Ezeket látta már?

KRÓNIKUS CSUKLÁS ICD-11: 8A06.21

Krónikus csuklás: oka, tünetei és kezelési lehetőségei

Krónikus csuklás: oka, tünetei és kezelése

A csuklás mindennapos jelenség: jellegzetes hang, melyet a rekeszizom akaratlan összerándulása okoz. Jóval ritkább a krónikus csuklás, mely 48 óránál hosszabb ideig tart, és a legtöbb esetben komolyabb egészségi problémára utalhat.

Krónikus csuklás oka és kialakulása

A csuklás tulajdonképpen nem más, mint a mellkas üregét a hasüregtől elválasztó rekeszizom hirtelen, akaratlan, reflexszerű összehúzódása, összerándulása. A csuklás, más reflexekkel összehasonlítva, jóval titokzatosabb, még nem jöttek rá, hogy pontosan miért alakult (hiszen nincs egyértelmű fiziológiás előnye, mint a köhögésnek vagy a tüsszögésnek), és arról sincs tudományos konszenzus, hogy mi váltja ki. A két legelfogadottabb elmélet szerint a csuklás vagy a légzést irányító idegek, a bolygóideg, vagy pedig a rekeszizom működésében nagy szerepet játszó idegek irritációját, stimulációját követően következik be.

A csuklás (orvosi nevén singultus) a rekeszizom önkéntelen összerándulása; rendszerint percenként néhányszor ismétlődik. A tüdőbe hirtelen beáramló levegőtől a gégefedő lezárul, ez okozza a Hanganyag jellegzetes hangot. A csuklás (orvosi nevén singultus) a rekeszizom önkéntelen összerándulása; rendszerint percenként néhányszor ismétlődik. A tüdőbe hirtelen beáramló levegőtől a gégefedő lezárul, ez okozza a Hanganyag jellegzetes hangot. Forrás: Shutterstork.com

Mivel a rekeszizom a légzésben is részt vevő egyik legnagyobb, legfontosabb izom, a hirtelen összerándulás hatására levegő távozásával is jár. Ez okozza a jellegzetes, mindenki számára jól ismert hanghatást. Bár a csuklás maga csak a rekeszizom összerándulását jelenti, az általa kiváltott hatás szinte az egész felsőtesten érzékelhető, látható: a vállak, a mellkas, a has is megremeghet, megrázkódhat. A csuklás önmagában nem fájdalmas, de az izmok összerándulása időnként éles, szúró fájdalommal járhat együtt, mely a mellkasban vagy a hasban jelentkezik.

A csuklás jelentkezhet magában, egy-egy csuklási „epizód” formájában, de csuklási rohamként is, ilyenkor több összehúzódás követi egymást. Az egyes csuklások közötti időtartam, a csuklási roham „ritmusa” viszonylag állandó.

A csuklás okai - ha ezt tapasztalja, forduljon orvoshoz!

Krónikus vagy perzisztens csuklásról akkor beszélhetünk, ha valaki 48 óránál is hosszabb ideig többé-kevésbé folyamatosan csuklik. A krónikus csuklás gyakran valamilyen egészségi panasszal áll összefüggésben, de előfordulhat az is, hogy a makacs, megmagyarázhatatlan csuklás okát nem sikerül kideríteni.

Mi okozhat krónikus csuklást?

A krónikus csuklás hátterében számos probléma húzódhat meg, eddig közel 100 betegséggel hozták már összefüggésbe. Ezek érinthetik többek között az alsó és felső légutakat, a rekeszizmot, az emésztőszerveket vagy az idegrendszert. Sokszor a rekeszizom működését irányító idegek károsodása vagy felfokozott működése váltja ki a krónikus csuklást. Szélsőségesen súlyos esetben még az is előfordulhat, hogy egy „rossz helyen” lévő ciszta vagy daganat nyomja vagy károsítja az idegeket, ennek manifesztációja a nem múló csuklás.

Krónikus csuklást okozhat többek között:

Epidemiológia

A csuklás maga nemtől, életkortól és egészségi állapottól függetlenül bárkit érinthet és mindennapos jelenség. A krónikus csuklás ezzel szemben rendkívül ritka betegség, igazán extrém, több évig tartó esetből alig néhányról tud az orvostudomány. A krónikus csuklás közel négyszer gyakoribb a férfiaknál, és inkább az 50 éven felüliekre jellemző.

Csuklást okozhat az ionegyensúly felborulása és a vitaminhiány is, a rekeszideget érő nyomás, illetve bizonyos tumorok és vesebetegségek. Az American Cancer Society szerint a kemoterápiával kezelt betegek 30%-ánál fellép csuklás. Csuklást okozhat az ionegyensúly felborulása és a vitaminhiány is, a rekeszideget érő nyomás, illetve bizonyos tumorok és vesebetegségek. Az American Cancer Society szerint a kemoterápiával kezelt betegek 30%-ánál fellép csuklás. Forrás: Shutterstork.com

Kit érinthet a krónikus csuklás?

Gyakoribb lehet a krónikus csuklás:

 • a stresszes életet élőknél
 • a szorongásos betegségekkel élőknél
 • azoknál, akik altatásos műtéten estek át
 • a refluxbetegséggel küzdőket
 • azokat, akiknek rekeszizomsérve van
 • a nyelőcsövet érintő betegségekkel (nyelőcsődaganat, nyelőcsőszűkület) küzdőket
 • azoknál, akik kemoterápiás kezelés alatt állnak
 • a központi idegrendszert érintő betegségeknél, például Parkinson-kórosoknál

A krónikus csuklás tünetei és jelei

A csuklás a laikusok számára is könnyen felismerhető jelenség: általában jellegzetes rövid hanghatással és a felsőtest megrázkódásával vagy összerándulásával jár együtt. A krónikus csuklás mindössze abban tér el az „akut” csuklástól, hogy sokkal hosszabb ideig tart. Míg a legtöbb esetben a csuklás néhány percen belül elmúlik, a krónikus csuklás minimum 48 órán keresztül tart, de az is előfordulhat, hogy több hónapig, sőt több évig szenved valaki az állandó csuklástól!

A krónikus csuklás jellemzői igen változatosak, egyénenként eltérők lehetnek A krónikus csuklás ritmusa viszonylag állandó, de előfordulhat, hogy az évekig tartó panasznál előbb-utóbb lassabbá vagy gyorsabbá válik. A percenkénti csuklások száma 4 és 60 között lehet. Sem a csuklás ritmusa, sem a csuklások száma, sem pedig a csuklás hangereje nincs összefüggésben a krónikus csuklás hátterében meghúzódó alapbetegség súlyosságával.

A krónikus csuklás diagnosztizálása

Mivel a csuklás önmagában nem betegség, könnyen felismerhető és nagyon gyorsan el is múlik, külön orvosi vizsgálatra nincs szükség. A krónikus csuklással azonban mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Magát a krónikus csuklást nem kell különösebben vizsgálni, az azt kiváltó lehetséges okokat viszont igen. Mivel sokféle probléma vezethet krónikus csukláshoz, a vizsgálatok is rendkívül sokrétűek lehetnek, és sok szakterület érinthetnek, a fül-orr-gégészettől a gasztroenterológián át a neurológiáig. Ellenőrizhetik többek között az idegrendszert (pl. egyensúly-, koordinációs vagy a reflexeket célzó vizsgálatokkal), endoszkóppal pedig a nyelőcsövet és a légcsövet. Anatómiai eltéréseket, belső sérüléseket, sejtburjánzásokat képalkotó eljárások (röntgen, CT, MRI) segítségével fedezhetnek fel. A laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat pedig krónikus problémák vagy gyulladások diagnosztizálásához elengedhetetlen.

Orvosnál a krónikus csuklás tünetével

A csuklás hátterében álló betegség felderítésében, a megfelelő terápia meghatározásában segíthet, ha előre összegyűjtünk néhány információt:

 • Mikor kezdődött a csuklás?
 • Kapcsolódik-e a csuklás kezdete valamilyen külső hatáshoz, például műtéthez, balesethez, sérüléshez?
 • Kezdtünk-e új gyógyszert, étrend-kiegészítőt szedni az elmúlt a krónikus csuklás előtti hetekben?
 • Jelentkezett-e bármilyen más tünet a krónikus csuklás kezdetével nagyjából egy időben?
 • Van-e valamilyen diagnosztizált, krónikus betegségünk?
 • Volt-e a közvetlen családtagjaink között daganatos beteg, vagy olyan, akinek szív- és érrendszeri betegségei voltak?
 • Vannak-e olyan tényezők - ételek, italok, testhelyzetek, stb. - , melyek hatására intenzívebbé (vagy éppen elviselhetőbbé) válik a csuklás?

A krónikus csuklás lefolyása és kimenetele

A krónikus csuklás hirtelen kezdődik, mindenféle előjel nélkül, és hosszú ideig, napokig, hónapokig, szélsőséges esetben akár évekig is eltarthat. Azt, hogy mennyi ideig tarthat a krónikus csuklás, lehetetlen előre megjósolni.

A csuklásnál az egyes összerándulások ritmikusan követik egymást, az összerándulások közötti időtartam megközelítőleg állandó. Krónikus csuklásnál előfordulhat, hogy éjszaka, alvás közben ritkábban csuklik az érintett, és az is, hogy az idő előrehaladtával (pl. hetek elteltével) lassul a csuklás ritmusa.

A krónikus csuklás lehetséges szövődményei, komplikációi

A makacs, krónikus csuklás negatív hatással van a beteg életminőségére: nehezen tud enni, inni, aludni, az állandó csuklás akadályozhatja őt a napi feladatok elvégzésében is. Ezek a tényezők jelentősen növelik a depresszió, a szorongás, az alvászavarok, a fáradékonyság, a kiszáradás, az alultápláltság, a hiánybetegségek kialakulásának a rizikóját.

Ultrahanggal kimutatható, hogy már a magzat is csuklik az anyaméhben. Eszerint a csuklás funkciója a légzőrendszer születés előtti tornáztatása, netán a magzatvíznek a tüdőkön kívül tartása lenne. Ultrahanggal kimutatható, hogy már a magzat is csuklik az anyaméhben. Eszerint a csuklás funkciója a légzőrendszer születés előtti tornáztatása, netán a magzatvíznek a tüdőkön kívül tartása lenne. Forrás: Shutterstork.com

Veszélyhelyzet krónikus csuklás esetén

Forduljunk orvoshoz a krónikus csuklással, ha a krónikus csuklás miatt nem tudunk enni, inni, aludni, vagy a csuklás miatt nem kapunk rendesen levegőt. Haladéktalanul menjünk orvoshoz, ha a csuklás mellett a következő tüneteket észleljük:

A krónikus csuklás kezelései lehetőségei

Jelenleg nem ismerünk olyan terápiát, módszert vagy gyógyszert, mely minden esetben rövid időn belül megszüntetné a csuklást.

Krónikus csuklás esetén két kezelési megközelítés is lehetséges. Egyrészt, ha sikerül kideríteni, hogy milyen probléma áll a csuklás hátterében, akkor annak kezelésével, gyógyításával valószínűleg a csuklás is elmúlik. Másrészt, a terápia célozhatja közvetlenül magát a csuklást. Ez utóbbinál izomlazító, görcsoldó vagy nyugtató gyógyszereket alkalmazhatnak. Extrém esetekben (ha semmi más nem vált be) közvetlenül az idegeket béníthatják meg vagy stimulálhatják, természetesen csak szigorú orvosi felügyelet mellett. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy egyik módszer sem garantál biztos gyógyulást, könnyen előfordulhat, hogy a beavatkozás vagy a gyógyszerezés ellenére megmarad a csuklás!

A csuklás az esetek nagy részében magától megszűnik, de nagyon ritkán napokig[4] vagy akár évekig[5] is tarthat. Ilyen esetekben nyugtatókat (mint a haloperidol és a klorpromazin) vagy hányáscsillapítókat (mint a metoklopramid), szélsőséges esetben görcsoldókat(mint a baklofen) alkalmaznak. A csuklás az esetek nagy részében magától megszűnik, de nagyon ritkán napokig[4] vagy akár évekig[5] is tarthat. Ilyen esetekben nyugtatókat (mint a haloperidol és a klorpromazin) vagy hányáscsillapítókat (mint a metoklopramid), szélsőséges esetben görcsoldókat(mint a baklofen) alkalmaznak. Forrás: Shutterstork.com

Meglepő módon, a rektális ingerlés, vagyis a végbél mutatóujjal történő masszírozása rövid idő alatt megszüntetheti a makacs krónikus csuklást, mely más terápiás módszerek hatására nem javul. Erre véletlenül jött rá három izraeli orvos, mikor krónikus csuklással küzdő páciensüknél rektális vizsgálatot végeztek, melynek hatására a napok óta tartó csuklás azonnal elmúlt. A szakemberek szerint ennek a jelenségnek a magyarázata abban kereshető, hogy a végbél tele van a nyomásra rendkívül érzékeny idegekkel, azok stimulálása, ingerlése pedig a bolygóideg aktivitására is hatással van: a végbél masszírozása így „megszakíthatja” a bolygóideg csuklást kiváltó „hibás” működését.

A krónikus csuklás megelőzése

A krónikus csuklás önmagában nem betegség, csak tünet, és nagyon sokféle ok állhat a hátterében. Az alapbetegségek felderítésével, megfelelő kezelésével a krónikus csuklás rizikóját is csökkenthetjük. Néhány esetben, például ha altatásos műtétre készülünk, vagy ha kemoterápiás kezelést kapunk, a beavatkozás előtt szedett gyógyszerek csökkenthetik mellékhatásként kialakuló krónikus csuklás kockázatát. Ehhez azonban kérjük a kezelőorvos tanácsát!

Emellett érdemes az életmódon is változtatni:

 • kerüljük azokat az ételeket, melyekről tudjuk, hogy csuklást okozhatnak nálunk (alkohol, szénsavas üdítők, fűszeres ételek)
 • együnk inkább többször kevesebbet, ne együk túl magunkat
 • kerüljük azokat az ételeket, melyek gyomorégést okozhatnak
 • együnk lassabban
 • sajátítsunk el valamilyen relaxációs technikát, melynek segítségével hatékonyabban kezelhetjük a stresszt

Mit tehetünk otthon krónikus csuklás esetén?

Bár a csuklás megállítására számtalan házi módszert kipróbálhatunk, ezek egyikénél sem sikerült tudományosan igazolni a hatékonyságot. Krónikus csuklásnál még nehezebb dolgunk lehet, hiszen általában más, esetleg még fel nem tárt betegség áll a háttérben, és nem a normálisnak tekinthető reflex. Ebben az esetben az otthoni módszerek inkább a tünetek elviselhetőbbé tételét célozzák:

 • Együnk gyakrabban, kisebb mennyiségeket!
 • Kerüljük azokat az ételeket és italokat, melyek csuklást válthatnak ki (alkohol, szénsavas üdítők, fűszeres fogások).
 • Minden falatot alaposan rágjunk meg!

GYAKORI KÉRDÉSEK A KRÓNIKUS CSUKLÁSSAL KAPCSOLATBAN

Okozhatja agydaganat a krónikus csuklást?

Sokkal valószínűbb, hogy más betegség áll a makacs csuklás hátterében, de mégsem lehet ezt teljesen kizárni. Rendkívül ritkán, de az agyban kialakuló tumor is okozhat krónikus csuklást. Egy brit zenész majdnem három éven keresztül folyamatosan csuklott, míg végül kiderült, hogy az agyában kialakult daganat okozza a jelenséget; a tumort műtéti úton eltávolították, ennek hatására pedig a csuklása is fokozatosan megszűnt.

Súlyosabb betegségre utal, ha valaki gyorsan vagy hangosan csuklik?

Nincs összefüggés a krónikus csuklást kiváltó betegség súlyossága és a csuklás hangereje, illetve a percenkénti csuklások száma között. Az alapbetegség progresszióját sem lehet megjósolni a krónikus csuklás ritmusának esetleges változásából. Nem mondhatjuk tehát, hogy valaki rosszabb egészségi állapotban van, csak arra alapozva, hogy mennyire hangosan csuklik.

Mikor múlik el a krónikus csuklás?

Ezt sajnos nem lehet előre megjósolni. Ha sikerül kideríteni a háttérben meghúzódó okot, akkor annak kezelésével valószínűleg a csuklás is elmúlik. Előfordulhat azonban, hogy bár az alapbetegséget megfelelően kezelik, a krónikus csuklás mégis megmarad - akár évekig, sőt évtizedekig! A világrekordot egy amerikai úr, Charles Osbrone tartja, aki 1922-től 1990-ig, 68 évig folyamatosan csuklott, a szakemberek szerint a furcsa jelenséget egy aprócska agyi sérülés okozta, melyben éppen a csuklás szabályozásáért felelős terület volt érintett. Osbrone a csuklást leszámítva teljesen normális életet élt, két házasságából nyolc gyereke lett, a halálát pedig nem a csuklás okozta, az ugyanis egy évvel korábban ugyanolyan rejtélyesen, mint ahogy kezdőtött, abbamaradt.

Belehalhatunk a krónikus csuklásba?

Bár szól arról néhány városi legenda, hogy a csuklás okozta valaki halálát, az orvostudomány nem ismer olyan esetet, ahol valóban a csuklás közvetlen következményeként halt meg valaki. A krónikus csuklás azonban hosszú távon negatív hatással van az egészségünkre, hiszen az alvást, evést, ivást egyaránt befolyásolja, és növeli a depresszió, az alvászavarok, az alultápláltság és a kiszáradás veszélyét. Ezek a tényezők pedig külön-külön is növelhetik a halálozás rizikóját. Arról se feledkezzünk el, hogy a krónikus csuklás súlyos, halálos betegség kísérő tünete is lehet! Sokkal valószínűbb tehát, hogy valaki az alapbetegség miatt veszíti el az életét.

Források:

Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiccups/symptoms-causes/syc-20352613

WebMD https://www.webmd.com/digestive-disorders/why-do-i-hiccup

Singultus https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538225/

Healthline https://www.healthline.com/health/chronic-hiccups

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/320234

Hiccup in adults https://erj.ersjournals.com/content/erj/6/4/563.full.pdf

eMedicineHealth https://emedicine.medscape.com/article/775746-overview

Forrás: egeszsegkalauz.hu