Ezeket látta már?

Sokan nem tudják, de létezik antioxidáns-túladagolás is! Erre figyeljen oda

Dietetika
2024. október 05. 10:04
antioxidáns vitamin túladagolás jele

Antioxidánsok a gyógyszerész mérlegén: mi a kevés, a megfelelő mennyiségű és a sok, és milyen formáival járunk a legjobban?

Az antioxidánsokra különösen érvényes a „jóból is megárt a sok” megállapítás. A túlzásba vitt adagolásuknak súlyos következményei is lehetnek, néhány rák előfordulási kockázata fokozódhat abban az esetben, ha túl sok antioxidáns jut be a szervezetbe.

A szervezetet számos formában érheti stressz, és itt nem csak a munkahelyi vagy párkapcsolati stresszre kell gondolni. A mentális stresszen túl az ultraibolya- (UV-) sugárzás, a légszennyezettség, a kórokozó vírusok vagy baktériumok szervezetbe jutása, a krónikus betegségek, a műtéti beavatkozások, bizonyos gyógyszeres kezelések egyaránt stresszt jelentenek a szervezet számára, amire a válasz: szabad gyökök termelődése.

A szabad gyökök bizonyos mennyiségével megbirkózik a szervezet, és azokat az antioxidánsoknak köszönhetően közömbösíti. A probléma akkor keletkezik, ha egyszerre túl sok a stressz és a következményesen keletkező szabad gyök és/vagy túl kevés az antioxidáns. Ebben az esetben a szabad gyökök rövid vagy hosszú távon jelentkező sérülést, károsodást idézhetnek elő a szervezetben, és súlyos esetben akár egy daganatos megbetegedés is lehet a következmény.

Logikusnak tűnik a következtetés, hogy lássuk el a szervezetet alaposan antioxidánsokkal, és megoldódik a szabad gyökökkel szembeni védelem. A gyakorlatban azonban ez nem ilyen egyszerű!

Az antioxidánsok kategóriája széles és színes

Antioxidánsként különböző kémiai szerkezetű anyagok funkcionálnak. Találhatók köztük vízoldékony vitaminok (pl. C-vitamin), zsíroldékony vitaminok és előanyagaik (pl. A-, és E-vitamin, béta-karotin), nyomelemek (pl. szelén), illetve növényi eredetű molekulák, mint például a vörös szőlőben lévő rezveratrol vagy a paradicsomban található likopin.

Jelen ismereteink szerint ezeket az anyagokat optimális mennyiségben kell bejuttatni a szervezetbe; a túl kevés éppen úgy problémákat okozhat a szervezet oxidáns-antioxidáns egyensúlyában, mint a túl sok. Sőt, a túl sok egyenesen káros lehet! Hiba tehát olyan divatokat követni, amelyek „megadózisú” antioxidáns-bevitelre buzdítanak.

Táplálékkal nem lehet túladagolni az antioxidánsokat

Szinte mindenki tudja, hogy az antioxidánsok fogyasztása egészséges, és a bevitelükre sokan különösen odafigyelnek. Ők azok, akik előszeretettel fogyasztanak színes bogyósokat (málnát, szedret, kökényt stb.), keresik a boltok polcain a gyakran superfood-nak titulált „antioxidáns-bombákat”, így az acait, gojit vagy a gránátalmát. Leszögezendő, hogy táplálékkal nem lehet túladagolni az antioxidánsokat. A táplálkozási szélsőségektől eltekintve citromot fogyasztva például senki nem fogja túladagolni a C-vitamint, vagy sárgarépát rágcsálva senki sem visz be túl sok karotinoidot a szervezetébe.

Patikaszerként könnyen túladagolhatók az antioxidánsok

Vannak, akik patikaszerek formájában adagolják maguknak az antioxidánsokat. Esetükben már fennáll a túladagolás/mérgezés veszélye.

Már körülbelül 30 éve leírták, hogy a túlzásba vitt béta-karotin-bevitel (A-vitamin-szerű anyag bevitele) negatív következményekkel járhat. Az ún. ATBC-vizsgálatban (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study) azt találták, hogy a béta-karotin a dohányzóknál és az ex-dohányosoknál 18 %-kal növelte a tüdőrák kialakulásának az esélyét. Megjegyzendő, hogy 5-8 éven át szedett napi 20 mg-os béta-karotin mennyiségekről volt szó, és egyéb daganatok kockázata nem fokozódott a béta-karotinhoz köthetően.

Frissebb kutatási eredmények is arra utalnak, hogy a daganatok esetén inkább óvatos antioxidáns-bevitelre kell törekedni, semmint a szokásosnál nagyobb mértékű antioxidáns-ellátottságra! Pár éve állatkísérletesen igazolták azt, hogy az antioxidánsok adagolása a tüdődaganat progresszióját, azaz a betegség egyre súlyosabb stádiumba való jutását gyorsítja. Egy másik kísérlet alapján pedig az antioxidánsok adagolása megduplázta a nyirokcsomó-áttétek kialakulásának a gyakoriságát fekete bőrrákos egereknél.

Daganatos beteg fogyasszon-e antioxidánst?

Daganatos betegként, akár a kemoterápia alatt, akár azon kívüli időszakokban törekedni kell a változatos táplálkozásra, amelynek természetes módon része az antioxidánsokat is tartalmazó ételek fogyasztása.

A patikaszerek alkalmazását illetően más a helyzet. Minden esetben a kezelőorvossal kell egyeztetni arról, hogy javasolt-e antioxidáns étrend-kiegészítők szedése. Általában a tanács az, hogy daganatos betegeknek célszerű az antioxidáns-tartalmú készítmények fogyasztását mellőzni; és különösen kerülendők az E-vitamin vagy az A-vitamin-megadózisok.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Ezért ne ajánlgassa a C-vitamint rákbeteg ismerőseinek!
Kapcsolódó cikk

Ezért ne ajánlgassa a C-vitamint rákbeteg ismerőseinek!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# antioxidáns # túladagolás # vitamin # táplálkozás # étrend-kiegészítő # C-vitamin # rezveratrol # likopin

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés