Ezeket látta már?

Szén-monoxid mérgezés

A szén-monoxid a levegőnél valamivel könnyebb, színtelen, szagtalan gáz, amely tökéletlen égés során keletkezik (pl: földgáz égése során). Könnyen áthatol a falakon, mennyezeten vagy földrétegen.

A szén-monoxid mérgezés előfordulása

A leggyakrabban előforduló gázmérgezések egyike.

A szén-monoxid mérgezés okai

Bármilyen koncentrációban belélegezve mérgezést okoz, mivel affinitása a hemoglobinhoz az oxigén affinitásának 250-300-szorosa. Emellett különböző enzimeket is gátol (katalázokat, oxidázokat, transzaminázokat).

A szén-monoxid mérgezés tünetei és lefolyása

A mérgezésnek négy szakasza ismert.

- Kábulási szak: halántéktáji lüktető fejfájás, fülzúgás, szédülés, hányinger, hányás, kábultság, zavartság és esetleg izgatottság jellemző. Esetenként megfigyelhető a bőr cseresznyepiros színe. Szívbetegeknél anginás panasz, szívinfarktus is jelentkezhet. Az alsó végtag kifejezetté váló izomgyengesége jellemző még erre a szakaszra.

- Görcsöléses szak: a szénmonoxid mérgezett beteg elveszti az eszméletét, a felső végtagok hajlító izmai görcsbe rándulnak, majd szájzár alakul ki, végül az egész testre kiterjedő görcsroham jelentkezik. Ritmuszavarok léphetnek fel, a vérnyomás leesik. A hányás, a hányadék belégzése (aspiráció) és a szájzár együttesen a későn megtalált beteg biztos halálát jelentik.

- Fulladásos szak: eszméletlenség, a reflexek totális hiánya, tónustalan izomzat, légzésbénulás és végül halál jellemzi.

- Gyógyulási szak: erre csak akkor lehet számítani, ha időben észlelik a mérgezést. Ha a beteg már kómába esett, és a kezelés ellenére 1-2 nap alatt sem tér magához, akkor maradandó agyi károsodásokkal kell számolni.

A szén-monoxid mérgezés diagnózisa

A jellegzetes tünettan mellett a vér szénmonoxid tartalma utal a beteg állapotára (50-60% COHb-től kóma, 80%-tól halál).

A szén-monoxid mérgezés terápiája

A beteget azonnal szabad levegőre kell vinni (egy óra alatt a belélegzett szénmonoxid kb. 50%-a távozik)! Szabaddá kell tenni a légutakat (hányadék, nyák eltávolítása), majd mesterséges lélegeztetést kell kezdeni, lehetőleg tiszta oxigénnel. Ha az ellátás ellenére 15-20 perc alatt nem tér magához a beteg, akkor a háttérben a már kialakult agyödéma lehet. A beteg mindenképp kórházba szállítandó megfigyelésre és vagy további kezelésre!

A szén-monoxid mérgezés megelőzése

Mivel a legtöbb mérgezést a helytelenül használt fűtőrendszer okozza, ezért fontos, hogy rendszeresen karban tartsák a kéményeket. A gépjárművek kipufogógázában is van szénmonoxid, ezért tilos az üzemeltetésük olyan zárt légtérben, ahol nincs megoldva a kipufogó gáz elszívása és a szellőztetés.

Forrás:

Dr. Gőbl Gábor: Oxiológia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához