Így pótolhatja élelmiszerekkel a C-vitamint

Táplálkozás
2025. november 21. 07:04

A C-vitamin támogatja az immunrendszert, részt vesz a kollagénképzésben, javítja a vas felszívódását és a szervezet stressztűrő képességét. Lássuk, hogyan pótolhatjuk zöldségekkel, gíyümölcsökkel!

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mely élelmiszerek tartalmaznak kiemelkedően sok C-vitamint, és azt is elmondjuk, hogyan érdemes beépíteni őket az étrendünkbe.

Paprika, a hazai C-vitamin bajnok

A piros kaliforniai paprika kiemelkedően magas C-vitamin tartalmú, akár duplája is lehet a citrusféléknek. Nyersen a legértékesebb, de salátákba, szendvicsekbe, hideg tálakba is tökéletes. A kápia és a hegyes erős paprika is remek választás.

Citrusfélék, a klasszikus kedvencek

Narancs, mandarin, citrom, grapefruit – mind könnyen elérhető és természetes C-vitamin-forrás. Reggel egy pohár friss narancslé vagy egy szelet citrom a vízben máris hozzájárul a napi bevitelhez. A héj finom reszelve süteményekben, joghurtban is.

Brokkoli, karfiol, kelbimbó

A keresztesvirágúak különösen gazdagok antioxidánsokban és C-vitaminban. Párolva vagy sütve érdemes fogyasztani őket, hogy minél több értékes tápanyag maradjon bennük. A brokkoli például már egy kisebb adagban is jelentős mennyiséget tartalmaz.

Kivi: a kicsi, de erős gyümölcs

Egy közepes méretű kivi C-vitamin-tartalma bőven fedezi a napi szükséglet nagy részét. Könnyen beilleszthető reggelibe, smoothie-ba, salátába. Az egyik legjobb téli vitaminforrás, hiszen szezonban nagyon friss és zamatos.

Savanyú káposzta és erjesztett zöldségek

A fermentált élelmiszerek nemcsak C-vitaminban gazdagok, hanem probiotikumokat is tartalmaznak. A savanyú káposzta kiváló immunerősítő télen, akár magában, akár köretként fogyasztva. Fontos: ne főzzük túl, hogy megmaradjon a vitamintartalom.

A C-vitamin hőérzékeny, ezért a zöldségeket érdemes párolni, nem pedig hosszasan főzni. A friss fogyasztás a legjobb, de a gyors sütés vagy gőzölés is segít megőrizni a tápanyagokat. A saláta, smoothie és friss gyümölcs kombinációk különösen jók a napi bevitel növelésére.

Összegzés

  • A C-vitamin fontos a szervezet számára, erősíti az immunrendszert és támogatja a kollagénképződést.
  • A paprika kiemelkedő C-vitamin-tartalmú zöldség, nyersen való fogyasztása ajánlott.
  • A citrusfélék és a kivi természetes forrásai a C-vitaminnak, könnyen beilleszthetők az étrendbe.
  • Brokkoli, karfiol és kelbimbó gazdag C-vitaminban, melyeket kíméletesen kell elkészíteni.
  • A savanyú káposzta és fermentált zöldségek szintén jó vitaminforrások, megőrizve azok természetes tápanyagait.
Ezek a C-vitamin-hiány tünetei – így ismerheti fel időben
Kapcsolódó cikk

Ezek a C-vitamin-hiány tünetei – így ismerheti fel időben

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# C-vitamin# étkezés# táplálkozás# zöldség# gyümölcs

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk