Ezeket látta már?

Gyakori lábzsibbadás: ilyen, ha diabéteszt jelez

Lábzsibbadás oka perifériás neuropátia jele

Úgy érezzük, mintha áramütés ért volna minket a lábunkban vagy az ujjainkban? Ez a cukorbetegség okozta perifériás neuropátia jellemző tünete.

A gyakran súlyos fájdalmakkal járó perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívül található, úgynevezett perifériás idegrendszer károsodását jelenti. Ennek következtében csökken az agy és az izmok, a bőr, az erek közötti információcsere hatékonysága, ami indokolatlan fájdalmak jelentkezéséhez, érzéketlenséghez egyaránt vezethet.

A perifériás neuropátia kiváltó okai

A betegség hátterében sokféle kiváltó ok állhat, ám a leggyakoribb a diabétesz: azok körében, akik több mint 25 éve cukorbetegek, akár 50% is lehet az érintettek aránya. Az idegkárosodás ezenkívül például sérülés, fertőzés, valamilyen méreg vagy akár vitaminhiány hatására is kialakulhat.

Perifériás neuropátia: ezek a tünetek

Az esetek többségében a tünetek a leghosszabb idegekben jelentkeznek először, így például a lábujjaknál vagy a kéz ujjainál, s innen terjednek visszafelé a lábszárra, karra. A panaszok attól függően, hogy a károsodás milyen ideget, érzőt vagy mozgatót érint, igen változatosak lehetnek. Előbbi esetben például túlzott érzékenység alakulhat ki a melegre vagy hidegre, fájdalom jelentkezhet akár egy finom érintés miatt is.

Jellemző a zsibbadás, a gyengülő tapintás, amitől a betegnek olyan érzése van, mintha vastag zoknit vagy kesztyűt viselne. Mindezeken túl a vegetatív idegek is sérülhetnek, amelyek a vérnyomásra, a pulzusra, az emésztésre vagy a hólyagműködésre is hatással lehetnek.

A lábfájdalom számos betegség tünete lehet A lábfájdalom számos betegség tünete lehet Forrás: EgészségKalauz

Vigyázat, fertőzésveszély!

Mivel csökken az érzékelés, különösen fontossá válik minden olyan bőrterület gondos ápolása, ahol érzészavar áll fenn. Ezeken a helyeken az apróbb sérüléseknél is fokozott a fertőzésveszély.

Nem tudjuk hol és miért fáj, csak fáj... Olvasson tovább!

A perifériás neuropátia kezelése

A neuropátiás panaszokat általában fájdalomcsillapítókkal, helyi érzéstelenítő tapaszokkal, görcsoldókkal és antidepresszánsokkal próbálják enyhíteni, de az alapbetegség kezelése, illetve az idegkárosodást kiváltó ok megszüntetése is elengedhetetlen. Mivel az elváltozások sok esetben már nem visszafordíthatók, ezért fontos időben felismerni a bajt, hogy a súlyosbodás minél koraibb szakaszban megállítható vagy lassítható legyen.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől zsibbad, gyenge karom? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#inzulinrezisztencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához