Ezeket látta már?

Egész életében rosszul sütötte a csirkét – és ezzel az egészségét kockáztatta

Betegségek
2025. november 13. 13:54
ételmérgezés csirke sütés hiba

Ön meg szokta mosni a csirkét?

A világ egyik leggyakrabban fogyasztott húsáról van szó, mégis milliók készítik úgy, hogy közben nem is sejtik: a régi szokások többet árthatnak, mint gondolnánk. A csirke megmosása például sok háztartásban bevett rutin – pedig a szakemberek szerint valójában veszélyes.

Miért hittük eddig azt, hogy a csirkét mosni kell?

A közösségi médiában terjedő tippek és a generációk óta ismételgetett konyhai „örökségek” sokakat megtévesztettek. Sok háziasszony azért öblíti le a nyers baromfit, mert úgy gondolja, ezzel eltávolítja a rátapadt koszt, esetleges szennyeződéseket, vagy épp elpusztítja a baktériumokat. Valójában azonban a helyzet épp az ellenkezője.

A szakértők új figyelmeztetése: tilos lemosni a csirkét

Az Ausztrál Élelmiszerbiztonsági Információs Tanács a hét elején hivatalos állásfoglalást adott ki: a csirke mosása főzés előtt kifejezetten kockázatos, és soha nem volt valós élelmiszerbiztonsági előnye. A tanács szerint a nyers baromfi öblítése egy olyan makacs tévhit, amely ideje, hogy végleg eltűnjön a konyhákból.

Frissen publikált felmérésük arra jutott, hogy azok közül, akik egész csirkét készítenek, több mint minden második ember még mindig leöblíti a húst. Az Egyesült Államokban ez az arány még magasabb: akár 70 százalék is beismerte, hogy rendszeresen megmossa a csirkét, annak ellenére, hogy a CDC évek óta egyértelműen ellenzi ezt a gyakorlatot - írja a Daily Mail.

Miért olyan veszélyes a csirkehús leöblítése?

A probléma lényege nem a csirkében, hanem a fröccsenésben van. A vízsugár ugyanis nem eltávolítja a baktériumokat, hanem szétszórja őket a mosogató környékére, a pultra, az edényekre, sőt akár a közelben lévő zöldségekre is.

- Bár az emberek úgy gondolják, hogy a hús leöblítése segíthet megszabadulni a húson található baktériumok egy részétől, valójában növeli a mosogató és a konyhapult szennyeződésének kockázatát, mert minden szétfröccsen - figyelmeztet Toby Amidor, New York-i dietetikus és élelmiszerbiztonsági szakértő.

Mi rejtőzik a nyers baromfiban?

  • Sajnos előfordulhat, hogy a csirkehús szalmonellát tartalmaz – ez a baktérium súlyos, akár véres hasmenéssel, lázzal és hányással járó fertőzést okozhat.

A leginkább veszélyeztetettek:

  • kisgyermekek
  • idősek
  • legyengült immunrendszerű emberek

A csirkehúsban azonban nemcsak szalmonella fordulhat elő. Gyakran kimutatható még:

Ezek mindegyike súlyos ételmérgezést válthat ki.

A baktériumok napokig megmaradnak a mosogatóban

Az USDA korábbi vizsgálata kimutatta, hogy:

  • azok közül, akik megmosták a csirkéjüket, 10-ből 6 ember mosogatójában kimutathatók voltak a baktériumok a művelet után,
  • és 14 százaléknál még a takarítás ellenére is ott maradtak.

Ráadásul a kórokozók akár napokig vagy hetekig életképesek maradhatnak a felületeken, ha nem megfelelő szerrel mossák le.

A kutatók azt is megdöbbentőnek találták, hogy a csirkét megmosó résztvevők 26 százaléka a nyers húson lévő baktériumokat átvitte a salátára.

Hogyan lehet biztonságosan csirkét készíteni?

A nyers hús előtt készítse el a nem hőkezelt ételeket

A salátát, zöldségeket mindig előre szeletelje, hogy a csirke leve ne kerülhessen rájuk.

Minden felületet mosson le azonnal

A vágódeszka, a kés, a pult és a mosogató is legyen megtisztítva szappanos vízzel, ha érintkezett a hússal.

A helyes hőmérséklet fontossága

A baktériumok csak a megfelelő hőn pusztulnak el:

  • Marha, sertés, bárány: 64 °C
  • Darált húsok: 71 °C
  • Baromfi: 74–75 °C

Ha szennyeződés van a húson, ne mossa le

Az USDA ajánlása szerint elég egy benedvesített papírtörlővel letörölni, majd azonnal kezet mosni.

Ezek a jelek árulják el, ha egy étel már nem biztonságos
Figyelmébe ajánljuk

Ezek a jelek árulják el, ha egy étel már nem biztonságos

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: dailymail
# ételmérgezés # konyha # sütés # főzés # sült csirke # étkezés # táplálkozás # élelmiszer-biztonság

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés