Ezeket látta már?

Heti 12 tojás megemeli-e a koleszterinszintet? A kutatókat is meglepte a válasz

tojás megemeli a koleszterinszintet kutatás

Egy új tanulmányban azt vizsgálták, hogy vajon heti 12 tojás megemeli-e a koleszterinszintet. Izgalmas, ami kiderült.

  • A heti 12 dúsított tojást fogyasztó emberek koleszterinszintje négy hónap után hasonló volt, mint azoké, akik heti két tojásnál kevesebbet ettek.
  • Jóllehet a vizsgálat kis létszámú volt, mégis azt sugallja, hogy a dúsított tojás szívbarát kiegészítője lehet az étrendünknek, még a szívbetegségben szenvedő vagy annak kockázatával küzdők esetében is.
  • A szakértők ennek ellenére okkal javasolják azt, hogy tojást továbbra is csak mértékkel fogyasszuk.

Bár a tojás tápláló, sovány fehérjeforrás, nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz. Mégis beleférhetnek egy szívbarát étrendbe? Egy új tanulmány szerint igen, a mérsékelt tojásfogyasztás akár jót is a szívnek. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a már meglévő szívbetegségben vagy cukorbetegségben szenvedőknek beszélniük kell orvosukkal arról, hogy kifejezetten az ő esetükben jó ötlet-e több tojást is enni az eddig javasoltnál.

Mi az a dúsított tojás?

Az előzetes tanulmányban a kutatók azt találták, hogy azoknál, akik hetente 12 dúsított tojást ettek, négy hónap után hasonló koleszterinszintet mértek, mint azoknál, akik hetente kevesebb mint két tojásfajtát ettek.

A dúsított tojások kevesebb telített zsírt, valamint további vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, például jódot, D-vitamint, szelént, B2-vitamint, B5-vitamint, B12-vitamint és omega-3 zsírsavakat. Ezt azzal érik el, hogy a tyúkokat speciális étrend szerint etetik.

Egy tucat tojás elfogyasztása sem befolyásolta a koleszterinszintet

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői közé tartozik a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás és a cukorbetegség.

Abban a tanulmányban is, amelyet április 6-án mutatnak be az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves tudományos ülésszakán, 140 olyan 50 éves vagy annál idősebb olyan vizsgált vett részt, akinek szív- és érrendszeri betegsége volt, vagy a magas kockázatú csoportba tartozott.

"A tanulmány kislétszámú volt, mégis megnyugtató, hogy a lipidhatások tekintetében a dúsított tojás fogyasztása négy hónap alatt, még egy nagyobb kockázatú populáció körében sem mozdította el a határértékeket" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Nina Nouhravesh, az észak-karolinai Durhamban található Duke Klinikai Kutatóintézet kutatója a közleményben.

A résztvevők átlagéletkora 66 év volt, mintegy fele nő, és valamivel több mint egynegyede fekete bőrű. A résztvevők közel egynegyedének volt cukorbetegsége.

A kutatók véletlenszerűen döntöttek arról, hogy a résztvevők milyen tojást egyenek a vizsgálat alatt. A csoport egy részének heti 12 dúsított tojást kellett enni, a másik csoportnak pedig hetente kevesebb mint két tojásfajtát kellett elfogyasztania, mások pedig egyáltalánnem ettek tojást a vizsgálat ideje alatt. A tojást a vizsgálatban résztvevők kívnáságuk szerinti technikával készíthették el.

Miért számít, hogy miként főzzük a tojást?

Michelle Routhenstein, az EntirelyNourished prevenciós kardiológiai dietetikusa szerint, hogy ha a tojást magas hőmérsékleten főzik, az magasabb szintű fejlett glikációs végtermékeket (AGE-k) eredményezhet, amelyek negatívan befolyásolhatják a szív egészségét.

A vizsgálatban a résztvevők értékeit négy hónapon keresztül követték nyomon, de a kutatók nem tapasztaltak semmilyen szív- és érrendszerre káros hatást.

  • A vér koleszterinszintje például hasonló volt azok között, akik rendszeresen ettek dúsított tojást, és azok között, akik kevés tojást ettek, vagy egyáltalán nem ettek tojást.
  • A dúsított tojást fogyasztók csoportjában csökkent az összkoleszterinszint, az inzulinrezisztencia-pontszám és a nagy érzékenységű troponin (a szívkárosodás egyik jelzője) is. Sőt, még a B-vitamin szintjük is emelkedett.

"Ezenkívül "voltak olyan jelek, amelyek a dúsított tojás fogyasztásának lehetséges előnyeire utalnak, de ezek további vizsgálatot igényelnek" - mondta Nouhravesh a közleményben.

Különösen az idősebb felnőttek és a cukorbetegek körében mutatkoztak lehetséges előnyei a dúsított tojásfogyasztásnak, beleértve a HDL ("jó") koleszterinszint emelkedését és az LDL ("rossz") koleszterinszint csökkenését.

Az Eggland's Best által finanszírozott tanulmány eredményeit még nem publikálták lektorált folyóiratban, így azokhoz óvatosan kell viszonyulni. Nagyobb vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez

Dr. Yu-Ming Ni, a MemorialCare Heart and Vascular Institute kardiológusa és lipidológusa, elégedettségét fejezte ki a kutatók által végzett tanulmánnyal kapcsolatban. Megjegyezte, hogy a tojásfogyasztás hatásait vizsgáló korábbi tanulmányok nagy része megfigyelésen alapult.

Az új tanulmány viszont egy randomizált kontrollált vizsgálat volt, amelyet a kutatás aranystandardjának tekintenek. A résztvevőket véletlenszerűen osztották be több tojás fogyasztására vagy tojáskerülésre, folyamatos követéssel.

"A táplálkozás területén nem találkozunk gyakran klinikai vizsgálatokkal" - mondta Ni a Healthline-nak. Ugyanakkor óvatosságra intett: a tanulmány számos problémája miatt korai lenne határozott, egyértelmű és végleges következtetéseket levonni arról, hogy a tojások a koleszterinszint szempontjából áldásosak vagy sem.

Az egyik ilyen probléma a résztvevők kis száma

Ni szerint nagyobb tanulmányra lenne szükség a további tojásfogyasztó és a kevesebb tojást fogyasztó csoport közötti különbségek megfigyeléséhez, különösen a koleszterinszint változásaival kapcsolatban.

Dr. Nieca Goldberg, a New York-i NYU Grossman School of Medicine kardiológusa és klinikai docense osztja ezt a véleményt, szerinte is nagyobb vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a tojásfogyasztás szívvel kapcsolatos kockázatai különböznek-e a cukorbetegek és a cukorbetegségben nem szenvedők esetében.

Véleménye szerint aggályos az is, hogy a résztvevők tudatában voltak a vizsgálati csoportjuknak, ami befolyásolhatta általános táplálkozási választásaikat vagy más egészségügyi viselkedésüket.

Tehát a tojás valóban szívbarát?

Ami a tojásfogyasztást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát illeti, a korábbi kutatások vegyesek voltak. Ez részben annak köszönhető, hogy a vizsgálatokat hogyan végezték, beleértve azt is, hogy mennyire vették figyelembe az összes olyan tényezőt, amely befolyásolhatja az eredményeket.

  • Például egy 2022-es áttekintés és metaanalízis korábbi tanulmányok alapján megállapította, hogy napi egy extra tojás fogyasztása jelentősen növelheti az emberek szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázatát.
  • Ezzel szemben egy 2020-as áttekintés és metaanalízis azt találta, hogy napi egy tojás fogyasztása nem jár együtt a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával, sőt, ázsiai népességben még csökkentheti is a kockázatot.
  • Hasonlóképpen, egy 2020-as tanulmány nem figyelt meg szignifikáns kapcsolatot a napi fél tojás elfogyasztása és az általános vagy a szívbetegségből eredő halálozás kockázata között.

Tehát a kérdés bonyolult - ahogy az emberek étrendje, és az emberi szervezet is az

"Amikor egy egészséges ember koleszterint tartalmazó ételeket fogyaszt, a máj csökkenti a saját koleszterintermelését" - mondta Routhenstein a Healthline-nak. "Ezért esetükben a tojás beilleszthető a szívbarát étrendbe anélkül, hogy koleszterintartalma miatt jelentős aggódni kellene."

Mennyi tojást érdemes beiktatni az étrendbe?

Goldberg hangsúlyozza, hogy a tojás kiváló sovány fehérjeforrás, és számos mikrotápanyagot, például B-vitaminokat, kolint és omega-3 zsírsavakat tartalmaz.

"Napi öt tojást ennek ellenére sem javaslok megenni, de a jelek szerint napi egy-két tojás nem feltétlenül növeli a szívbetegségek kockázatát" - mondta a Healthline-nak.

Az embereknek azonban szem előtt kell tartaniuk, hogy egy nagy tojás 186 milligramm koleszterint tartalmaz. A korábbi étrendi irányelvek azt javasolták, hogy naponta legfeljebb 300 milligramm koleszterint fogyasszunk, ami viszont kevesebb, mint napi két tojás.

A jelenlegi irányelvek azt javasolják, hogy az étrendi koleszterinfogyasztást "a lehető legalacsonyabban tartsuk anélkül, hogy veszélyeztetnénk az étrend táplálkozási megfelelőségét".

"Amikor a szívbeteg betegeimmel beszélek az étrendjükről, azt javaslom nekik, hogy a magas koleszterinszint miatt inkább legyenek óvatosak a tojással, naponta legfeljebb egy tojást fogyasszanak," - mondta Ni. "A másik lehetőség, ha egy sárgája mellett több tojás fehérjéjét megesszük, azaz "összedobható" egy nagyobb ránttotta több tojásfehérjével, több egészséges fehérjével, miközben a bevitt koleszterin alacsonyabb marad."

Az is számít, mit eszünk a tojás mellé még

Goldberg arra is rámutatott, hogy "amikor a tojás kérdéséről van szó, nem csak a tojásról van szó, hanem arról is, hogy mivel párosítjuk".

"Gyakran kombináljuk a tojást szalonnával, kolbásszal és croissant-okkal, amelyek telített zsírokban gazdag élelemforrások, ráadásul a feldolgozott húsok, mint a szalonna és a kolbász, sok sót is tartalmaznak" - mondta.

Routhenstein egyetért azzal, hogy fontos az összképre figyelni: javaslata szerint érdemes "a tojást más tápanyagokban gazdag, szívbarát ételekkel kombinálni, például babokkal, zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel".

Ezenkívül a tojás egészségügyi kockázatai - és az, hogy hetente hány tojást lehet biztonságosan fogyasztani - eltérhetnek a cukorbetegek vagy a szív- és érrendszeri betegségek bizonyos típusaiban szenvedők esetében.

A tanulságok

A kutatók véletlenszerűen osztották be az vizsgáltakat különböző csoportokba. A csoport tagjai hetente 12 dúsított tojást vagy hetente kevesebb, mint két tojásfajtát fogyasztottak. Négy hónap elteltével a mért koleszterinszintek hasonlóak voltak a két csoport között.

Ez azt sugallja, hogy a tojás szívbarát kiegészítője lehet az étrendnek, még a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő vagy annak kockázatának kitett emberek számára is. A vizsgálat kis létszámú volt, így további kutatásokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez.

Bár a mérsékelt tojásfogyasztás a legtöbb egészséges ember számára biztonságos, a szakértők azt javasolják, hogy a szívbetegségben vagy cukorbetegségben szenvedők személyreszabottan kérjenek tanácsot a dietetikusuktól, és beszéljenek orvosukkal arról, hogy a tojás az étrendjük egészséges kiegészítője lehet-e?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szérum koleszterin csökkentése: ekkor van szükség gyógyszerre a szakorvos szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koleszterin

Forrás: Healthline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához