Vegán étrendet követ? Így pótolja a fehérjét!
Vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérjebevitel vegán étrend mellett?
Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!
A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást.
Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.
Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?
- A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.
3 érv a vegán fehérjeporok mellett
Támogatja az anyagcsere folyamatokat
Azoknak, akik növényi étrenden élnek, a döntésnél érdemes figyelembe venni az aminosavprofilt, és a B12 vitamin tartalmat. Vegán étrend esetén a B12 vitamin pótlása kiemelten fontos, mert a vegán étrend ezt az esszenciális anyagot nem tartalmazza.,Fontos tudni a fehérje-alapanyag eredetét és a saját céljaikat (pl. fogyás, kardió-fejlesztés, izomtömeg gyarapítás), természetesen szervezetük, anyagcseréjük aktuális állapotának függvényében.
Jobb választás laktózérzékenyeknek és tejfehérje-allergiásoknak
A tejsavó a tej egyik mellékterméke, így laktózt és tejfehérjét (kazeint, béta-laktoglobulint) tartalmazhat, amelyek sokaknál emésztési panaszokat vagy allergiás reakciókat válthatnak ki. A vegán fehérjék mentesek ezektől, így laktózérzékenyek vagy tejfehérje-allergiások is fogyaszthatják.
Fenntarthatóbb és környezetbarátabb
A tejtermelés jelentős mennyiségű víz-, takarmány- és energiafelhasználással, valamint metánkibocsátással jár. A növényi alapú fehérjék a jelenlegi felmérések alapján jóval kisebb ökológiai lábnyommal készülnek, így környezettudatosabb döntést jelentenek.
Hogyan állítsd össze jól növényi-alapú fehérjeforrásaid?
- A jól összeállított növényi-alapú fehérjefogyasztás kialakítása azonban gondos tervezést igényel, hiszen a növényi fehérjék nem rendelkeznek önmagukban "teljes" aminosav-profillal. A megoldás a különböző források kombinációja, az étkezések gondos tervezése és a megfelelő főzés, valamint szükség esetén a kiegészítők, mint például B12 vitamin alkalmazása. Ez a komplex megközelítés nemcsak az esszenciális aminosavak biztosítását teszi lehetővé, hanem hozzájárul egy hosszútávon fenntartható és egészséges táplálkozási stílus kialakításához is – folytatja mondandóját Goda Gábor.
Az alábbi lépések segíthetnek egy kiegyensúlyozott, magas biológiai értékű növényi fehérjefogyasztás megtervezésében:
- 1 Változatos növényi fehérjeforrások bevitele
- 2 Étkezési tervezés és fehérjék elosztása a nap folyamán
- 3 Főzés és tápanyag-hasznosulás optimalizálása
- 4 Kiegészítők és fehérjeporok használata
- 5 Egyéni igények és kalóriakontroll
- 6 Táplálkozási napló és szakértő bevonása
Olykor Tomán Szabina is vegán fehérjeport választ – De miért?
- Tudom, hogy sokan kíváncsiak, hogyan maradok formában, és milyen trükköket vetek be a mindennapokban. Az elmúlt 10 évben rengetegen kérdeztek arról, hogyan lehet jól és egészségesen fogyni, és persze arról is, én mit használok – kezdi Tomán Szabina. - Évek óta azon dolgozunk a csapattal, hogy termékeink a lehető legjobbak legyenek. A fehérjeporok családja különösen a szívügyem, hiszen nemcsak fogyókúra alatt, de a mindennapokban, például edzés után is elengedhetetlenek. Egyre többen térnek át a növényi alapú étrendre etikai, egészségügyi vagy életmódbeli okokból, és nekik is szerettünk volna valami igazán jót kínálni. Bevallom, én is gyakran nyúlok vegán fehérjeporhoz, mert sok szempontból előnyösebb lehet, mint a tejsavó alapú – persze mindenkinek más jön be, de érdemes kipróbálni!
Szabina azt is elárulja, miért érdemes adni egy esélyt a növényi alapú változatoknak: „Igaz, hogy önmagában egy növényi fehérje, például a borsófehérje, lehet hiányos bizonyos aminosavakba például metioninban, de a jól összeállított vegán keverékek – mint a borsó és barnarizs kombó – ugyanolyan teljes értékű fehérjeforrások, mint akár a tejsavó. A borsó-, rizs-, kendermag- vagy tökmagfehérje alapú vegán készítmények kíméletesek az emésztőrendszerhez, főleg, ha fermentált (vagyis élőflórás) változatot választunk.
Összegezve
- Az emberek egyre inkább keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban a környezeti és egészségügyi előnyök miatt.
- A növényi fehérjék magas rost- és antioxidáns-tartalmuk miatt elősegítik az emésztést és hosszabb teltségérzetet biztosítanak.
- A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalommal és kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, így fenntarthatóbbak.
- Esszenciális aminosavakat megfelelő kombinációkkal lehet biztosítani a vegán étrendben.
- A növényi alapú fehérjeporok, például rizs- és borsófehérje, hozzájárulhatnak az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
Ezekkel az ételekkel akkor is pótolhatja a D-vitamint, ha a vegán étkezt választotta
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!