Gyógyszerkereső

ATORVA-TEVA 40 mg filmtabletta

Hatóanyag:

atorvastatin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

1770

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  LIPIDSZINTET MÓDOSÍTÓ EGYSZERŰ ANYAGOK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-10012/03

 • Gyógyszeralkategória:

  HMG CoA reductase inhibitorok

 • Gyártó:

  Rivopharm

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Atorva-Teva filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Atorva-Teva a "sztatinok" csoportjába tartozik, amelyek a lipid (vérzsír) szintet szabályozó gyógyszerek közé tartoznak.
Az Atorva-Teva-t a vérben lévő, koleszterin- és trigliceridként ismert vérzsírok (lipidek) csökkentésére alkalmazzák, ha az alacsony zsírtartalmú diéta és az életmódbeli változtatások önmagukban nem hoznak kellő eredményt. Amennyiben Önnél emelkedett a szívbetegség kialakulásának kockázata, az Atorva-Teva alkalmazható a kockázat csökkentésére abban az esetben is, ha az Ön koleszterinszintje megfelelő. A kezelés alatt folytassa a standard alacsony koleszterintartalmú étrendet.
2. Tudnivalók az Atorva-Teva filmtabletta szedése előtt

Ne szedje az Atorva-Teva filmtablettát:
- ha allergiás az atorvasztatinra vagy bármely hasonló, a vérzsírszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha májbetegsége van vagy volt korábban.
- ha Önnél vérvizsgálat során a máj működését jellemző, tisztázatlan eredetű, kóros eredményt találtak.
- ha fogamzóképes korú nő és nem használ megbízható fogamzásgátló módszert.
- ha terhes vagy teherbe kíván esni.
- ha szoptat.
- ha jelenleg, vagy az elmúlt 7 napban fuzidinsav nevű (bakteriális fertőzések kezelésére szolgáló) gyógyszert szedett vagy kapott.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Atorva-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A következőkben felsorolt okok miatt, az Atorva-Teva lehet, hogy nem megfelelő az Ön számára:
- ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak.
- ha veseproblémái vannak.
- ha Önnél pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) áll fenn.
- ha ismételt vagy tisztázatlan eredetű izomfájdalma volt, valamint ha Önnél vagy családjában izombetegség fordult elő.
- ha egyéb lipidcsökkentő gyógyszerekkel (pl. "sztatinok" vagy "fibrátok" néven ismert gyógyszerek) történő kezelés során, korábban izomproblémái voltak.
- ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.
- ha kórelőzményében májbetegség szerepel.
- ha 70 évnél idősebb.

Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdi szedni az Atorva-Teva-t,
- ha súlyos légzési elégtelensége van.
- Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, kezelőorvosa az Atorva-Teva-kezelés megkezdése előtt és a kezelés során vérvizsgálatot rendelhet el az izmokat érintő mellékhatások kockázatának meghatározása céljából. Ismert, hogy bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése során a vázizomzattal összefüggő mellékhatások, mint például a vázizomsejtek szétesésének (rabdomiolízis) a kockázata emelkedett (lásd 2. pont "Egyéb gyógyszerek és az Atova-Teva filmtabletta").

- Számoljon be kezelőorvosának vagy gyógyszerészének az esetleges izomgyengeségről is, amennyiben az folyamatosan fennáll. További vizsgálatokra és gyógyszerekre lehet szükség ennek diagnosztizálása és kezelése céljából.
- Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.
- Egyéb gyógyszerek és az Atorva-Teva filmtabletta
- Néhány gyógyszer megváltoztathatja az Atorva-Teva hatását, vagy az Atorva-Teva változtathatja meg más gyógyszerek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik vagy mindkét gyógyszer hatásosságát csökkentheti. Ugyanakkor, megnövelheti a mellékhatások súlyosságát, köztük a fontos, izomkárosodással járó állapot, a rabdomiolízisként ismert betegségét (leírását lásd a 4. pontban):
- a szervezet immunrendszerének működését befolyásoló gyógyszerek, pl. ciklosporin
- bizonyos antibiotikumok vagy gombafertőzés elleni gyógyszerek, pl. eritromicin, klaritromicin, telitromicin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol, pozakonazol, rifampicin, fuzidinsav. Amíg ezt a gyógyszert szedi, ne szedjen fuzidinsav-tartalmú gyógyszert. Lásd még a "Ne szedje az Atorva-Teva filmtablettát" bekezdést.
- a vérzsírszintet szabályozó egyéb gyógyszerek, pl. gemfibrozil, egyéb fibrátok, kolesztipol;
- anginára vagy magas vérnyomásra használt kalciumcsatorna-blokkolók, pl. amlodipin, diltiazem;
- szívritmusát szabályozó gyógyszerek, pl. digoxin, verapamil, amiodaron
- HIV kezelésére használt gyógyszerek pl. ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir stb.
- egyéb gyógyszerek, melyekről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek az Atorva-Teva filmtablettával: ezetimib (koleszterinszint-csökkentő), warfarin (amely csökkenti a vérrögképződést), szájon át szedendő fogamzásgátlók, sztiripentol (epilepszia kezelésére használt görcsgátló), cimetidin (gyomorégésre és fekélyekre), fenazon (fájdalomcsillapító) és gyomorsav-megkötők (alumínium- vagy magnézium-tartalmú emésztési zavar esetén alkalmazott termékek).
- vény nélkül kapható gyógyszerek, pl. orbáncfű.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az Atorva-Teva filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Az Atorva-Teva alkalmazására vonatkozó utasításokért olvassa el a 3. pontot.
Kérjük, vegye figyelembe a következőket:
Grépfrútlé
Ne fogyasszon egy vagy két kis pohár grépfrútlénél többet naponta, mert a nagy mennyiségű grépfrútlé megváltoztathatja az Atorva-Teva hatását.
Alkohol
A gyógyszer szedése során kerülje a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását. További információért lásd a 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részét.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ne szedje az Atorva-Teva-t, ha Ön terhes, vagy ha teherbe kíván esni.
Fogamzóképes korban lévő nők az Atorva-Teva-t csak akkor szedhetik, ha megbízható fogamzásgátló módszereket alkalmaznak.
Ne szedje az Atorva-Teva-t, ha Ön szoptat.
Az Atorva-Teva biztonságossága terhesség és szoptatás ideje alatt eddig nem bizonyított.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre:
Általában ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ne vezessen, ha ez a gyógyszer befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit. Ne használjon eszközöket vagy gépeket, ha ez a gyógyszer befolyásolja az alkalmazáshoz szükséges képességeit.
3. Hogyan kell szedni az Atorva-Teva filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A kezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog előírni, amit az Atorva-Teva-kezelés ideje alatt is be kell tartani.
Az Atorva-Teva ajánlott kezdő adagja felnőtteknél és 10 éves vagy idősebb gyermekeknél naponta 1-szer 10 mg. Kezelőorvosa szükség esetén emelheti az adagot az Ön számára szükséges adag eléréséig. Kezelőorvosa az adagot 4 hetes vagy hosszabb időközönként fogja módosítani. Felnőtteknek az Atorva-Teva maximális adagja naponta egyszer 80 mg, gyermekeknek pedig naponta egyszer 20 mg.
Az Atorva-Teva filmtablettát egy korty vízzel, egészben kell lenyelni, és étkezéstől függetlenül a nap bármely szakaszában bevehető. Mindazonáltal lehetőleg minden nap azonos időpontban vegye be a gyógyszert.
Az Atorva-Teva-kezelés időtartamát a kezelőorvosa határozza meg.

Kérdezze meg kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy az Atorva-Teva hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több Atorva-Teva filmtablettát vett be
Ha véletlenül túl sok Atorva-Teva filmtablettát vett be (többet, mint az Ön szokásos napi adagja), értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórházba.
Ha elfelejtette bevenni az Atorva-Teva filmtablettát
Ha elfelejt bevenni egy adagot, csak a következő adagot vegye be a szokásos időpontban. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Atorva-Teva filmtabletta szedését
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Súlyos allergiás reakció, mely az arc, a nyelv és a torok duzzanatához vezet, amely súlyos légzési nehézséget okozhat.
- A bőr súlyos hámlásával és duzzanatával, a bőrön, szájban, a szemek és nemi szervek környékén jelentkező felhólyagosodással és lázzal járó súlyos betegség. Rózsaszín-piros bőrkiütések különösen a tenyereken és talpakon, melyek felhólyagosodhatnak.
- Az izomgyengeséget, -érzékenységet vagy -fájdalmat kóros izomlebomlás is okozhatja, különösen, ha egyidejűleg rossz közérzet vagy magas láz jelentkezik, mely életet veszélyeztető lehet, és veseproblémákhoz vezethet.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Ha váratlan vagy szokatlan vérzés vagy véraláfutás jelentkezik Önnél, ez májproblémára utalhat. Beszéljen kezelőorvosával, amint lehetséges.
- Az Atorva-Teva egyéb, lehetséges mellékhatásai
- Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- az orrjáratok gyulladása, torokfájás, orrvérzés
- allergiás reakciók
- a vércukorszint emelkedése (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését), a vér kreatin-kináz szintjének emelkedése
- fejfájás
- émelygés, székrekedés, puffadás, emésztési zavarok, hasmenés
- ízületi fájdalom, izomfájdalom és hátfájás
- kóros májműködésre utaló vérvizsgálati eredmények.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- étvágytalanság (anorexia), testtömeg-növekedés, vércukorszint-csökkenés (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését)
- rémálmok, álmatlanság
- szédülés, a kéz, illetve a láb ujjainak zsibbadása vagy érzéketlensége, a fájdalom- és tapintásérzés csökkenése, az ízérzékelés megváltozása, emlékezetvesztés
- homályos látás
- zúgás a fülben és/vagy a fejben
- hányás, böfögés, felső és alsó hasi fájdalom, hasnyálmirigy-gyulladás, mely gyomorfájást okozhat (pankreatitisz)
- májgyulladás (hepatitisz)
- kiütés, bőrkiütés, bőrviszketés, csalánkiütés, hajhullás
- nyakfájás, az izmok fáradékonysága
- nagyfokú fáradtság, rossz közérzet, gyengeség, mellkasi fájdalom, duzzanat különösen a bokák körül (ödéma), emelkedett testhőmérséklet
- fehérvérsejtek jelenlétét kimutató vizeletvizsgálat.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- látászavarok
- váratlan vérzés vagy véraláfutás
- epepangás (a bőr és a szemfehérje besárgulása)
- ínsérülés.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
- allergiás reakció - tünetei lehetnek a hirtelen zihálás és mellkasi fájdalom vagy szorítás, a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, légzési nehézség, ájulás
- halláscsökkenés
- férfiaknál és nőknél az emlő megnagyobbodása (ginekomasztia).
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- folyamatosan fennálló izomgyengeség.
A következő mellékhatásokat jelentették néhány "sztatin" (azonos csoportba sorolható gyógyszer) alkalmazása során:
- szexuális nehézségek
- depresszió
- légzési problémák, mint a tartós köhögés és/vagy légszomj vagy láz
- cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi kezelőorvosa megfigyelés alatt fogja tartani.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Atorva-Teva filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Atorva-Teva filmtabletta?
- A készítmények hatóanyaga az atorvasztatin.
- Atorva-Teva 10 mg filmtabletta: 10 mg atorvasztatin (10,36 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
- Atorva-Teva 20 mg filmtabletta: 20 mg atorvasztatin (20,72 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
- Atorva-Teva 40 mg filmtabletta: 40 mg atorvasztatin (41,44 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
- Atorva-Teva 80 mg filmtabletta: 80 mg atorvasztatin (82,88 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes nátrium-karbonát, mikrokristályos cellulóz, maltóz.
filmbevonat: poliszorbát 80, hidroxipropilcellulóz (alacsony szubsztitúciós fokú), trietil-citrát, titán-dioxid (E171), hipromellóz 6cP.
Milyen az Atorva-Teva filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Atorva-Teva 10 mg filmtabletta:
Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.
Hosszúság: 9,7 mm Szélesség: 5,2 mm
Atorva-Teva 20 mg filmtabletta:
Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.
Hosszúság: 12,5 mm Szélesség: 6,6 mm
Atorva-Teva 40 mg filmtabletta:
Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.
Hosszúság: 15,6 mm Szélesség: 8,3 mm
Atorva-Teva 80 mg filmtabletta:
Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.
Hosszúság: 18,8 mm Szélesség: 10,3 mm

30 db filmtabletta átlátszatlan OPA/Al/PVC // PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.