Ezeket látta már?

Ha cinkhiányos, könnyebben lebetegedhet! Így pótolhatja ételekkel a cinket

Dietetika
2024. május 19. 15:04
Cinkhiány pótlás étel fertőzés ellen

A cinkből mindössze napi néhány milligrammra van szükség, azonban, ha az hiányzik, szemmel látható problémákat is okozhat a nyomelem hiánya.

Cinkhiány esetén nő a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, nehezen gyógyulnak a sebek, érdes tapintású lesz a bőr és hullhat a haj. A súlyos cinkhiány – ami például könnyen előállhat az egyoldalú táplálkozás következtében – növekedésbeli visszamaradást okozhat a gyermekeknél, és hajhulláshoz, száraz, érdes bőrhöz és elhúzódó sebgyógyuláshoz vezethet a felnőtteknél, gyermekeknél egyaránt. Sokkal nagyobb probléma lehet azonban az, hogy már az előbb írt, szembetűnő tünetek megjelenése előtt jelentkeznek azok a szemmel nem látható immunrendszeri problémák, amik a cinkhiányra vezethetők vissza.

Cinkkel tényleg legyőzhetők a fertőzések?

Cinkhiányban nő a különféle fertőzésekkel szembeni fogékonyság. Vagyis, a cinkhiányos személy könnyebben lesz náthás vagy influenzás. Ezzel összefüggésben állapították meg azt is, hogy egyébként egészséges idős személyeknél a cinkpótlás csökkenti a különféle fertőzések kockázatát.

Mire képes a cink légúti fertőzések esetén?

Több klinikai vizsgálat eredményei is arra mutatnak rá, hogy a cinkpótlás, például cink-tartalmú szopogató tablettákkal, néhány nappal képes lerövidíteni a náthás vagy egyéb légúti fertőzéses megbetegedések időtartamát.

Kinek, mikor és mennyi cinkre lenne szüksége?

Aa cinkbevitel akkor bizonyul a leghatásosabbnak, ha az a légúti fertőzéses tünetek megjelenésekor történik, illetve az azt követő 3 napban. Vagyis, a légúti panaszok jelentkezését követően 24 órán belül javasolt bevenni az első cinkadagot!

A rendszeres cinkpótlás is kedvező hatású lehet: azoknál, akik az év 12 hónapjából 7 hónapon át szedik a cinket, kisebb lehet a légúti fertőzések rizikója.

Ha már cinkpótlásról van szó, azaz a táplálkozáson felüli cinkbevitelről, étrend-kiegészítők vagy gyógyszerek formájában, akkor érdemes szerves sóformában alkalmazni a cinket. Preferálandók tehát a cink-glükonát vagy cink-acetát sók a szervetlen sókkal, így például a cink-szulfáttal vagy a cink-oxiddal szemben.

Honnan lehet tudni, hogy megfelelő-e a szervezetben a cink szintje?

Nem könnyű számszerűsíteni azt, hogy valakinek a szervezetében mennyi cink található. Vagyis, nincs olyan rutin laborvizsgálat, amiből kiderülne, hogy kevés, elegendő vagy sok cink van a szervezetben. A mérést nehezíti az, hogy a cink állandó mozgásban van a sejtek belső tere és a sejten kívüli tér (köztük a vér) között. Egy fertőzés következtében például az immunvédelemben érintett sejtek magukba „szívják” a cinket.

Összességében úgy vélik a szakemberek, hogy a szervezet cinkkel való ellátottsága a legjobban úgy becsülhető meg, ha megnézzük, hogy ki mit eszik, vagyis mennyi cinkben dús fogás szerepel az étlapján.

Cinkben gazdag ételek

A hazai ajánlások alapján a felnőtteknél napi 10 mg a javasolt cinkbevitel. Vannak azonban olyan külföldi ajánlások, amik nemek szerint különbséget tesznek, és a nőknek napi 8 mg, míg a férfiaknak napi 11 mg cinkbevitelt tartanak optimálisnak.

  • Az ételek cinktartalmát tekintve dobogós az osztriga, a marhasült és a rák. Ezek egy-egy adagjában 74 mg, 7,0 mg illetve 5,3 mg cink lelhető fel.
  • A főtt bab, a tökmag egy-egy adagja 2,9 mg, illetve 2,2 mg cinket juttat a szervezetbe.
  • A joghurt vagy a tej egy-egy adagja 1,7 mg, illetve 1,0 mg cinkkel gazdagítja a szervezetet.
  • A sajtok pedig adagonként 0,9 mg cinket adnak a szervezet készletéhez.

Kik hajlamosak a cinkhiányra?

A cinkhiány egyik fő oka a táplálkozásbeli hiányosság lehet. Emellett, bizonyos betegségekre visszavezethető felszívódási zavarok is okolhatók a cinkhiányos állapotért; illetve megeshet, hogy a szervezet szükséglete fokozott cinkből (például várandósság miatt), és ez esetben a megemelkedett szükséglet nehezebben fedezhető pusztán a táplálkozással.

A cinkhiány rizikója tehát fokozott a

  • vegetáriánus vagy vegán táplálkozásúaknál,
  • időseknél,
  • egyoldalúan táplálkozóknál,
  • várandós nőknél, szoptató anyáknál,
  • 7-12 hónapos, kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknél,
  • alkoholistáknál,
  • emésztési zavarral küzdőknél (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa),
  • krónikus betegeknél (vese-, máj- és cukorbetegeknél),
  • bizonyos genetikai zavarokkal rendelkezőknél.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

(via)

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így készíti el, olyan rákkeltő lesz az étel, mint az azbeszt



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
# cink # cinkhiány # tünetei # természetes cinkpótlás # táplálkozás # osztriga # marhasült

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés