Májgyulladás tünetei: bőrviszketés, émelygés és ízületi fájdalom is jelzi, ha baj van
Vannak olyan hétköznapi tünetek, amikről elsőre nem is gondolnánk, hogy májgyulladást jelezhetnek.
Az akut májgyulladás különböző okokra vezethető vissza, ezek közül a leggyakoribb a hepatitis A-, B-, C-, D-, E- vagy G-vírusfertőzés. Más fertőző betegségek szövődményeként is kialakulhat májgyulladás. Nógrádi Katalin, dietetikus elmondja, mit érdemes tudni a májgyulladásról, és azt azt követő diétáról.
Ilyen betegség például a
- Pfeiffer-féle mirigyláz (Epstein-Barr-vírus okozza),
 - valamint a Cytomegalovírus,
 - a Coxsackie-vírus
 - vagy más ismeretlen hepatitis vírusok által okozott fertőzések.
 
A baktériumok okozta betegségek közül májgyulladáshoz vezethet
- a leptospirosis,
 - a brucellosis
 - és a szalmonellózis.
 
Májgyulladás az amöbiázis és a malária következtében is felléphet.
A májgyulladás formái: az akut hepatitisz
A fenti vírusok egyike okozza, hirtelen, heves tünetekkel jelentkezik – de néhány hét alatt lezajlik.
Tünetek és diagnózis:
- 1 jellemző az étvágytalanság,
 - 2 hányinger,
 - 3 hányás,
 - 4 láz,
 - 5 esetleg társulhat viszkető kiütés,
 - 6 ízületi fájdalom (HBV)
 
Később sárgaság alakul ki, a vizelet színe sötét, érdekes a módon a beteg ekkor jobban érzi magát. 1-2 hét alatt éri el csúcsát, 4 héten belül lezajlik (a sárgaság). Vérkép alapján kimutatható, a máj nagyobb és nyomásérzékeny. Néhány betegségtől el kell különíteni (pl. influenza, alkoholos májártalom), a döntő a laborvizsgálat eredménye.
Krónikus hepatitisz
Ha a májgyulladás legalább hat hónapig fennáll, akkor már krónikusnak, idült állapotnak kell tekinteni.
Ritka, de veszélyekkel járhat, általában enyhe és lényegében tünetmentes, nem okoz különösebb májkárosodást. A folyamat gyulladás (akár éveken át) viszont hosszú távon mégiscsak károsítja a májat: májzsugorhoz, májelégtelenséghez vezethet.
Átmehet krónikus hepatitiszbe?
HAV esetén szinte soha, HBV esetében kis részben (5-10%), míg HCV esetében igen gyakran, az esetek ¾ részében.
Jellemző még hogy az akut hepatitiszt átélt beteg krónikus vírushodozóvá válik, tünetmentesen fertőz: ez a HBV és HCV esetén valósulhat meg.
Kezelhető az akut májgyulladás?
Kórházi elhelyezés szükségessé válhat, általában konkrét kezelés nem szükséges, az étvágy néhány nap alatt visszatér, ha a sárgaság megszűnt, a beteg visszatérhet munkájába.
Megelőzhető a májgyulladás?
HAV esetén a legfontosabbak a higiénés intézkedések általában is, egyébként pedig a vérminták, székletminták megfelelő kezelése az egészségügyi dolgozók számára. A fertőzött betegek elkülönítése nem szükséges. Minden véradót meg kell szűrni a HBV és HCV tekintetében.
Védőoltások alkalmazása
- HBV: azok számára fontos, akik fokozott kockázatnak kitettek, (egészségügy), a már kialakult fertőzés esetén nincs értelme beadni.
 - HAV: pl. utazók számára, akik fejlődő országokba mennek.
 
A szervezet koleszterinjének körülbelül a májban készül. Jogos a kérdés, milyen diéta adható májgyulladások esetén?
Májgyulladás: a heveny szakasz és a lábadozás
Bármilyen eredetű májgyulladás esetén azonosak az étkezés szempontjai – hiszen a tünetek is hasonlóak:
- Hányinger
 - Emésztési zavarok
 - Puffadás, teltségérzés
 - Étvágytalanság
 - Rossz közérzet
 
Az akut szakasz és a lábadozás étrendje hasonló, mert a kettő között nem lehet éles határvonalat húzni.
Ami biztosan tilos: az alkoholfogyasztás! (Bármely májbetegség esetén, mivel az alkohol gyakorlatilag májméregnek számít.)
Étrend módosítással a májgyulladás ellen
Biztosítani a megváltozott tápanyag-szükségletet, igényt:
- Bőséges folyadék
 - Könnyen emészthető szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok
 - C-, A- és K-vitamin gazdagság különösen fontos.
 
Heveny állapot és lassú javulás jellemzi a májgyulladást
- I. szakasz: az első három nap: citromos, mézes tea, gyümölcslé, gyümölcsszörp, alacsony zsírtartalmú tej, tejeskávé, aludttej ,kefir, joghurt.
 - II. szakasz: a javulás kezdete: zöldség- és főzelékfélék, burgonya. Levesek, főzelékpüré, nyers vagy főtt gyümölcspüré, érett és rostszegény asztali gyümölcsök.
 - III. szakasz: folytatódik a javulás: sovány sajtok, sovány túró, tojásfehérje, sovány színhúsok (csirke, pulyka, hal). Az akut szakban hozzáadott zsír alkalmazása nem javasolt, későbben a növényi olajok.
 - IV. szakasz: további javulás, helyreállás: itt már a beteg megszokott étrendje alkalmazható (igazodva az egészséges táplálkozáshoz).
 
Néhány általános szabály
Napi több alkalommal kisebb étkezés, akár 5-6 alkalommal is. Pszichológiai trükknek tűnik, de fontos: étvágytalan ember tányérjára csak kis mennyiséget helyezzünk! (inkább kérjen még, minthogy azt is elutasítsa, amit kitettünk...)
Krónikus, idült májgyulladás étrendje: Ha a hepatitisz 3-6 hónapos időtartamnál hosszabban áll fenn, már krónikus betegséget jelent, másik eset, ha az akut hepatitisz időnként újra fellángol.
Mi a krónikus májgyulladásban szenvedő ellátásának lényege?
Mivel a krónikus hepatitiszes beteg sovány és alultáplált, a fő cél a tápláltsági állapot és a működés helyreállítása. Lássuk a lépéseket:
- Feltáplálás
 - Májműködés támogatása
 - Glikogénraktár feltöltése
 - Vitamin- és ásványi anyag pótlás
 - Alkoholtilalom
 - Energia- fehérje- és szénhidrát-gazdagság
 - Zsírszegény étrend
 - "Könnyű-vegyes" étrend
 
Szénhidrátok
- Gyorsan felszívódóak: Gyümölcsök, gyümölcslevek, cukorral, mézzel ízesített tea és limonádé, tejes italok, tejtermékek, kekszek. Ezekből a máj glikogént épít fel, tárol, tartalékol.
 - Összetett szénhidrátok: Elsősorban a keményítő, amely minden lisztben kb. 75%-ban van jelen: búza, rozs, árpa, zab, rizs, burgonya, gesztenye. A főzelékek keményítőtartalma alacsony, kb 5%-os. Ezek: kukorica, sárgarépa, zöldborsó, cékla, karalábé, uborka, sütőtök, patisszon, padlizsán, karalábé, karfiol, bimbóskel. A szénhidrátok egyben a rosttartalmat is biztosítják.
 - Puffadás esetén: kihagyandóak az illóolajokat tartalmazó élelmiszerek és a durva rostosak (káposzták, hüvelyesek).
 - Gyümölcsök: ajánlott az őszibarack, görögdinnye, kivi, meggy, babán, narancs, mandarin, nektarin, kevés sárgabarack és cseresznye. Nem javasolt a szilva és egres, panaszt okozhat a körte, málna, eper, szőlő, ribizli (magvasak).
 
Fontos: az étrend javarészt gabonaipari termék + zöldség és főzelék, gyümölcs, tej, tejtermék. Napi 1,5-2 l folyadék szükséges.
Fehérjék
Javasolt a napi 80-100 g bevitele. Ennek kb. felét állati fehérjéből kell megoldani.
- Sovány húsok: sertés, marha, borjú, fiatal szárnyasok
 - Felvágottak és házi húskészítmények
 - Sovány halak
 - Sovány tej- és tejtermékek, túrófélék, sovány sajtok
 - Tojás és tojásételek (max. heti 3 alkalommal)
 - Gombák: fehérje gazdag, de nehezen emészthető
 
Fontos: a húsokról a zsíros rész és bőrök eltávolítandóak. Tejből, tejtermékből mindig a zsírszegényt kell választani. A májgyulladások miatt az aminosav-összetétel is fontos, tehát pl a túró, tojásfehérje, sajtok fogyasztása itt ezért is lényeges.
Zsírok
Javasolt napi bevitel max. 50-70 g, a napi energiaszükséglet 30%-át ne haladja meg. Általános szempont a növényi olajok és zsiradékok, margarinok használata. Ami nem javasolt:
Emésztési panaszokat okozhat, kerülendő a "hagyományosan" zsíros, magyaros étrend:
- sertészsír, tepertő
 - füstölt- és zsírszalonna
 - angolszalonna, császárhús, kolozsvári szalonna
 - hízott szárnyasok, szárnyasbőr
 - kövér húsok, zsírosabb halak
 - zsíros húskészítmények
 - füstölt húsokkal készült élelmiszerek
 
Vitaminok és ásványi anyagok
Májgyulladásban és utána emelkedik a vitaminszükséglet, tehát ezt állandó jelleggel pótolni kell. Gondoljunk arra, hogy a C-vitamin a főzés, sütés során elbomlik! Sok saláta, zöldség, gyümölcs fogyasztandó.
Ásványi anyagok: főként a kalcium, magnézium, cink és vas pótlandó (kalcium: tej, magnézium: teljes kiőrlésű gabonák, cink: húsok, belsőségek, vas: máj, húsok, tojássárgája, sötétzöld főzelékek).
Tehát az idült májgyulladásban az étrend jelentősen nem különbözik az egészséges étrend alapszabályaitól, de egyes tápanyagok mennyiségét meg kell emelni.
Nógrádi Katalin dietetikus
Összegzés
- Az akut májgyulladás okai: hepatitis vírusfertőzés, amöbiázis, malária.
 - A májgyulladás jellemző tünetei: sárgaság, sötét vizelet, megnagyobbodott és nyomásérzékeny máj.
 - A májgyulladás krónikus állapota hosszú távon májkárosodáshoz vezethet.
 - Az étrend fontossága májgyulladás esetén: tiltott az alkoholfogyasztás, javasolt .többszöri kisebb étkezés, zsírszegény tej- és hústermékek fogyasztása, valamint a vitamin- és ásványianyag-bevitel.
 - A májgyulladásos betegek a kórházi ben ót tartózkodást követően, az étvágy visszanyerése után a otthon lábadozhatnak.
 
Olvasta már?
- Májbetegség: ezekkel a tünetekkel jelez a szervezet, ha baj van
 - 6 tünet, ami zsírmájra utalhat
 - Önsörfőző szindróma: ilyen, amikor nem az alkoholtól zsírosodik el a máj
 
Ez a 11 tünet utalhat a máj, az epe vagy a hasnyálmirigy betegségére!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!