Ezeket látta már?

Ezért érdemes naponta szőlőt enni - még a szívünket is védi!

Szépségápolás
2024. szeptember 04. 19:04
szőlő, gyümölcs, egészséges étkezés, táplálkozás

A szőlő az egyik legértékesebb őszi gyümölcs, mutatjuk, mi mindenben segíthet!

A szőlő évezredek óta az étrendünk része, ugyanúgy szerepel a Bibliában, mint az ókori egyiptomi hieroglifákon, a görögök és rómaiak mítoszaiban. Fogyaszthatjuk nyersen, nassolni valóként, keverhetjük salátákba, süthetjük süteményekbe, készíthetünk belőle lekvárt is, a mazsola pedig a legtöbb háztartásban mindig ott van a kamrában. A szőlő kapcsán természetesen a borról sem feledkezhetünk meg, ez az alkohol talán a legnépszerűbb a világon.

Miért olyan értékes a szőlő?

A szőlőben számos olyan értékes tápanyag és fitonutriens található, melyek mind nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. A szőlő rendszeres fogyasztása jó néhány betegség megelőzésében szerepet játszhat, sőt van, aki egyenesen azt állítja, hogy a szőlőevés meghosszabbítja az életet. Sokat lehet olvasni arról, milyen fontosak a szervezetünk számára az úgynevezett antioxidánsok, melyek védik a sejtjeinket az oxidatív stresszel összefüggő károsodásoktól. Az oxidáció teljesen természetes, normális folyamat, melynek során szabad gyökök keletkeznek. Azonban bizonyos külső és belső hatások, az egészségtelen életmód vagy a környezetünkből származó toxikus vegyületek miatt a szabad gyökök aránya megnövekedhet, ez pedig bizonyítottan növeli jó néhány krónikus betegség kialakulásának a rizikóját, gyorsítja az öregedési folyamatok. Az antioxidánsok segítségével a szabad gyököket semlegesíteni lehet. A szőlőben nagy mennyiségben találhatunk antioxidánsokat, különösen a gyümölcs héja és a magja tartalmazza ezeket.

A szőlőben található antioxidánsok és más, a mikroszkopikus gyulladásokat csökkentő hatóanyagok talán a kardiovaszkuláris rendszerre vannak a legjobb hatással. A vérerek krónikus gyulladása összefügg az érelmeszesedéssel és érszűkülettel is, ezek pedig olyan súlyos szövődményekkel is együtt járhatnak, mint a szívroham és az agyvérzés. A tudósok a szőlő rendkívüli erejének tulajdonítják az úgynevezett francia paradoxon jelenségét, vagyis azt, hogy Franciaországban annak ellenére alacsonyabb a szívproblémák aránya, hogy a franciák étrendje zsírokban gazdag, ám a szőlő és a belőle készült vörösbor is rendszeresen az asztalukra kerül.

Segít a szívünknek

A kutatási eredmények szerint a szőlő szabályozza a vérnyomást, normalizálja a koleszterin- és vércukorszintet, megakadályozza, hogy az erek falán lerakódások (plakkok) alakuljanak ki, csökkenti a túlzott vérrögképződést és javítja a sejtek inzulinválaszát is. Az agyműködésre is pozitívan hat, például javítja az agy vérkeringését, segít megelőzni a memóriazavarokat és a demenciát is.

Annak is érdemes szőlőt vagy éppen szőlőlevet fogyasztania, aki a szeme egészségét szeretné megőrizni. A szőlő nagy szerepet játszik a makuladegeneráció és a retinát érintő betegségek megelőzésében, sőt ezt a védő hatását akkor is képes kifejteni, ha a látást a cukorbetegség és a túl magas vércukorszint veszélyezteti.

Azt se feledjük, hogy a szőlő rostokban és vízben is gazdag, vagyis az emésztésünknek is nagyon jót tesz, többek között a székrekedés megelőzésére, kezelésére is fogyaszthatjuk! A szőlőben található tápanyagok serkentik az emésztéshez nélkülözhetetlen enzimek termelődését, a rostok pedig biztosítják, hogy a széklet rendszeres és könnyen kiüríthető legyen.

Mivel több ezer szőlőfajtát ismerünk, felmerülhet a kérdés, melyik a legegészségesebb, melyiket ajánlott választani. Bár mindegyik szőlőben bőségesen találhatunk értékes tápanyagokat, a szakemberek szerint inkább a sötétebb színű (piros, bordó) gyümölcsöt válasszuk, ezeknek általában magasabb az antioxidáns-tartalma. A mazsoláról sem kell lemondanunk, azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy a mazsola nem „helyettesíti” a szőlőfogyasztást, az aszalással ugyanis megnő a szőlő cukortartalma, a tápanyagtartalma azonban csökken.

Összegezve

  • A szőlő, évezredek óta jelen van az emberiség életében, és számos formában fogyasztható.
  • A szőlőben található antioxidánsok és fitonutriensek számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve a szív- és érrendszer védelmét.
  • A szőlő rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, normalizálni a vérnyomást, a koleszterin- és vércukorszintet, valamint javítani az agyműködést.
  • A szőlő rostokban és vízben gazdag, így segít az emésztésben, valamint szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében is.
  • A sötétebb színű szőlő, mint például a piros vagy bordó szőlő, általában magasabb antioxidáns-tartalommal rendelkezik, és javasolt a fogyasztása.

Olvasta már?

Szájszárazság: kiváltó oka, tünetei és kezelési lehetőségei
Ez is érdekelheti

Szájszárazság: kiváltó oka, tünetei és kezelési lehetőségei



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# demencia # természetes gyógymód # koleszterin # szőlő # Cukorbetegség # antioxidáns # gyümölcs

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés