Ezeket látta már?

Ennyi mindenben segíthet a káposzta

Dietetika
2020. december 28. 15:28
káposzta

A káposzta igen egészséges zöldség, különösen télen, amikor kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre. Változatosan elkészíthető és az ára is kedvező, ráadásul olyan vegyületeket találhatunk benne, melyek lassítják az öregedéssel összefüggő folyamatokat és csökkentik bizonyos betegségek rizikóját is.

A káposztában (bármelyik változatot részesítjük is előnyben) nagy mennyiségben találunk vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és egyéb összetevőket, melyek támogatják többek között az immunrendszerünk működését, az egészséges emésztést, a megfelelő testsúly megszerzését és megtartását. Ezek a hatóanyagok azonban az idő előtti öregedéssel is segítenek felvenni a harcot. Az úgynevezett oxidatív stressz ugyanis károsíthatja a sejtjeinket, és bizonyítottan növeli néhány súlyos krónikus betegség kialakulásának rizikóját, de az öregedéssel összefüggő folyamatokat (például a ráncosodást) is felgyorsíthatja.

A káposzta rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni a bőrünk rugalmasságát, feszességét, hatékony a ráncok és a májfoltok ellen is. Az antioxidánsok mellett az A-vitamin is támogatja a bőr sejtjeinek megújulását, és véd a napfény káros hatásai ellen is (az UV sugárzást tekintik az egyik legfőbb tényezőnek az idő előtti öregedés szempontjából). Az A-vitamin a szem egészségét is óvja, például csökkenti az időskori makuladegeneráció és a hályogképződés rizikóját.

Ilyen vegyületek találhatóak a káposztában

A vörös vagy lila káposztában található vegyületek, úgynevezett anthocianinok az agy egészségét is védik. Az Alzheimer-kór kialakulását összefüggésbe hozták az agyban kialakuló lerakódásokkal, plakkokkal, és a tudósok szerint az anthocianinok a plakkok kialakulását is lassítják. A vérereknek is jót tesznek ezek a vegyületek: azoknál a nőknél, akik több anthocianint tartalmazó élelmiszert ettek, rugalmasabbak voltak a vérerek és alacsonyabb volt a vérnyomás is. Ez pedig a szív- és érrendszeri problémák elleni küzdelemben is fontos elem lehet.

A káposztában lévő ásványi anyagok (például a mangán, a kalcium, a magnézium) a csontok egészségének megőrzéséhez is nélkülözhetetlenek. Idővel sajnos a csontjaink egyre kevésbé tudnak „regenerálódni”, veszítenek a sűrűségükből, elvékonyodnak, elgyengülnek. Ebben a folyamatban nagy szerepe van többek között az öregedésnek, a nők esetében a hormonális változásoknak, de bizonyos gyógyszereknek, a dohányzásnak, és persze a táplálkozásnak is. Ha elegendő olyan élelmiszert fogyasztunk, melyek ásványi anyagokban gazdagok, akkor a csontjaink egészségét is hosszabb ideig őrizhetjük meg.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
# kaposzta # vitaminok # öregedés # antioxidáns # ásványi anyag

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés