Ezeket látta már?

Felejtse el a GI-indexet: mégsem hízlal a gyorsan oldódó szénhidrát!

rostok, egészséges étrend, gyorsan oldódó szénhidrátok, glikémiás index, BMI

A súlyfelesleg kialakulásának esélye nem nagyobb magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásakor, mint az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek esetében – állítja az Advances in Nutrition című amerikai táplálkozástudományi szaklap friss kutatása.

A David Jenkins professzor által kidolgozott, és széles körben elterjedt glikémiás index az egyes élelmiszerek vércukorszintet emelő hatását rangsorolja az azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó szőlőcukorhoz képest. Az egytől százig terjedő skálán elért érték attól függ, hogy az emberi testben milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben található szénhidrát. Ennek pedig a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára van a legnagyobb jelentősége – az új adatok ez utóbbi csoportnak lehetnek fontosak.

Fogyás koplalás nélkül - ez a sikeres diéta 9 titka! Kattintson tovább!

Mégsem ártanak a magas GI-indexes ételek?

Eddig úgy tekintettünk a táplálékokra, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek, a gyors felszívódású szénhidrátok, így az édességek, üdítőitalok, a fehér kenyér, mind emelik a vércukrot, és kerülendők, korlátozandók, hiszen elhízáshoz és cukorbetegséghez vezetnek.

Az Arizonai Egyetem munkatársai 43 csoportos kutatás adatait egyesítették és elemezték, így közel kétmillió felnőtt testtömegindexét (BMI) és táplálkozási szokásait hasonlították össze. Mint kiderült, a finomított cukrokat gyakrabban fogyasztók és a tudatosan a lassú felszívódású szénhidrátok felé orientálódó csoportok testtömegindexe között nem mutatkozott jelentős különbség - írja a kutatásról beszámoló Index.hu.

A kifejezetten fogyókúrás étrendeket vizsgáló 27 kutatás 70 százalékában ráadásul alacsonyabb BMI-t találtak a magas glikémiájú élelmiszereket legbuzgóbban fogyasztók körében.

Rostok és egészséges étrend, ez az, ami számít!

A közhittel szemben nem lesznek nagyobb eséllyel túlsúlyosak, és nem híznak el, akik magas glikémiás indexű élelmiszereket tartalmazó étrendet követnek. Illetve egyáltalán nem kisebb az esélye annak sem, hogy fogynak

– összegezte Glenn Gaesser professzor, az egyik szerző az eredményeket.

A kutatók következtetése, hogy az élelmiszerek egyéb tulajdonságai, mint a tápanyagsűrűség, a rosttartalom vagy a hozzáadott cukor mennyisége fontosabbak, mint a glikémiás index, ezért véleményük szerint bűnbaknak kikiáltott finomított cukroknak is helyük lehet az egészséges étrendben.

Business Insider

Forrás: index
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához