Ezeket látta már?

Depresszió és szorongás: meddig elég a mozgás, mikortól kell gyógyszer?

Depresszió szorongás ellen gyógyszer mozgás

A depresszió és a szorongás egyre több embert érint. Milyen módszerek vannak, amikkel a gyógyulás útjára léphetünk?

Ön is depressziós, szorong, netán képtelen kezelni a stresszt?

A mentális problémák rendkívül gyakoriak. 2019-ben világszerte minden 8. ember érintett volt a mentális kórképek valamelyik formájában, és statisztikákból ismert, hogy a magyarok nem éppen a nyugalom és az optimizmus megtestesítői, szóval a hazai körkép ennél sötétebben festhet.

Sok esetben a mentális probléma átmeneti. Ez viszont azt is jelenti, hogy az élete során valamikor, rövidebb-hosszabb időre gyakorlatilag minden 2. ember találkozhat hangulati mélypontokkal, szorongással, depresszióval.

Az elmúlt évek eseményei, az embereket érő, a szervezetre negatívan ható stressz az elmúlt években kifejezettebbé vált. Egyre többen érezhetik azt, hogy a stressz kikezdi a szervezetüket, legyen szó akár a vérnyomásukról, akár az immunrendszerükről vagy az alvásuk nyugalmáról. A stressz negatív szervezetbeni következményei az emberek 35-38 %-ánál most is jelen vannak.

Ha megvan a baj, mivel orvosolható első lépésben?

Országról országra változik az, hogy miként kezelhető a stressz, a depresszió vagy a szorongás (irracionális félelem bizonyos dolgok bekövetkezésétől).

Az USA-ban a pszichoterápia és a farmakoterápia, vagyis a pszichológussal/pszichiáterrel folytatott kezelések és a gyógyszeres megoldások jelentik az elsőként választandó eszközt. A tengerentúlon az életmódbeli változtatások második helyre szorulnak, és jellemzően abban az esetben kerülnek bevetésre, ha a pszichoterápia és a farmakoterápia nem kellően hatásosak vagy azokat nem fogadja el, nem tolerálja a beteg (például mellékhatások miatt).

Egyéb országokban, például Ausztráliában más a helyzet. Ott az életmódbeli változtatások – köztük alváshigiénia, fizikai aktivitás, diéta stb. – jelentik a terápia első lépcsőfokát, noha a mindennapi gyakorlatban ott is több esetben fordulnak elsőként gyógyszeres kezeléshez.

Mennyire hatásos a mozgás mint terápia, ha valaki depressziós, stresszes vagy szorong?

Több száz vizsgálatot végeztek azzal kapcsolatosan, hogy a fizikai aktivitás, azaz a mozgás, sportolás miként hat a depresszióra, a szorongásra, illetve miként befolyásolja a stresszel összefüggő negatív hatásokat.

Elsőre talán meglepő, de számos vizsgálat szerint a fizikai aktivitás hasonló hatásúnak bizonyul, mint a pszichoterápia vagy a gyógyszeres kezelés. Nem hallgatható el azonban, hogy a mozgás számos plusz előnyt is kínál, többek között a költségek vagy a mellékhatások vonatkozásában. Emellett, a mozgás nem csak a mentális állapot szempontjából előnyös, de számos anyagcserebetegség, a csontritkulás vagy szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának a megelőzéséhez járulhat hozzá.

Sajnálatos tény, hogy sok mentális problémában érintett beteg csupán legyint a mozgásra/sportra, mondván, az nem írható fel receptre, és nem is ellenőrizhető, hogy valaki követi-e az orvosa által javasoltakat.

1039 korábbi vizsgálat, 97 korábbi összefoglaló elemzés és közel 130 ezer résztvevő bevonásával láttak napvilágot azok az eredmények, amik az eddigi legszélesebb körű, legátfogóbb elemzést nyújtják a fizikai aktivitás és a mentális problémák kapcsolatát illetően.

Az elemzés rámutat arra, hogy a fizikai aktivitás közepes erősségű kedvező hatást fejt ki a depresszióra, a szorongásra és a mentális stresszes állapotokra felnőtteknél.

A sport és a mozgás az átlagosnál is hatásosabbnak bizonyul a depresszió vonatkozásában a terhesség alatt, a szülést követően, HIV-betegeknél, vesebetegeknél, illetve egyébként egészséges egyéneknél.

Aki depressziós, szorong vagy nem tudja feldolgozni a stresszt, az mozogjon!

A több mint ezer korábbi vizsgálati eredményből leszűrhető következtetés az, hogy a mozgás, a fizikai aktivitás, legyen az kerti munka, sport, séta vagy kerékpározás, jót tesz a depresszív hangulatba került, szorongó, a stresszel megbirkózni nehezen tudó embereknek.

Éljen a lehetőséggel Ön is, akár érintett a mentális panaszokban, akár nem! A mozgás mindenkit éltet!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

(via)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas a koleszterinje? A gyógyszer mellett ez is segíthet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#mozgás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához