Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hüvelygomba: ezek a teendők és a tudnivalók, ha megvan a baj

shutterstock 1215373642

A leggyakoribb intim fertőzések egyike, kellemetlen tünetei akár rendszeresen visszatérhetnek, és a közhiedelemmel ellentétben nem nemi úton terjed – cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a hüvelygombáról.

Így alakul ki a hüvelygomba

Az egészséges hüvelyflórában számos gomba- és baktériumfaj él. Egyebek között a hüvelygombáért felelős Candida albicanst is megtaláljuk. Normális esetben ezek a mikroorganizmusok egyensúlyban vannak, és amíg az egyensúly fel nem borul, addig nem alakulhat ki hüvelygomba. A szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek szedése, a kozmetikumok, mosakodószerek túl gyakori alkalmazása mind-mind befolyásolják a hüvelyflóra állapotát. A Candida a számára kedvező körülmények esetén gyorsan szaporodik, és jellegzetes panaszokat okoz.

Főbb tünetek:

  • erős viszketés az intim tájékon
  • fájdalom, duzzanat, kivörösödés a hüvelybemenet környékén, a szeméremajkakon
  • sűrű, fehér, darabos, túrós állagú hüvelyváladék
  • fájdalom a nemi együttlét során.

Ezért gyakoribb várandósság alatt a hüvelygomba

A Candida-fajok gyomor-bélrendszeri és szájüregi gombás fertőzések kórokozói is lehetnek. Candida gombákkal az újszülöttek is megfertőződhetnek a szülőcsatornában. A várandósság során egyébként is gyakran jelenik meg a hüvelygomba a hormonális változások miatt – ahogy a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése mellett is. Az esemény utáni tabletta szintén felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.

Ezek a tényezők is fokozzák a hüvelygomba kockázatát

A gyengén működő immunrendszer fogékonnyá tesz a fertőzésekre – a cukorbetegek és a kezelés alatt álló daganatos betegek a legesendőbbek. A stressz is ronthatja az immunrendszer működését, ami miatt megjelenhet a hüvelygomba. A gomba antibiotikumszedés után is könnyen elszaporodik, és a nem megfelelően szellőző, műszálas alsóneműk viselése komoly hajlamosító tényező. A hüvelygomba nem nemi úton terjedő betegség, megjelenése mégis összefügg a szexuális szokásokkal. A férfi nemi szerv száraz bőrén nem él meg a Candida, a lúgos ondó viszont kedvezőtlenül befolyásolhatja a hüvelyflóra állapotát.

Ezt tegyük, ha tüneteink vannak

Ne próbáljuk magunkat házi praktikákkal gyógyítani, különösen ne irrigálással, azzal ugyanis kimossuk a hüvelyünk védelmét szolgáló baktériumflórát, így megsokszorozzuk a fertőzés esélyét. Hüvelyfertőzés gyanúja esetén keressük fel nőgyógyászunkat, aki a hüvelyváladékból vett minta vizsgálatával állapítja meg a fertőzés pontos okát. Speciális esetben rákérdezhet a szexuális szokásainkra, hogy szedünk-e valamilyen gyógyszert és van-e valamilyen alapbetegségünk. A hüvelygomba megfelelő kezeléssel teljesen gyógyítható, és legtöbbször nem újul ki. A visszatérő fertőzés arra utal, hogy könnyen felborul a hüvelyflóránk egyensúlya. Ilyenkor javasolt ellenőriztetni a vércukorszintünket és előfordulhat, hogy alacsonyabb hormontartalmú fogamzásgátló szerre kell váltanunk. Egyes esetekben a hüvelygombát nem a Candida albicans, hanem olyan gomba okozza, amely rezisztens a kezeléssel szemben, ezért visszatérő hüvelygomba esetén kérjük ki nőgyógyászunk véleményét!

Így előzhetjük meg a hüvelygombát

Jól szellőző, természetes anyagú fehérneműket viseljünk, és mellőzzük a tamponhasználatot. Edzés után mihamarabb cseréljük le a nedves alsóneműt, fürdőruhát, és tisztálkodás után alaposan törölközzünk meg, mert a meleg és nedves környezet kedvez a gombák szaporodásának. A hüvelyi pH egyensúlyának megőrzése miatt semmiképpen ne használjunk szappant az intim tisztálkodáshoz, illetve az illatosított betéteket és intim parfümöket is javasolt mellőzni. A gombaellenes kezelés ideje alatt mondjunk le a testiségről, vagy használjunk óvszert.

Forrás: Phytotec Hungária