Ezeket látta már?

Nyolc stresszűző étel

2016.12.16. Módosítva: 2016.12.16.

Mindannyian ismerjük a feszültséget, amely felborítja rendszeres étkezéseinket. De a megfelelő egészséges ételek sokszor segíthetnek megállítani a tudattalan majszolást és az étel utáni sóvárgást, és ami még jobb, csökkenteni a szorongást és tüneteit. Íme nyolc a kedvenceink közül:

Keserű csokoládé

Nyolc stresszűző étel

Flavonoidokban gazdag, melyeket nyugtató hatásukért dicsérnek (másik nagyszerű forrásuk a kamillatea), a csokoládé emellett feniletilamint is tartalmaz, egy olyan kémiai anyagot, mely javítja a hangulatot. Minél sötétebb a csokoládé, annál egészségesebb, ezért válasszuk a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládékat.

Tej

Egy pohárnyi meleg tej nyugtató hatású lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik 4 vagy több adag alacsony zsírtartalmú vagy sovány tejet fogyasztanak el minden nap, fele akkora részben tapasztaltak a PMS tüneteivel összefüggő stresszt azokhoz képest, akik kevesebb mint 1 adagot isznak hetente.

Zabkása

A szénhidrátok segítenek egy nyugtató hatású hormon, a szerotonin termelésében. Ez segít felvenni a harcot a szorongás negatív hatásaival szemben, valószínűleg ezért kívánjuk annyira a szénhidrátdús ételeket, ha stresszesek vagyunk. Válasszunk egészséges forrásokat: a zabkása rostban gazdag, így a szervezetünk lassan, fokozatosan fogja feldolgozni. Meghosszabíthatjuk a szerotoninszint emelkedését, kevesebbel is tovább érezzük magunkat jóllakottnak és tudjuk, hogy a vércukorszintünk is rendben van.

Lazac

Egy kutatás kimutatta hogy az omega-3 zsírsavak segíthetnek visszafordítani a stressz tüneteit a szerotoninszint növelésével, továbbá az omega-3-ban gazdag étrend gátolhatja a stresszhormonok (kortizol, adrenalin) termelődését.

Dió

Kimutatták, hogy a dió segíthet a vérnyomás csökkentésében, mely kritikus azoknál akiknek a szive már a maximumon dolgozik a magas adrenalinszintnek köszönhetően. Valójában a kutatás annyira alátámasztja egészséges hatásukat, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) már napi két deka fogyasztását ajánlja.

Napraforgómag

Kiváló folsavforrás, mely segít az örömérzetet kiváltó agyi vegyület, a dopamin termelésében.

Spenót

A tanulmányok szerint a főként leveles zöldségekben, például a spenótban megtalálható magnéziumban javítja a szervezet stresszre adott reakcióját.

Kékáfonya

A benne található antioxidánsok ellensúlyozzák a stresszhormonok, például a kortizol szervezetre gyakorolt hatásait.

Forrás: Medipress