Ezeket látta már?

Nyálteszt: mit árul el az egészségünkről?

nyal

A nyál az egyik legjobb és leggyorsabb „jelzőrendszer", ugyanis azonnal jelzi a szervezetünkben végbemenő változásokat. Mit árul el rólunk a nyálunk?

Egyetlen csepp nyálból számtalan egészségügyi problémát ki lehet deríteni: a nyálban található enzimek például jelzik, hogy mennyi stressz van az életünkben, néhány protein vizsgálata pedig hozzájárulhat a szívbetegségek, bizonyos daganatos betegségek vagy a cukorbetegség diagnosztizálásához is.

A nyál vizsgálata ráadásul olcsó és egyszerű, a begyűjtése is könnyű és fájdalommentes. Bár számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a nyálat minél hatékonyabban fel lehessen használni a laboratóriumi vizsgálatokhoz, néhány problémát mi magunk is kideríthetünk a nyálunk vizsgálatával.

A túlságosan kevés nyál részben az öregedéssel természetesen együtt járó folyamat, részben pedig számos gyógyszer mellékhatása is lehet. Ha új gyógyszert kezdünk szedni, mindenképpen olvassuk el a tájékoztatót, és ha a lehetséges mellékhatások között a szájszárazságot is említik, igyekezzünk több folyadékot fogyasztani! A szájszárazság fokozhatja a fog- és ínybetegségek rizikóját, ezért a szájápolásra is fordítsunk nagyobb figyelmet. Ha reggelente nagyon száraz szájjal ébredünk (és nem vagyunk sem allergiásak, sem pedig megfázva), érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert a nyitott szájjal alvás néhány igen súlyos betegség tünete is lehet. Szintén szájszárazságra, illetve a nyál mennyiségének csökkenésére utalhat, ha a nyálunk "ragacsosnak" tűnik.

Ha a gombás fertőzés támad

Ha a nyálunkban fehér, túrószerű darabkákat fedezünk fel, az a szájban kialakult fertőzésre, például gombásodásra, a Candida különböző fajainak túlszaporodására utalhat. Bár a száj gombásodása egészséges felnőtteknél ritka, kisgyermekeknél, illetve cukorbetegeknél jóval gyakoribb lehet, emellett a műfogsor viselése is növelheti a rizikót. Bár a száj gombás fertőzése viszonylag könnyen gyógyítható megfelelő gyógyszerekkel, de mindenképpen érdemes kideríteni, nem húzódik-e meg valamilyen krónikus betegség a gombásodás hátterében (különösen akkor érdemes ezt megfontolni, ha a fertőzés többször is visszatér).

A reflux és szövődményei

Ha a nyálunkat keserűnek vagy savanyúnak érezzük, az a gyomorsav nyelőcsőbe való visszacsorgására, vagyis refluxbetegségre utalhat. A refluxot, illetve a gyomorégést számos dolog okozhatja, és sok élelmiszer is kiválthatja azt az érzékenyebbeknél. A gyakori gyomorégéssel mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert súlyos szövődményei lehetnek, például jelentősen növelheti a nyelőcsődaganat kialakulását.

A gyógyszereket gyakran kiválóan helyettesítik itt is a gyógyfüvek. Olvasson tovább!

A túl sok nyál két okra is visszavezethető: vagy arra, hogy a szájban lévő mirigyek túl sok nyálat termelnek, vagy pedig a nyál "eltávolítása" (vagyis lenyelése) ütközik akadályokba. A fokozott nyáltermelődés is sok betegség kísérője lehet, a hasnyálmirigy-gyulladástól a májbetegségeken át a vitaminhiányig, de gyógyszerek – például antipszichotikumok vagy fekély elleni szerek – mellékhatásaként is jelentkezhet. A nyál ürülését akadályozhatják nyelési nehézségek (melyek fertőző betegségekkel, így a mandulagyulladással vagy a mumpsszal is összefüggésben lehetnek), de az állkapocs vagy az idegrendszer betegségei is.

Forrás: EgészségKalauz