Ezeket látta már?

Ha ennyit lépcsőzünk naponta, kisebb lehet az esélyünk a stroke-ra

lépcsőzés, stroke mozgás, sport, szívbetegség

Ön lépcsőzik, vagy a mozgólépcsőt, liftet használja?

Több mint 12 éves kutatási eredményekre alapozva egy új vizsgálat szerint nem is kell olyan sok lépcsőfokot megmásznunk azért, hogy csökkentsük a szív-és érrendszeri betegségek kockázatait.

50 lépcsőfok a szív egészségéért

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt korábban arról, hogy a lépcsőzés kifejezetten hatékony lehet a szívbetegségek megelőzéséért folytatott küzdelem során:

"Egy angol vizsgálat szerint napi kb. 50 lépcsőfok megmászása több, mint 20%-kal alacsonyabb ateroszklerózisos szív- és érrendszeri kockázattal jár együtt, beleértve a koszorúérbetegséget és az érelzáródás miatti szélütést (szrókot) azokhoz képest, akik sosem lépcsőznek. Mindezt egy középértékben 12,5 éves követési időszak után állapították meg. Azoknál viszont, akik időközben abbahagyták a lépcsőzést, a kockázat nagyobb volt, mint a lépcsőt sosem mászóknál; vélhetően a lépcsőzés kerülése egészségi problémákkal függött össze. "

A combizom mérete sem mindegy!

Egy szintén friss kutatás is megerősítette a mozgás fontosságát, és úgy találták, hogy az erős combizomzatú embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki szívelégtelenség szívinfarktus után az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) Heart Failure 2023 tudományos kongresszusán bemutatott kutatás szerint.

A szívinfarktus a szívelégtelenség leggyakoribb oka; szívroham után körülbelül a betegek 6-9%-ánál alakul ki ez a kórállapot. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az erős négyfejű combizom (kvadricepsz) alacsonyabb halálozási kockázattal jár a koszorúér-betegségben szenvedő betegeknél.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mozgás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához