Ezeket látta már?

Egész éjjel bizsereg a lábszára? Ezt jó ha tudja

nyugtalan láb szindróma alvászavar bizsergő lábszár

Becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érinti a probléma. De mit lehet tenni ellene?

A nőknél nagyobb arányban jelentkező probléma nem tartozik a könnyen beazonosítható és kezelhető alvási rendellenességek közé, hiszen nem olyan feltűnő, mint például a horkolás. A nyugtalan láb szindrómások maguk is nehezen tudják leírni azt a furcsa, bizsergő érzést, ami lefekvéskor vagy alvás közben megjelenik a lábszárukban. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a panaszok mögött betegség húzódhat.

Nyugtalan láb szindróma az alvászavar mögött?

A legjellemzőbb tünet, hogy nyugalmi helyzetben a végtagokban, leggyakrabban a lábakban kellemetlen, furcsa érzés jelentkezik, ami a végtag megmozgatására megszűnik. A tünetek megjelenése napszaki ingadozást mutat. A reggeli időszakban általában nem jelentkeznek a tünetek, azonban a nap folyamán egyre gyakrabban megjelennek, és az esti, éjszakai órákban válnak legintenzívebbé.

Mivel a beteg nem tud nyugodtan ülni, feküdni, már az esti pihenés, például a tévénézés is meghiúsulhat. Gyakori és jellemző panasz az elalvási zavar, amikor forgolódik, "nem találja a helyét" az érintett. A nyugtalan láb szindrómában emellett károsodik az alvás szerkezete, csökken a fiziológiás mélyalvás mennyisége, és előbb-utóbb állandósul az alvászavar.

Ennek következménye a napközbeni fáradtság, álmosság, a mindennapi teljesítőképesség csökkenése, figyelem-, és memóriazavar, koncentrálóképesség csökkenése. Amennyiben a probléma nappal is jelentkezik, különösen erős stresszt okozhat, hiszen az ilyen betegek nem tudnak hosszabb időn át nyugodtan ülni.

Ennek akár az is lehet a következménye, hogy nem vállalnak pl. hosszabb utazásokat, különösen repülőgéppel nem, ami akár a munkájukat is korlátozhatja. A mielőbbi felismerés és kezelés érdekében minden esetben neurológust, alvás-specialistát (szomnológust) ajánlatos felkeresni, hiszen a tünetek megszüntetésével jelentős életminőség javulás érhető el.

Kiket érint a nyugtalan láb szindróma?

Mivel a nyugtalan láb szindróma pontos kiváltó oka és létrejöttének mechanizmusa még nem ismert, csupán megfigyelések, tapasztalatok útján lehet megnevezni néhány tényezőt, amely növeli a gyakoriságot.

 • A betegség egy része genetikai eredetű, generációkon keresztül öröklődik, gyakori a családi halmozódás.
 • Nőknél a terhesség alatt jelentkezhet és általában a szülés után meg is szűnik.
 • Gyakran társul vashiányos vérszegénységhez, ennek rendezése a tüneteket enyhíti.
 • A másodlagosan kialakuló szindróma hátterében lehet még vesebetegség, Parkinson-kór, cukorbetegség, reumatológiai betegségek.

A nyugtalan láb szindróma megoldása a pontos diagnózisra épülő kezelés

- A szindróma és az alvászavar megszüntetése felé vezető első lépés a pontos diagnózis felállítása. A beteg panaszainak pontos kikérdezése, a kísérőbetegségek ismerete, fizikális vizsgálat alapján nagy valószínűséggel felállítható a diagnózis, azonban gyakran van szükség alváslaboratóriumi kivizsgálásra, melynek során az alvás alatt jelentkező, a betegségre jellemző eltéréseket tudjuk regisztrálni – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus.

Amennyiben másodlagos formáról van szó, az alapbetegség kezelése szükséges. Ha kimutatható, meg kell szüntetni a vashiányt, rendezni kell a cukorbetegséget, és ajánlatos lemondani a cigarettáról, az alkoholról és az élénkítő szerekről. A rendszeres testmozgás is hozzájárulhat a probléma csökkenéséhez és az alvás kiegyensúlyozottabbá válásához.

Alvajárás, horkolás: nézze meg a többi jellemző alvászavart is.Olvasson tovább!

Amennyiben az életmódbeli változások és az alapbetegségek kezelése nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára van szükség. Ennek felírása és a betegség alakulásának rendszeres kontrollja szintén neurológus, szomnológus feladata.

Mit csináljak ha zsibbad a lábam?

Az érzet az enyhe bizsergéstől a teljes érzéketlenségig terjedhet. Lehet a zsibbadás csak kicsit kellemetlen, vagy nagyonis bosszantó és akár ijesztő is, főképp, ha gyakran jelentkezik.

 • Érdemes lefeküdnie, hogy megnyissa a véráramlást, és enyhítse a láb idegeire nehezedő nyomást.
 • A zsibbadás okától függően meleg vagy hideg borogatást tehet a területre. 
 • A hűtés, hideg borogatás segít csökkenteni a duzzanatot és a gyulladást, míg a meleg borogatás fokozhatja a véráramlást és ellazíthatja az izmokat.

A jelenség számos súlyos egészségi állapot figyelmeztető jele is lehet - vizsgáltassa ki az okát. Szinte minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha tartós vagy gyakori zsibbadás tapasztalható bárhol a testben. Ha a zsibbadás nem múlik el magától, vagy úgy tűnik, hogy újra és újra visszatér, ez annak a jele lehet, hogy az érintett komolyabb problémával küzd. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha az alsó lábszár zsibbadását ilyen tünetek kísérik:

 • hányinger
 • égő lábfájdalom
 • egyensúlyvesztés
 • szédülés
 • izomgörcsök
 • fáradtság

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért nem mindegy, hogy melyik oldalunkon alszunk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alváshiány

Forrás: JóAlvás Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához