Ezeket látta már?

Édesítőszerek: vajon melyik a legjobb cukorpótló?

Gyógynövények
2024. december 03. 14:34
cukor helyett legjobb édesítőszer cukorpótló karácsony

Hasznos tanácsok a karácsonyi sütéshez cukorbetegek, diétázók számára.

Az édesítőszerek olyan anyagok, amelyek édes ízt kölcsönöznek az ételeknek és italoknak. Bizonyos édesítőszerek, mint például az asztali cukor, károsak lehetnek a cukorbetegek számára. Ezzel szemben léteznek alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, amelyek lehetővé teszik, hogy a cukorbetegek is élvezhessék az édességeket anélkül, hogy negatívan befolyásolnák vércukorszintjüket.

Számos alternatív édesítőszer áll rendelkezésre, melyek mindegyike különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik.

Az American Diabetes Association (ADA) szerint azonban, bár a nulla kalóriatartalmú édesítőszerek nem okozhatnak azonnali vércukorszint-emelkedést, arra sincs bizonyíték, hogy hosszú távon segítenék a vércukorszint csökkentését. A legjobb, ha az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket mértékkel használjuk a változatos, szénhidráttudatos étrend részeként.

Stevia

A Stevia egy természetes édesítőszer, amely a Stevia rebaudiana növényből származik. Előállítása során a gyártók a növény leveleiből szteviol-glikozidok nevű vegyületeket vonnak ki. Ez a nagymértékben feldolgozott és tisztított termék körülbelül 300-szor édesebb az asztali cukornál, így csak kis mennyiséget kell belőle használni.

A steviának számos előnye és hátránya van, amelyeket a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük. Előnyei közé tartozik az, hogy kalóriamentes és nem emeli meg a vércukorszintet. Hátránya, hogy gyakran drágább, mint más cukorhelyettesítők, valamint sokak számára kellemetlen, keserű utóízzel rendelkezik. Emiatt egyes gyártók más cukrokat és összetevőket adnak hozzá, hogy kiegyensúlyozzák az ízét, ami viszont csökkentheti a termék cukorbetegek számára való alkalmasságát. Emellett fogyasztása után néhányan hányingerről, puffadásról és gyomorpanaszokról számolnak be.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a nagy tisztaságú szteviol-glikozidokból készült édesítőszereket az "általánosan biztonságosnak elismert" (GRAS) kategóriába sorolja. Azonban az FDA nem tartja biztonságosnak a Stevia levelet vagy a nyers Stevia kivonatokat, és az Egyesült Államokban például illegális ezeket a termékeket értékesíteni vagy importálni.

Az FDA szerint a stevia elfogadható napi beviteli értéke 4 milligramm/kilogramm (mg/kg) az ember testtömegére vonatkoztatva Tehát egy 60 kg, azaz 132 font (lb) súlyú személy naponta biztonságosan fogyaszthat 9 csomagot a stevia tablettás édesítőszer változatából.

Tagatóz

A tagatóz a fruktóz egy olyan formája, amely körülbelül 90%-ban édesebb, mint a szacharóz. Bár kis mennyiségben megtalálható egyes gyümölcsökben, mint például az alma, a narancs és az ananász, a gyártók általában tejből vonják ki. Az élelmiszeriparban alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként, textúrázóanyagként vagy stabilizátorként használják.

Az FDA a tagatózt "általánosan biztonságosnak elismert" (GRAS) minősítéssel látta el, és a tudósok érdeklődéssel vizsgálják a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében rejlő lehetőségeit, főleg azért, mert alacsony a glikémiás indexe.

A tagatóz különösen előnyös lehet azok számára, akik alacsony GI diétát követnek, így a cukorbetegek is biztonságosabban fogyaszthatják. Azonban meg kell jegyezni, hogy ez a cukorhelyettesítő általában drágább, mint más alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, és esetenként nehezebb is megtalálni a boltok polcain.

Szukralóz

A szukralóz egy mesterséges édesítőszer, amely körülbelül 600-szor édesebb, mint az asztali cukor, ráadásul nagyon kevés kalóriát is tartalmaz. Ez az egyik legnépszerűbb, széles körben elérhető mesterséges édesítőszer.

A gyártók a rágógumitól a pékárukig számos termék édesítéséhez adják hozzá a szukralózt. Hőstabil, ezért népszerű választás cukormentes sütéshez és forró italok édesítéséhez. Így a többi mesterséges édesítőszerekkel ellentétben a szukralóz magas hőmérsékleten is megőrzi ízét.

Az FDA általános célú édesítőszerként engedélyezte a szukralózt, és 5 mg/testtömegkilogramm ADI-értéket állapított meg. Ez azt jelenti, hogy például egy 60 kg-os ember egy nap alatt akár 23 csomag szukralóz tablettás édesítőszert is elfogyaszthat biztonságosan.

Néhány tanulmány azonban egészségügyi aggályokat vetett fel vele kapcsolatban. Egy tanulmány például megállapította, hogy a szukralózt fogyasztó hím egerekben nagyobb valószínűséggel alakultak ki rosszindulatú daganatok.

Tudni kell azonban, hogy az állatkísérletek ugyan nem feltétlenül jelzik, hogy egy anyag jelentős kockázatot jelent-e az emberekre nézve, ennek ellenére komoly jelzésértéke van, tehát további kutatásokra van szükség a szukralóz emberre gyakorolt ​​hatásáról a biztonságosság megállapításához.

Aceszulfám-kálium

Az aceszulfám-kálium, más néven aceszulfám K vagy Ace-K egy mesterséges édesítőszer, amely körülbelül 200-szor édesebb, mint az asztali cukor. A gyártók gyakran kombinálják más édesítőszerekkel, hogy csökkentsék keserű utóízét.

Az FDA az aceszulfám-káliumot alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként hagyta jóvá. Összességében több mint 90 vizsgálat eredményei támasztja alá a biztonságosságát. Az FDA szerint az aceszulfám-kálium ADI értéke 15 mg/testtömegkilogramm. Ez egyenértékű azzal, hogy egy 60 kg (132 font) súlyú személy naponta 23 csomag asztali édesítőszert fogyaszt el ebből az összetevőből.

Bizonyos, egereken végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy az aceszulfám-kálium és a súlygyarapodás között lehetséges kapcsolat áll fenn, de további, embereken végzett kutatásokra van szükség ennek a kapcsolatnak a feltárásához.

Szacharin

A szacharin széles körben elérhető, nulla kalóriát tartalmaz, és 200-700-szor édesebb, mint az asztali cukor.

A '70-es években biztonsági aggályokat fogalmaztak meg vele kapcsolatban, miután egy kutatás laboratóriumi patkányoknál kapcsolatot talált a szacharin és a húgyhólyagrák között.

Mára azonban több mint 30 humán tanulmány támasztja alá a szacharin biztonságosságát, és a National Institutes of Health már nem tekinti úgy, hogy ez az édesítőszer rákot okozhat.

Az FDA a szacharin ADI-értékét 15 mg/testsúlykilogrammban határozta meg, ami azt jelenti, hogy egy 60 kg-os ember naponta legfeljebb 45 csomagot fogyaszthat az édesítőszer tablettás változatából.

Neotám

A neotám egy alacsony kalóriatartalmú mesterséges édesítőszer, amely körülbelül 7000-13000-szer édesebb, mint az asztali cukor. Jól viseli a magas hőmérsékletet, ezért alkalmas sütéshez is.

Az FDA 2002-ben engedélyezte a neotamot általános célú édesítőszerként és ízfokozóként minden élelmiszerhez - kivéve a húsokat és a baromfit. Az FDA szerint több mint 113 állatkísérlet és humán vizsgálat támasztja alá a neotám biztonságosságát. Az FDA a neotámra vonatkozó ADI-értéket 0,3 mg/testtömegkilogrammban határozta meg. Ez egyenértékű azzal, hogy egy 60 kg súlyú ember naponta 23 csomag neotám asztali édesítőszert fogyaszt el.

Szerzetesgyümölcs, szerzetesek körtéje

A szerzetesgyümölcs, amelyet Lo Han Guo vagy Swingle gyümölcs néven is ismerünk, egy kicsi, kerek gyümölcs, amely Délkelet-Ázsiában terem. Ott az emberek évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban emésztést segítő szerként.

Egyes gyártók a szárított szerzetesek körtéjéből kalóriamentes, szénhidrátmentes édesítőszert készítenek. Ez körülbelül 250-szer édesebb, mint az asztali cukor, és nem befolyásolja az ember vércukorszintjét.

Számos ételhez és italhoz adhatunk ilyen édesítőszert. Magas hőmérsékleten stabil, de nem alkalmas cukor alternatívájaként olyan pékárukban, amelyeknek a textúra és a szerkezet kialakítása miatt szüksége van a cukorra.

Az FDA 2010-ben hagyta jóvá a szerzetesgyümölcs-kivonatot élelmiszer-adalékanyagként. A szerzetesek körtéjét mindenki számára biztonságosnak ismerte el, beleértve a terheseket és a gyermekeket is, és engedélyezte a használatát élelmiszerekben és italokban. Nem állapított meg azonban ADI-t a szerzetesgyümölcsre vonatkozóan.

Allulóz

Az allulóz egy alacsony kalóriatartalmú cukor, amely természetes módon előfordul néhány gyümölcsben és zöldségben, például fügében, mazsolában és jackfruitban. Körülbelül 70%-ban olyan édes, mint az asztali cukor, de csak 10%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. Nem növeli a vércukorszintet, és nem táplálja a fogszuvasodást okozó fogbaktériumokat.

Más mesterséges édesítőszerekkel ellentétben az allulóz sütésre alkalmas, és cukorként működik.

Az FDA az allulózt GRAS kategóriába sorolta, de nem állított be ADI-t.

Mi a helyzet az agave nektárral?

Az agave nektár vagy szirup agavé növényekből származik. Bár a márkák gyakran a cukor egészséges alternatívájaként forgalmazzák, cukortartalma miatt nem alkalmas cukorbetegek számára.

Az agavé nektár fruktózt, vagyis gyümölcscukrot tartalmaz. A fruktóz lassabban bomlik le, mint a szacharóz, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz. Emiatt az agavészirupnak alacsony a GI-index minősítése.

A GI-index azonban nem az egyetlen szempont a cukorbetegek számára. Az ADA az agavé nektárt a kukoricaszirup, a méz és az asztali cukor mellett a "hozzáadott cukor" példájaként sorolja fel, amelyre a cukorbetegeknek figyelniük kell az élelmiszerek címkéjén. A nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása hozzájárulhat a prediabéteszhez, a 2-es típusú cukorbetegséghez és az elhízáshoz.

Ezeket érdemes mérlegelni, amikor édesítőszert választ

  • Rendeltetésszerű felhasználás: sok cukorpótló nem bírja a magas hőmérsékletet, így nem alkalmasak sütéshez.
  • Szükségesség: Néha lehetőség van arra, hogy egy ételt édesítőszerek helyett mással édesítsünk (pl. gyümölccsel).
  • Költség és elérhetőség: egyes cukorhelyettesítők drágák, míg mások ára közelebb áll az asztali cukoréhoz. Ezenkívül egyes cukorhelyettesítők szélesebb körben elérhetők, mint mások.
  • Íz: egyes cukorhelyettesítőknek, például a stevia-nak keserű utóíze van, amelyet sokan kellemetlennek találhatnak.
  • Természetes kontra mesterséges: vannak, akik szívesebben használnak természetes édesítőszereket, mint például stevia-t, a mesterséges cukorhelyettesítők helyett. Azonban, mint ahogy az agave nektár példája mutatja, a „természetes” nem mindig jelent jobbat.

Összegezve

  • A megfelelő édesítőszerek igen fontosak a cukorbetegek étrendjében.
  • Vannak alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, amelyek segíthetnek az édes ételek élvezetében.
  • A stevia egy természetes édesítőszer, amely kalóriamentes és nem emeli meg a vércukorszintet.
  • A tagatóz is egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amelynek alacsony a glikémiás indexe.
  • A szukralóz egy hőstabil mesterséges édesítőszer.
Az édesítőszerek tényleg rákot okoznak? Vakcinainfó - az orvos válaszol
Ez a cikk is érdekelheti

Az édesítőszerek tényleg rákot okoznak? Vakcinainfó - az orvos válaszol





EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MedicalNewsToday
# Cukorbetegség # édesítőszer # természetes édesítőszer # cukorpótló # diabétesz # stevia # tagatóz # szukralóz # aceszulfám-kálium # szacharin # neotám # allulóz # agave nektár # cukorhelyettesítő # karacsony

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés

Címlapról ajánljuk