egy nap

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogyókúra

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához