Ezeket látta már?

5 hiba, melyet cukorbetegként elkövethet a lábai ellen

hiba, cukorbeteg, láb, fekély, köröm

Cukorbetegség esetén igen fontos a lábak megfelelő védelme és ápolása. Ha ez elmarad, könnyen fekély is kialakulhat, mely a lábamputációk gyakori oka.

A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a lábaik megfelelő ápolására mert egy kis sérülésből is komoly problémák származhatnak könnyen fekély alakulhat ki. Hogy mik azok a hibák, amiket a leggyakrabban elkövetnek a lábaik ellen a betegek, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztotta meg.

Mezítláb járnak

Nyáron sokan dobják le magukról a papucsokat, és mezítláb járnak a lakásban, kertben, vízparton. Ez valóban kényelmes, de azok, akik cukorbetegséggel küzdenek, ez igen veszélyes, hiszen így könnyen felsérthetik a talpukat. A neuropathia okozta idegi károsodás miatt csökken a fájdalomérzet, ezért lehet, hogy nem veszik észre, és így elmarad a szükséges fertőtlenítés. Ugyanez igaz a nyílt szandálokra is, hiszen azokba is könnyen bemehet apró, hegyes kavics.

Nem jól szellőző lábbelit választanak

A jó minőségű, jól szellőző lábbelik sokat segítenek a lábak izzadása tekintetében. Ez azért fontos, mert ha túlságosan beleizzad a cipőbe a láb, akkor az a környezet kedvez a gombás fertőzések kialakulásának (a különböző fertőzésekre a cukorbetegek hajlamosabbak). Ne viseljen ezért műanyagból vagy más, nem lélegző anyagból készült cipőt, válasszon bőrt, vásznat vagy velúrt helyette!

Nem megfelelő körömápolás

A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő körömápolásra a lábaikon is, hiszen a rosszul levágott köröm könnyen sérülést okozhat. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl hosszúra hagyják a körmeiket, de az is problémát okozhat, ha túl rövidre vágja, hiszen úgy nem nyújt semmi megfelelő védelmet a körömágynak. Figyelni kell arra is, hogy a köröm széle ne legyen hegyes! Mivel igen könnyű hegyes ollóval megsérteni azt a részt, inkább körömreszelővel kerekítse le!

Nem nézi át naponta a lábait

Mint már említettük, a cukorbetegeknél nem ritka a neuropátia, melynek során a fájdalomérzet jelentősen csökkenhet, így a beteg nem feltétlen veszi észre, ha megsérült a lába. Éppen ezért szükséges naponta átvizsgálnia, hiszen, ha bármilyen seb van rajta, akkor azt mielőbb fertőtleníteni szükséges, és pár napig nyomon követni, hogy jól gyógyul-e- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Nem mennek orvoshoz, amikor kéne

Sajnos sok olyan beteg van, aki nem veszi komolyan a láb problémáikat, mert úgy gondolják, idővel jobb lesz. Ennek nagy veszélye, hogy a panaszok könnyen fekéllyé alakulhatnak, ami a lábamputációk nagy részét teszik ki. Mindig van olyan állapot, illetve mindig van az a pont, amikor már nem szabad otthoni módszerekkel kísérletezgetni, hanem szakemberhez kell fordulni!

A konzultáció során az orvos szemügyre veszi az adott lábat, megnézi a sebet, teszteket végez neuropátia irányába, valamint ellenőrzi a vércukor értékeket. A sebgyógyuláshoz nagyon fontos a vércukorszint normalizálása. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, akkor különböző kezelésekkel (pl. intelligens kötszerekkel) a sebgyógyulás gyorsítható, és elkerülhető a nagyobb probléma kialakulása.

Cukorbetegség veszélye: diabéteszes láb

A diabéteszes láb a cukorbetegség gyakori szövődménye, mely akkor alakul ki, amikor a tartósan magas vércukor szint miatt a perifériás idegek és az erek sérülnek az alsó végtagokban, a sejtek így nem jutnak elegendő oxigénhez. Mivel ekkor a sebgyógyulás romlik, egy apró sérülésből is komoly fekély alakulhat ki. Az állapot fő tünetei a csökkent fájdalomérzet, a bőrszárazság, bőrkeményedések megjelenése, a zsibbadás és az égő érzés. Sajnos nem ritka, amikor a beteg nem veszi észre, hogy lábán sérülés keletkezett, így abból akár lábamputációhoz vezető fekély is keletkezhet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Diabéteszes láb szindróma: ilyen, amikor a magas vércukorszint miatt károsodnak az erek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabéteszes láb

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához