Cukorbetegség, diabétesz: ezen is múlhat, hogy kialakul-e
A 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban fontos összefüggésre jöttek rá a kutatók.
A cukorbetegség leggyakoribb formájaként a 2-es típusú diabétesz világszerte mintegy 462 millió embert érint, ami a lakosság 6,28%-át jelentette 2017-ben egy 2020-as becslés szerint. Az amerikai egészségügyi-és járványügyi hivatala (CDC) jelentése szerint a betegség kockázati tényezői a következők:
- 45 évesnél idősebb kor
- túlsúly vagy elhízás
- 2. típusú cukorbetegségben szenvedő szülő, testvér vagy testvér
A 2-es típusú cukorbetegség néhány kockázati tényezője, például az étrend, módosítható. Egy 2022-es tanulmány szerint például az egészséges, jó minőségű étrend hatására közel 30%-kal kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú diabétesz.
Bélmikrobiom és cukorbetegség?
A kutatók évek óta azon dolgoznak, hogy megértsék, vajon a bélmikrobiom szerepet játszik-e a cukorbetegség kialakulásában.
A közelmúltban a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatói közzétették egy folyamatban lévő, prospektív vizsgálat korai eredményeit a bélmikrobiomról és a cukorbetegségről. Tíz olyan baktériumtípust találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók a kórosan ingadozó vércukorszintek alacsonyabb arányával. Az eredményeket nemrég publikálták a Diabetes című folyóiratban.
A bélmikrobiom szerepe
A Cedars-Sinai kutatói megállapították, hogy azok az emberek, akiknek magasabb a Coprococcus nevű csoportba tartozó bélbaktériumok szintje, általában magasabb inzulinérzékenységgel rendelkeznek. Emellett azt is felfedezték, hogy a magasabb Flavonifractor-szintű bélmikrobiomokkal rendelkezők általában alacsonyabb inzulinérzékenységgel rendelkeznek.
"Az inzulinérzékenység az olyan szövetek, mint a máj, az izom és a zsír inzulinra adott válaszát jelenti, amelyek képesek szabályozni a vércukorszintet. A magas inzulinérzékenység jó inzulinválaszt jelez. Az alacsony inzulinérzékenység (más néven inzulinrezisztencia) ezeknek a szöveteknek az inzulinra adott alacsony válaszára utal. A legtöbb inzulinrezisztenciában szenvedő ember ezt úgy kompenzálja, hogy több inzulint termel. Ha az inzulintermelés nem elegendő az inzulinrezisztencia kezeléséhez, a vércukorszint megemelkedik és 2-es típusú cukorbetegség alakul ki" - magyarázta Dr. Mark Goodarzi, Ph.D., a Cedars-Sinai Endokrin Genetikai Laboratóriumának igazgatója, a tanulmány vezető szerzője.
Fontos a megfelelő baktériumok azonosítása
Az elmúlt néhány évben több tanulmány megállapította, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél alacsonyabb egy bizonyos baktériumtípus szintje, amely egyfajta rövid szénláncú zsírsavat, a butirátot termel.
"Számos korábbi tanulmány azt sugallta, hogy a butirátot termelő baktériumok elősegítik a jobb inzulinérzékenységet és a cukorbetegséggel szembeni védelmet. A mi tanulmányunk kifejezetten ilyen baktériumokat vizsgált." - mondta Dr. Goodarzi.
A kutatók azt találták, hogy míg a legtöbb butirátot termelő baktérium jobb inzulinérzékenységgel, néhány viszont inzulinrezisztenciával hozható összefüggésbe.
Bélmikrobiom: ezek a baktériumok voltak jó hatással a vércukorszintre
A vizsgálathoz a kutatók 353 olyan ember adatait elemezték, akiknél korábban nem diagnosztizáltak cukorbetegséget. A résztvevők egyike sem szenvedett nemrégiben súlyos gyomor-bélrendszeri betegségben, és nem használt olyan gyógyszereket, például antibiotikumokat, amelyek hatással lehetnek a mikrobiomra. A résztvevők orális glükóztolerancia-tesztet végeztek, és kitöltöttek egy étrendi kérdőívet.
A kutatók megállapították, hogy a résztvevők közül 28-nak cukorbetegsége volt, további 135-en pedig prediabéteszesnek minősültek. A cukorbetegségben és prediabéteszben szenvedő résztvevőket egyetlen csoportba sorolták, és összehasonlították a 189 egészséges glükóztoleranciával rendelkező résztvevővel.
A résztvevőket arra kérték, hogy a klinikára való megérkezés előtt 1-2 nappal gyűjtsenek székletmintát. A kutatók később genetikai szekvenálást végeztek a székletmintákon, hogy tanulmányozzák a résztvevők bélmikrobiomját.
A kutatócsoport elemezte a résztvevők egészséges inzulinszint fenntartására való képessége, és a székletmintákban talált 36 butiráttermelő baktérium közötti összefüggéseket. A kutatók megállapították, hogy a vércukorszint-eltéréseket mutató résztvevők idősebbek, gyakrabban férfiak és magasabb BMI-vel rendelkeztek.
Felfedezték, hogy a Coprococcus és a rokon baktériumok jótékony hatással voltak az inzulinérzékenységre. A Flavonifractor azonban, annak ellenére, hogy butirátot termelt, inzulinrezisztenciával járt együtt. Az elemzések során 10 baktériumot találtak, amelyek a vércukorszint rendellenes ingadozásának alacsonyabb arányával, és két baktériumot, amelyek a vércukorszintre gyakorolt kedvezőtlen hatással voltak.
"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a Coprococcus és a rokon baktériumok növelése vagy a Flavonifractor csökkentése javíthatja az inzulinérzékenységet és megelőzheti a cukorbetegséget" - mondta Dr. Goodarzi.
Olvasta már?
- Inzulinrezisztencia: nem csak a cukros ételek felelnek érte
- Inzulinrezisztencia: így védekezhet az ezerarcú boszorkány ellen
- Hogyan fordítható vissza a prediabétesz? A vakcinainfós orvosok elmagyarázzák
- IR: ezek az egészséges ételek tiltólistásak
- Nem jön a baba, inzulinrezisztens vagyok?
- Gombócérzés a torokban: ha ezzel a tünettel társul, pajzsmirigy betegség is okozhatja
- Hideg ujjak: ilyen, amikor betegséget jeleznek
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!