Ezeket látta már?

TÜSSZÖGÉS R06.7 ICD-11: MD11.A (TÜSSZENTÉS, ORRNYÁLKAHÁRTYA IRRITÁCIÓ)

Tüsszögés, tüsszentés: oka, tünetei és kezelése

tüsszentés , tüsszögés, oka, tünete, kezelése, irritáció

A tüsszögés, tüsszentés a leggyakoribb jelenségek egyike, reflexszerű reakció, melyet a szervezet általában az orrnyálkahártya irritációjára ad. Bár gyakran kísér különböző betegségeket, a legtöbb esetben nem vezethető vissza súlyos panaszokra.

A tüsszögés oka és kialakulása

A tüsszentés (tüsszögés) tulajdonképpen egy, a szervezetünket védő reflex, melynek elsődleges célja, hogy az orrunkba került irritáló idegen anyagot, részecskét (pl. pollent, port) minél gyorsabban és hatékonyabban eltávolítsuk. Tüsszentéskor az irritáló részecskék, allergének és egyéb kiváltó tényezők „kikerülik” az orrüregben található apró szőrszálakat, és közvetlenül az orr nyálkahártyájához érnek hozzá. Erre a szervezet az orrban lévő idegsejteket irritáló hisztaminok kibocsájtásával reagál, az idegsejtek pedig jelzést küldenek az agynak a tüsszentésre. Meglepő módon a tüsszentésben nemcsak az orr és a szájüreg veszt részt, hanem a fej, a nyak, sőt a felsőtest együttesen - ennek köszönhető egy-egy tüsszentés kirobbanó ereje. Tüsszentéskor a tüdőben lévő levegő az orron és a szájon keresztül nagy sebességgel, kitörő erővel távozik. Természetesen, ezzel együtt nagyon gyakran az orrüregben felgyülemlett váladék is távozik. Egy-egy tüsszentés akár 6-8 méterre is „küldheti” az orrunkból-szánkból származó mintegy 40 000 cseppecskét, ráadásul mintegy 4,5 m/s-s sebességgel.

Mi okozhat tüsszögést?

A tüsszögés, tüsszentés rendkívül gyakori, mindennapi jelenség, a legtöbbször semmilyen problémát nem jelez, és így nem is mindig lehet meghatározni, hogy mi váltja ki.

Számtalan, külső és belső tényező kiválthat tüsszögést, a hideg levegőtől a felfokozott érzelmekig. Egy-egy tüsszentést kiválthatnak a környezetben lévő, az orrüregbe jutó irritáló anyagok, például a por, fűszerek vagy illatanyagok.

Tüsszentés: ennyit ér a szánk elé tartott kéz – olvasson tovább!

Gyakoribbá válhat a tüsszögés különböző, a felső légutakat érintő probléma esetén, ezek közé tartozik például:

 • a légúti allergia
 • a megfázás
 • az influenza
 • az orrot érintő trauma

A ritkább tüsszentést kiváltó okok közé tartozik a napfény (vagy más, éles fény), mely a szakemberek szerint a genetikai örökségünkre visszavezethető jelenség és az emberek nagyjából 30 százalékát érinti. Szintén viszonylag ritka, de előfordulhat, hogy valakinél a szexuális izgatottság vált ki tüsszögést.

Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból. Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból. Forrás: Shutterstork.com

Epidemiológia

A tüsszögés mindennapos jelenség, és talán nincs is olyan ember, aki ne tüsszentene életében legalább egyszer. Életkortól és nemtől bárkit érinthet.

A tüsszögés az év bármely szakaszában előfordulhat, azonban az azt kiváltó ok évszakonként változhat. A tavaszi-nyári hónapokban, amikor több pollen van a levegőben, a légúti allergia miatt lehet gyakoribb a tüsszögés, míg télen főleg a felső légúti fertőzések okozzák a tüsszögést.

Fertőz-e a tüsszögés?

A tüsszögés egy minden emberre jellemző reflex, önmagában nem tekinthető betegségnek és nem is fertőz. Ugyanakkor a tüsszögés nagyon gyakori kísérő tünete felső légúti fertőzéseknek, melyek ráadásul cseppfertőzéssel terjednek, így a tüsszentéssel nagyon könnyen szét is szórhatjuk a fertőzést okozó mikrobákat. Az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy lassítsuk a fertőzések terjedését, ha zsebkendőbe vagy a könyökhajlatunkba tüsszentünk.

Kit érinthet a tüsszögés?

A tüsszögés természetes emberi reflex, mindenkire jellemző. Bizonyos betegségek (pl. a légúti allergia), genetikai tényezők, egyéni jellegzetességek gyakoribb tüsszentésekkel járhatnak együtt, de ezeket nem tekinthetjük rizikótényezőnek.

A vírusok (például influenza) által okozott fertőzések szintén tüsszögést okoznak. Több mint 200 különböző vírus van, ami megfázásos tünetekhez vezethet. Azonban a legtöbb megfázást a rhinovírus okozza. A vírusok (például influenza) által okozott fertőzések szintén tüsszögést okoznak. Több mint 200 különböző vírus van, ami megfázásos tünetekhez vezethet. Azonban a legtöbb megfázást a rhinovírus okozza. Forrás: Shutterstork.com

A tüsszögés tünetei

A tüsszögés mindenki számára jól ismert jelenség, melyet a laikusok is könnyen felismernek. Azonosításához nincs szükség szakemberre.

A tüsszögés diagnosztizálása

A tüsszögés mindenki számára jól ismert jelenség, melyet a laikusok is könnyen felismernek. Azonosításához nincs szükség szakemberre. Ugyanakkor, a gyakori, túlságosan hosszú ideig tartó tüsszögési rohamok esetén, vagy ha a tüsszögést más tünetek (például láz) is kíséri, érdemes alaposan kivizsgáltatni magunkat, hogy a tüsszögés hátterében meghúzódó, azt kiváltó alapbetegséget azonosíthassuk.

Orvosnál a tüsszögés tünetével

A legtöbb esetben a tüsszögés nem igényel orvosi vizsgálatot vagy beavatkozást. Ha azonban a gyakori tüsszögés nagyon zavaróvá válik, esetleg a mindennapi tevékenységeinket is negatívan befolyásolja, vagy más tünetek is társulnak mellé, érdemes orvoshoz fordulni vele. A tüsszögés kiváltó okának diagnosztizálását és a megfelelő terápia megválasztását segítheti, ha felkészülünk néhány információval:

 • Mikor kezdődött a tüsszögés?
 • Milyen más tüneteink vannak a tüsszögésen kívül (láz, fejfájás, orrfolyás, könnyezés stb.)
 • Megfigyelhető-e valamilyen mintázat a tüsszögésben? Például többször tüsszögünk a szabadban vagy otthon, tavasszal vagy télen?

A tüsszögés lefolyása és kimenetele

A tüsszögés természetes emberi reflex, mindenkire jellemző. A legtöbb ember csak egyszer-egyszer tüsszent, ha valami irritálja az orr nyálkahártyáját. Ha más betegség vagy probléma okozza a gyakori vagy visszatérő tüsszögést, annak lefolyása és kimenetele a tüsszögést kiváltó alapbetegségtől függ. Az esetek legnagyobb részében a tüsszögés nem súlyos betegség tünete.

A tüsszögés lehetséges szövődményei, komplikációi

A tüsszentés szövődményeit két csoportra oszthatjuk. Egyrészt, időnként szövődményeket okozhatnak azok az alapbetegségek (allergia, nátha stb.), melyek a tüsszögést kiváltják. Ezek súlyossága rendkívül széles skálán mozoghat.

Másrészt, a tüsszentésnek magának is lehetnek „mellékhatásai”, szövődményei – akkor, ha megpróbáljuk visszafogni, visszafojtani, például a szánk vagy az orrunk befogásával. Ezzel ugyanis rendkívüli módon (akár húszszorosára) növelhetjük a nyomást a szervezetünkben. A nyomásnak köszönhető, hogy az irritáló részecskéket gyorsan és hatékonyan el tudjuk távolítani. Ha nem engedjük, hogy a megfelelő úton (vagyis az orrunkon, szánkon keresztül) távozzon, akkor a nyomás visszafelé irányul, például az arc- és homloküregek, az orr- és hallójáratok vagy éppen a garat és torok irányába. Ez pedig komoly következményekkel járhat együtt.

A visszafogott tüsszentés például a dobhártya repedését vagy a belső fül sérülését okozhatja, mely akár tartós és visszafordíthatatlan halláskárosodással vagy krónikus szédüléssel is együtt járhat. A megnövekedett nyomás miatt egy-egy, a szemünkben, fülünkben, orrunkban található aprócska ér is megpattanhat, sőt a rekeszizom vagy a nyak is megsérülhet. A legsúlyosabb, extrém esetekben pedig a visszafogott tüsszentés az agyban található erek sérülését, esetleg repedését, agyvérzést és halált is okozhat.

Szerencsére, ezek a sérülések meglehetősen ritkák (bár bizonyos egészségügyi problémák vagy korábbi műtétek növelhetik ezek kockázatát), de a szakemberek mégis arra figyelmeztetnek, hogy a tüsszentés visszafogása kifejezetten veszélyes, éppen ezért kerülendő művelet.

Veszélyhelyzet tüsszögés esetén

A tüsszögés önmagában nem veszélyes. Természetes jelenség, mely a legtöbb esetben maximum zavaró lehet. Rendkívül ritka, hogy a tüsszögés (vagy az elfojtott tüsszentés) hatására olyan egészségügyi panaszok alakuljanak ki, melyekkel haladéktalanul orvoshoz kellene fordulni. Ezek azonban más tünetekkel is együtt járnak.

Szintén ritka, hogy a tüsszögést súlyos allergiás reakció váltja ki - akár olyan súlyos, hogy azonnali orvosi ellátásra is szükség lehet. Ilyenkor azonban a tüsszögés mellé más tünetek is társulnak, például bőrkiütések, az ajkak ödémásodása, légzési nehézségek, szédülés, hasi fájdalmak, hányás vagy hasmenés.

A tüsszögés kezelései lehetőségei

A tüsszögés természetes jelenség, kezelni alapvetően nem szükséges. A gyakori, zavaró tüsszögés kezelése az azt kiváltó alapbetegség kezelésével történik, például allergia elleni gyógyszerekkel, orrspray-kkel.

tüsszentés orrváladék színe Az egyik legjobb mód arra, hogy elkerülje a tüsszögést, hogy kerüli a tüneteket okozó dolgokat. Forrás: shutterstock.com

A tüsszögés megelőzése

A tüsszögés természetes reakció. Megelőzésére akkor lehet szükség, ha valaki túl gyakran, túl sokat tüsszög, ez a mindennapi tevékenységeire is hatással van. Természetesen, mivel ezt különböző betegségek válthatják ki, a megelőzés tulajdonképpen ezen problémák megelőzésére kell, hogy irányuljon. Igyekezzünk például csökkenteni a tüsszögést kiváltó tényezőkkel való kontaktust!

Mit tehetünk otthon tüsszögés esetén?

Az állandó tüsszögés elleni otthoni módszerek elsősorban a kiváltó tényezőkkel való kontaktus minimálisra csökkentését jelentik.

Hogyan állítható meg a tüsszentés?

Bár sok, hatékonynak tartott módszerről tudunk, nincs olyan, melynek segítségével minden esetben sikeresen visszafojthatjuk a tüsszentést. Az egyik legelterjedtebb ezek közül az orr befogása. Ennek azonban időnként komoly veszélyei is lehetnek, hiszen ez jelentős mértékben megnövelheti a nyomást.

Ha mégis szeretnénk megállítani egy tüsszentést, kipróbálhatjuk a következőket:

 • Nyomjuk a nyelvünket a szájpadlásunkhoz!
 • Nyomjuk egy ujjunkat az orrunk alá vagy dörzsöljük meg az orrunk alatti területet!
 • Vegyünk néhány mély lélegzetet a szánkon keresztül!
 • Próbáljuk meg kifújni az orrunkat!
 Vannak, akik erős napfény hatására is tüsszögni kezdenek. Ez egy genetikailag öröklődő tulajdonság, amely körülbelül az emberek 18-20 százalékát érinti. Vannak, akik erős napfény hatására is tüsszögni kezdenek. Ez egy genetikailag öröklődő tulajdonság, amely körülbelül az emberek 18-20 százalékát érinti. Forrás: Shutterstork.com

Hogyan váltható ki a tüsszentés?

Előfordulhat, hogy idegesítő, viszkető érzés jelentkezik az orrunkban, és bár bármennyire is megkönnyebbülést jelentene egy tüsszentés, mégsem sikerül tüsszenteni. Nem lehetetlen mesterségesen is kiváltani egy tüsszentést! Próbáljuk ki például a következőket:

 • Óvatosan csiklandozzuk meg az orr belsejének hátsó részét egy összetekert papír zsebkendő csücskével.
 • Szagolgassunk aromás fűszert, például borsot, köménymagot, őrölt csípős paprikát.
 • Tépjünk ki egy szálat a szemöldökünkből.
 • Masszírozzuk, dörzsöljük meg az orrnyergünket.
 • Lélegezzünk be minél hidegebb levegőt, például nyissuk ki az ablakot vagy álljunk a nyitott hűtőszekrény elé.
 • Igyunk néhány korty szénsavas ásványvizet vagy szénsavas üdítőt.

GYAKORI KÉRDÉSEK A TÜSSZÖGÉSRŐL

Van olyan gyógynövény, mely megállítja a tüsszögést?

A kamillának az antihisztaminokhoz hasonló hatása lehet, így ha a tüsszögést például légúti allergia váltja ki, a naponta fogyasztott kamillatea csökkentheti a kellemetlen tüneteket. Alkalmazása előtt azonban egyeztessünk a kezelőorvosunkkal!

Miért tüsszent valaki többször is egymás után?

Bár a legtöbben csak egyet-egyet tüsszentenek, van, aki sokszor is tüsszent egymás után. Még a tudósok sem tudják, pontosan mi lehet az oka ezeknek a tüsszögési rohamoknak. Az egyik elmélet szerint a többször tüsszögőknél egyszerűen nem elég erős a tüsszentések hatása ahhoz, hogy egyszerre eltávolítsák a légutakból az irritáló anyagokat.

Bizseregni, vagy viszketni kezd az orrunk, elakad a lélegzetünk - általában ebből érezzük, hogy tüsszenteni fogunk. Bizseregni, vagy viszketni kezd az orrunk, elakad a lélegzetünk - általában ebből érezzük, hogy tüsszenteni fogunk. Forrás: Shutterstork.com

Lehet a gyakori tüsszögés daganatos betegség jele?

Az orrüregben, az orrjáratokban vagy a melléküregekben kialakuló daganatos betegségnek szinte soha nem tünete a gyakori tüsszögés. Az orrüregek és melléküregek daganatának tünete általában a szaglás elvesztése, az állandó váladékozás, az orcáknál tapasztalható fájdalom vagy duzzanat, vagy a nehezített orrlégzés.

Megállítja a tüsszögést az antibiotikum?

A tüsszögés alapvetően normális emberi reakció, melyet nem szükséges kezelni. A gyakori tüsszögés leggyakoribb kiváltó okai között van a légúti allergia, a megfázás vagy az influenza. Ezek kezelésére az antibiotikumok nem alkalmasak, hiszen ezeket a problémákat nem bakteriális fertőzés okozza. Antibiotikumot kizárólag orvosi javaslatra szedjünk, az öngyógyszerezés nemcsak felesleges a legtöbb esetben, de kifejezetten káros is lehet!

Forrás:

https://theconversation.com/a-pediatric-nurse-explains-the-science-of-sneezing-160970

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321305

https://www.medicinenet.com/11_facts_about_sneezes_and_sneezing/article.htm

https://www.healthline.com/health/sneezing

https://www.webmd.com/allergies/features/11-surprising-sneezing-facts

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/snoring/symptoms-causes/syc-20377694

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához