Ezeket látta már?

Megvan a hosszú élet titka: ezekre kell figyelnie, hogy akár 100 évig élhessen!

shutterstock 1108850936

Hogy mennyi ideig élnek az emberek, és mi a hosszú élet titka, az régóta foglalkoztatja a kutatókat, a mögöttes folyamatok felderítése azonban nem könnyű.

Egykor ritkának számított, hogy valaki megélje a 100 éves kort, mostanra azonban ők alkotják a világ népességének leggyorsabban növekvő demográfiai csoportját. Olyannyira, hogy számuk az 1970-es évek óta nagyjából tízévente megduplázódik – írja a Science Alert. Befolyásolja a genetika, az életmódbeli tényezők, és az is, hogy ezek miként hatnak egymásra az ember életében.

Vérvizsgálattal elemezték a öregedés összefüggéseit

A svédországi Karolinska Intézet kutatásában 44 ezer svéd ember adatai szerepeltek, akik 64-99 éves koruk között estek át egy állapotfelmérésen. A résztvevők egészségét 35 éven át követték nyomon. Közülük 1224-en érték meg a 100 éves kort, ami a teljes csoport 2,7 százalékát jelenti. A százévesek túlnyomó többsége (85 százaléka) nő volt.

A kutatók összesen 12 biomarkert vizsgáltak a vérben, olyanokat, amelyek a gyulladásokhoz, az anyagcseréhez, a máj- és veseműködéshez, valamint a lehetséges alultápláltsághoz és anémiához kapcsolódnak. Mindezeket a korábbi vizsgálatok az öregedéssel és a halálozással is összefüggésbe hozták.

A gyulladáshoz kapcsolódó biomarker a húgysav volt, ami bizonyos élelmiszerek emésztése során keletkezik a szervezetben. Emellett megvizsgálták még az összkoleszterint és a glükóz szintjét, valamint a májfunkcióval kapcsolatos markereket.

Emellett figyeltek még a veseműködéshez kapcsolódó keratinra, a vasra és a vaskötő kapacitásra is, amelyek az anémiához – vagyis a vérszegénységhez – kapcsolódnak.

A kutatók azt találták, hogy azoknál, akik megélték a 100 éves kort, a hatvanas éveiktől kezdve általában alacsonyabb volt a glükóz-, kreatinin- és húgysavszint.

Érdemes követni a vese- és májértékeket

Modig szerint még ha az általuk felfedezett különbségek összességében meglehetősen csekélyek is voltak, potenciális kapcsolatra utalnak az anyagcsere egészsége, a táplálkozás és a kivételes hosszú élettartam között.

Nem tűnik túlságosan vad gondolatnak ugyanakkor az, hogy a táplálkozás és az alkoholfogyasztás befolyásolhatja ezeket. A kutatók hangsúlyozzák, a kor előrehaladtával érdemes lehet nyomon követni a vese- és májértékeket, valamint a glükóz- és a húgysavszintet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért fájhat a has jobb oldala? Ezek lehetnek az okok

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: HVG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához