Ezeket látta már?

Ha így kombinálja a vitaminokat, felerősítik egymás hatását

vitamin szedés hatás kombinálás adagolás

Egyes vitaminkombinációk duóban vagy trióban szedve erősebb hatásúak, mint külön-külön. Megéri tehát okosan kombinálni.

Ha már egyszer vitaminokat, nyomelemeket vagy ásványi anyagokat szedünk, akkor érdemes azokat olyan formában alkalmazni, hogy minél jobban hasznosuljanak a szervezetben. Nagy számban találhatók a vitamin- és nyomelem kínálatban két-három, jól megválogatott mikrotápanyag ideális arányú kombinációját tartalmazó patikaszerek. Ezek a többféle mikrotápanyagot tartalmazó szerek a hatás optimalizálása mellett az adagolás kényelmét is kínálják, ugyanis nem szükséges 2-3 különféle patikaszert adagolni, elegendő lehet csupán egyetlen tablettát vagy kapszulát lenyelni. Bemutatunk 5 igazoltan hatásos kombinációt.

1. C-vitamin + D-vitamin + cink

Az emberek nagy része a C-vitamint tartja az immunrendszert felturbózó mikrotápanyagnak. Kevesen tudják, hogy a szervezet védekező mechanizmusainak a támogatásában, így például a légúti fertőzések megelőzésében a D-vitamin legalább annyira fontos, mint a C-vitamin. Még kevésbé ismert, hogy a kórokozók számára behatolási kaput jelentő légúti nyálkahártyák épségének a biztosítása szintén kulcsfontosságú a fertőzések megelőzéséhez. A nyálkahártyák és a bőr épségének a garantálásában pedig jelentős a cink szerepe. Ha tehát a nátha vagy az influenza megelőzése a cél, érdemes a C-vitamint, a D-vitamint és a cinket együtt alkalmazni!

2. B-vitamin komplex

A B-vitamin családba nyolc vízoldékony vitamin (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9- és B12-vitaminok) tartozik. A komplex formában történő B-vitamin-pótlás, azaz többféle B-vitamin együttes alkalmazása eredményesebb lehet, mint egy-egy kiválasztott B-vitamin önmagában való adagolása. A B-vitamin-hiánnyal járó idegi bántalmak (pl. végtag zsibbadással és -bizsergéssel járó neuropátiák) kezelésében is a komplex B-vitamin-pótlás ajánlható.

3. Magnézium + B6-vitamin

A modern világban viszonylag gyakori a magnézium hiánya, ami ingerlékenységben, kimerültségben, izomgörcsökben és szívpanaszokban is megnyilvánulhat.

Gyakran kombinálják a magnéziumot az idegi és agyi funkciók működésében létfontosságú B6-vitaminnal. Ennek elsősorban akkor van jelentősége, ha a magnéziumhiány idegrendszeri tünetei dominálnak, azaz a stressz, a szorongás vagy a depresszív hangulat a vezető tünetek.

4. Vas + C-vitamin

Régóta ismert, hogy a vas jobban felszívódik és hasznosul, ha szerves savak, például C-vitamin, azaz aszkorbinsav, almasav vagy citromsav is jelen van mellette. Ezért is volt okos ötlet a régi korokban az almába szúrt vasszög (az alma almasavat tartalmaz)! Ma már a vastartalmú készítmények nagy része tartalmaz C-vitamint is.

Vaspótlás céljából javasolható tehát a vas-tartalmú készítményeket C-vitaminnal együtt szedni, vagy - annak hiányában - C-vitaminban dús folyadékkal (pl. narancslével) bevenni.

5. Szelén + cink + C-vitamin

A bőr, a haj és a köröm egészségét, (sz)épségét támogatja a szelén. Jó tudni, hogy kifejezettebben jelentkezik a szelén hatása, ha azt nem önmagában, hanem egyéb, a bőr, a haj és a körmök számára lényeges mikrotápanyagokkal, antioxidánsokkal együtt adagolják. A szelén, a cink és a C-vitamin ugyanis egymás „szépítő” hatását jelentősen felerősíti.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan hasznosulnak a legjobban a vitaminok a szervezetben? A biológus elárulja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vitamin

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához