VARÁZSDIÓ krém

Hatóanyag:

hamamelis leaf

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

1x30 g tubusban 30 g krém fehér kupakkal lezárt ldpe tubusban és dobozban.

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    ARANYÉR ÉS ANALIS FISSURA ELLENI SZEREK, LOCALIS HASZNÁLATRA

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-TN-49/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Aranyér és analis fissura elleni egyéb szerek, localis használatra

  • Gyártó:

    Varázsdió

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Varázsdió krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Hagyományos növényi gyógyszer, kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazandó: aranyér viszkető égő fájdalmainak csökkentésére, kisebb bőrgyulladások kezelésére (enyhe napégés, égési sérülés), száraz bőrre.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei bőrgyulladás esetén 7 napon, aranyér esetén 14 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a Varázsdió krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Varázsdió krémet ha:
- ha allergiás (túlérzékeny) a nagylevelű csodamogyoró levél kivonatára vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve a csodamogyorófélék családjába tartozó egyéb növényekre.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Amennyiben a tünetek a kezelés megkezdését követően, bőrgyulladás esetében 7 napon, aranyér esetében 14 napon túl is fennállnak, forduljon orvoshoz.
Amennyiben rektális vérzés lépne fel, orvoshoz kell fordulni.
A cetil-sztearil-alkohol helyi bőr reakciókat okozhat (pl.: kontakt dermatitisz).

Gyermekek és serdülők
A Varázsdió krém alkalmazása nem javasolt aranyér esetén 18 éves kor alatt, egyéb esetben 6 év alatti gyermekeknek.

A világosbarna színű készítmény a ruhaneműn foltot hagyhat, ezért aranyér kezelésekor egészségügyi betét alkalmazása ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és a Varázsdió krém
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett és alkalmazott, valamint szedni vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről. Szorboxetén-sztearát tartalmú kenőcsekkel együttesen nem alkalmazható a cserzőanyag tartalom miatt.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatóanyagának a termékenységet befolyásoló hatására vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre.
A készítmény terhesség és szoptatás időszakában való alkalmazásának biztonságosságára és hatásosságára vonatkozóan nem áll rendelkezésre információ.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Varázsdió krémnek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatását nem vizsgálták.


3. Hogyan kell alkalmazni a Varázsdió krémet?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Aranyér esetén naponta kétszer borsónyi mennyiségű krém, lehetőleg reggel és este.
Bőrgyulladások kezelésére, száraz bőrre, naponta 2-3-szor borsónyi mennyiségű krém.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Az alkalmazás módja
A kezelendő felületet alapos tisztítás után kb. borsónyi mennyiségű krémmel bedörzsölni. A kenőcsöt a fájdalmas területre kell kenni, majd kíméletesen addig masszírozni ameddig teljesen fel nem szívódik.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Varázsdió krém alkalmazása nem javasolt aranyér esetén 18 éves kor alatt, egyéb esetben 6 év alatti gyermekeknek.

A kezelés ideje
Amennyiben az alkalmazás ellenére a panaszok a kezelés megkezdését követően bőrgyulladás esetében 7 napon, aranyér esetében 14 napon túl is fennállnak, vagy nem csökkenek, ha végbél vérzés előfordul, vagy a betegtájékoztatóban nem említett mellékhatások lépnek fel, hagyja abba a kezelést és forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Varázsdió krémet alkalmazott
Túladagolásról ezidáig nem számoltak be, a túladagolás hatásai nem ismeretesek.

Ha elfelejtette alkalmazni a Varázsdió krémet
Folytassa a kezelést a betegtájékoztatóban leírt útmutatás szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Varázsdió krém is okozhatnak mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Allergiás reakció, kontakt dermatitisz jelentkezhet, melynek gyakorisága nem ismert (gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg). Ilyen esetben az alkalmazást fel kell függeszteni.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Varázsdió krémet tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: hh/éééé) után ne alkalmazza a Varázsdió krémet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. További információk

Mit tartalmaz a Varázsdió krém?
Hatóanyag: 1 g készítmény 100 mg nagylevelű csodamogyoró levél (Hamamelis virginiana L., folium) folyékony kivonatot tartalmaz
DER 1:1
Kivonószer: etanol 45% V/V
Segédanyagok: fehér vazelin, cetil-sztearil-alkohol, folyékony paraffin, nátrium-laurilszulfát, metil-parahidroxi-benzoát, etanol, tisztított víz.

Milyen a Varázsdió krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Világosbarna színű krém.

30 g krém fehér kupakkal lezárt LDPE tubusban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 12. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.