Ezeket látta már?

Ez a szer lenne a hosszú élet titka? A kutatók elmagyarázzák, miért gondolják így

hosszú, élet, titok, metformin, kutató, kutatás

Ez a gyógyszer sok tudós szerint a hosszú, egészséges élet kulcsa. Vajon tényleg így van?

A hosszú élet titkát, amióta csak létezik az ember, meg akarják fejteni. Számtalan teória látott már napvilágot ezzel kapcsolatban: növényi táplálkozás követése, nyugalom, nevetés, barátok, sok mozgás, meditáció stb. Bár mindnek van alapja, ám sok kutató szerint a kulcs a cukorbetegség kezeléséhez használt gyógyszer, a metformin. De vajon miért? Mit tud ez a készítmény, ami miatt szinte egy csodaszernek tartják?

Mi az a metformin?

Először 1918-ban fedezte fel egy tudós, hogy készítmény egyik összetevője, a guanidin csökkenti a vércukor szintet. Később, mikor az inzulin forgalomba került, a metformin kiesett a pikszisből és csak később 1994-ben tért vissza a népszerűsége, amikor az FDA jóváhagyta a használatát a 2-es típusú diabétesz kezelésére. Azóta a legtöbbet felírt gyógyszer azon cukorbetegek számára, akik nem tudják szabályozni vércukor szintjüket pusztán diétával és testmozgással.

Hogyan működik?

A metformin a biguanidoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Hatásmechanizmusa, hogy fokozza szervezet inzulinra való érzékenységét, gátolja a máj glükóz leadását, valamint csökkenti a bélből a cukor felszívódását.

Bár elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgál, több országban javasolják a PCOS terápiájában is, mivel csökkenti az állapottal járó magas inzulinszintet, így segít a nemi hormonok szabályozásában és a tünetek enyhítésében.

A vizsgálatok szerint a metforminnak egyéb pozitív egészségügyi hatásai is vannak. Hozzájárulhat például a rák elleni harchoz, az idegrendszer védelméhez, a demencia megelőzéséhez, sőt, még öregedésgátló hatásokat is tulajdonítanak neki.

Nagyszabású tanulmány van készülőben

Az öregedésgátló hatások természetesen felkeltették a kutatók érdeklődését.

A Targeting Aging with Metformin (TAME) Trial több mint 3000 65-79 év közötti személyt vont be egy 6 éves klinikai kísérletsorozatba, az Egyesült Államok 14 vezető kutatóintézetében. Azért hozták létre, hogy bizonyítsák, hogy az öregedés ugyanúgy kezelhető, mint egy betegség. Tanulmányok ugyanis azt sugallják, hogy a metformin befolyásolhatja az olyan krónikus állapotok kialakulásával kapcsolatos anyagcsere- és sejtfolyamatokat, melyek az idősödéssel függenek össze.

A tanulmány során tehát azt vizsgálják, hogy a metformin késlelteti-e az életkorral összefüggő krónikus betegségek (szívbetegségek, rák, demencia) kialakulását vagy legalább elnyújtja-e azok progresszióját.

- Nem tudom, hogy a metformin képes-e megnövelni az emberek élettartamát, de a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy igen - mondja Steven Austad, az Amerikai Öregedéskutató Szövetség vezető tudományos tanácsadója.

Növekvő élettartam, de nem javuló egészség

A világon a várható élettartam egyre nő, így az öregedéssel összefüggő betegségek az egészségügy egyik legnagyobb kihívásává váltak.

Bár az élettartam nőtt, az emberek egészségi állapota nem feltétlenül javult, mivel sok idős felnőtt számos krónikus betegséggel küzd. Ezért meg kell találni azokat a készítményeket, melyek meghosszabbíthatják az egészséges éveket és minimalizálhatják a betegségekkel töltött időt. Ezért került a figyelembe középpontjába a metformin, melynek hatásai -jelenleg úgy néz ki-, túlmutatnak a cukorbetegség kezelésén.

Jobban meg kell ismerni a hatásmechanizmusát

A metformin több betegség és kóros állapot megelőzésében szerepet játszhat.

Egy brit tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, metformint szedő betegeknél alacsonyabb a demencia és az enyhe kognitív hanyatlás kockázata. Vannak továbbá olyan kutatások, amelyek azt sugallják, hogy a készítmény a szív- és érrendszeri halálozás kockázatának csökkenéséhez is hozzájárulhat.

Mindez bár igen ígéretes, ám ezek "csupán" a metformin és a csökkent kockázat közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet, az ok-okozatra nem. Ezt még meg kell fejteni. Továbbá az sem ismert, hogy a cukorbetegeknél tapasztalható előnyök csökkentik-e az életkorral összefüggő betegségek kockázatát egészséges, idősebb felnőttek esetében is.

A kutatók többet meg szeretnének tudni arról is, hogy a metformin hogyan segíthet a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentésében, amelyek lassíthatják a biológiai öregedést.

- Amikor túl sok az oxidatív stressz, az károsítja a sejtet. Ez pedig lényegében az öregedés oka - magyarázza Steve Kritchevsky, a Wake Forest Orvostudományi Iskola gerontológia professzora, a Tame Trial vezető kutatója.

- Amikor a sejteket károsító erők gyorsabban működnek, mint a sejteket javítók vagy cserélők, az az öregedés. Lehetséges, hogy az olyan gyógyszerek, mint a metformin, lelassíthatják ezt a folyamatot.

Látható tehát, hogy a készítménynek több pozitív hatást is tulajdonítanak, ám még további vizsgálatokra van szükség. Ám, ha mindazt bizonyítják, amelyet már több tanulmány is sugall, az azt jelenti, hogy lesz a készítmény, mely csökkentheti az idősödéssel összefüggő krónikus betegségek kialakulásának esélyét és hosszabban tudunk majd egészséges életet élni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a gyógyszerrel kezelhető a cukorbetegség a gyógyszerész szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

metformin

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához