Gyógyszerkereső

BYDUREON 2 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz

Hatóanyag:

exenatid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

4x1adag porüveg+oldószerüveg

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Igen

 • Gyógyszerfőkategória:

  VÉRCUKORSZINT-CSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK, KIVÉVE INSULINOK

 • Törzskönyvi szám:

  EU/1/11/696/001

 • Gyógyszeralkategória:

  Glucagon-like peptide-1 (GLP-1) analógjai

 • Gyártó:

  AstraZeneca AB

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Bydureon és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Bydureon hatóanyagként exenatidot tartalmaz. A Bydureon-injekció 2-es típusú diabéteszben (cukorbetegségben) szenvedő felnőttek vércukorszintjét segít megfelelő szinten tartani.
A Bydureon-t kombinálva alkalmazzák a következő antidiabetikus (cukorbetegség kezelésére használt) gyógyszerekkel: metformin, szulfonilureák és tiazolidindionok. Orvosa a Bydureon-t eddigi kezelése kiegészítéseként írja fel Önnek, a vércukorszint megfelelő szinten tartásának elősegítése érdekében. Továbbra is tartsa be diétáját, és végezzen elegendő testmozgást.
Ön azért lett cukorbeteg, mert szervezete nem termel elég inzulint ahhoz, hogy vércukorszintjét a megfelelő szinten tartsa, vagy a szervezete nem képes megfelelően felhasználni az inzulint. A Bydureon-ban lévő gyógyszer serkenti a szervezet inzulintermelését, ha a vércukorszint magas.
2. Tudnivalók a Bydureon alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Bydureon-t
- Ha allergiás az exenatidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Bydureon alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakemberrel a következőkről:
- Ha szulfonilureával együttesen alkalmazza, mivel ilyen esetben a vércukorszint túl alacsonnyá válhat (hipoglikémia). Mérje rendszeresen a vércukorszintjét. Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha nem biztos benne, hogy az Ön által szedett gyógyszerek valamelyike tartalmaz-e szulfonilureát.
- A Bydureon nem alkalmazható 1-es típusú cukorbetegségben vagy ún. diabéteszes ketoacidózisban.
- A Bydureon-t a bőr alá kell befecskendezni, nem szabad vénába vagy izomba beadni.
- Ha súlyos problémái vannak gyomorürülésével vagy emésztésével, a Bydureon alkalmazása nem javasolt. A Bydureon-ban lévő gyógyszer lassítja a gyomor ürülését, ezért az étel lassabban halad át a gyomrán.
- Mondja el kezelőorvosának, ha volt valaha hasnyálmirigy-gyulladása (pankreátitisz) (lásd 4. pont).
- Ha Ön túl gyorsan veszít testtömegéből (hetente több, mint 1,5 kg-ot) beszélje meg kezelőorvosával, mivel lehetséges, hogy ez nem tesz jót Önnek.
- A Bydureon vesebetegségben szenvedő betegek körében történő alkalmazásával kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha Ön súlyos vesebetegségben szenved vagy művesekezelésben ("dialízis") részesül, nem javasolt a Bydureon alkalmazása.
Gyermekek és serdülők
A Bydureon gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők körében történő alkalmazásával kapcsolatban nincs tapasztalat, ezért a Bydureon alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Bydureon
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a warfarint, valamint a vény nélkül kapható készítményeket is.
Nem javasolt a Bydureon együttes alkalmazása inzulinkészítményekkel, vagy egyéb olyan, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, melyek a Bydureon-hoz hasonló módon hatnak (pl. liraglutid és Byetta (napi kétszeri adagolású exenatid)).
Terhesség, szoptatás és termékenység
Fogamzóképes korban lévő nőknek fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a Bydureon-kezelés alatt. Nem ismeretes, hogy a Bydureon ártalmas lehet-e a magzatra. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mivel a Bydureon nem alkalmazható terhesség ideje alatt, illetve a terhességet megelőző legalább három hónapos időszakban.
Nem ismeretes, hogy a Bydureon-ban lévő gyógyszer kiválasztódik-e az anyatejbe. A Bydureon nem alkalmazható szoptatás ideje alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha a Bydureon-t szulfonilureával együttesen alkalmazza, a vércukorszint túlzott mértékben lecsökkenhet (hipoglikémia alakulhat ki). A hipoglikémia ronthatja a koncentrálási képességét. Kérjük, gondoljon erre a lehetséges mellékhatásra minden olyan helyzetben, ahol Önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl. autóvezetés vagy gépek üzemeltetése).
Fontos információ a Bydureon egyes összetevőiről
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Bydureon-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa, a gyógyszerésze vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakembert.
A Bydureon-t hetente egyszer kell beadni, a nap bármelyik szakában, étkezéstől függetlenül.
A Bydureon-t a has, a comb vagy a felkar hátsó részének bőre alá kell befecskendezni (szubkután injekció).
Minden héten használhatja ugyanazt a testtájékot. Válasszon mindig más beadási helyet az adott testtájékon belül.
Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét, ez különösen fontos, ha szulfonilurea készítményt is kap.
A Bydureon beadásához kövesse a dobozban lévő Használati útmutató utasításait.
Az első használat előtt a kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek kell megtanítania Önt arra, hogy hogyan kell beadni a Bydureon-t.
Először ellenőrizze, hogy a fecskendőben lévő folyadék áttetsző és részecskéktől mentes. Feloldás után csak akkor használja a szuszpenziót, ha a keverék fehér/törtfehér és opálos. Ha száraz porból álló csomókat lát az injekciós üveg oldalán vagy alján, a gyógyszer NINCS megfelelően elkeveredve. Rázza fel ismét határozottan, míg teljesen el nem keveredik.
A Bydureon-t a por és az oldószer összekeverése után azonnal be kell adni.
Minden injekció beadása során használjon új injekciós tűt és használat után semmisítse meg.
Ha az előírtnál több Bydureon-t alkalmazott
Ha túl sok Bydureon-t adott be magának, orvosi kezelésre lehet szüksége. A túl nagy adagban beadott Bydureon hányingert, hányást, szédülést vagy az alacsony vércukorszinttel járó egyéb tüneteket okozhat (lásd 4. pont).
Ha elfelejtette alkalmazni a Bydureon-t
Jelöljön ki magának egy napot, és a Bydureon injekciót minden héten ezen a napon adja be. Ha egy adag kimaradt, az injekciót be kell adni, amint az lehetséges. A következő injekciónál visszatérhet a kiválasztott injekciós napjához. Egy 24 órás időtartam alatt azonban csak egy injekció adható be. Meg is változtathatja az injekció beadásának napját. Ne adjon be ugyanazon a napon két injekciót.
Ha nem biztos benne, hogy beadta az egész adag Bydureon-t
Ha nem biztos benne, hogy az egész adag beadásra került, ne adjon be még egy adag Bydureon-t, hanem csak a következő héten, a tervezett adagot.
Ha idő előtt abbahagyja a Bydureon alkalmazását
Ha úgy érzi, hogy abba kellene hagynia a Bydureon alkalmazását, beszéljen kezelőorvosával. A Bydureon alkalmazásának felfüggesztése hatással lehet a vércukorszintjére.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, a gyógyszerészét vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Súlyos allergiás reakciókat
(ún. anafilaxia) jelentettek (a gyakoriság nem ismert). Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:
- az arc-, a nyelv- vagy a torok feldagadása,
- nyelési nehézség,
- csalánkiütés és nehézlégzés.

Hasnyálmirigy-gyulladásos
(pankreátitisz) esetekről számoltak be nem ismert gyakorisággal olyan betegeknél, akik Bydureon-t kaptak. A hasnyálmirigy-gyulladás súlyos, esetlegesen életet veszélyeztető betegség lehet.
- Mondja el kezelőorvosának, ha korábban volt hasnyálmirigy-gyulladása, epeköve, alkohol- betegsége vagy nagyon magas triglicerid-szintje. Ezek a betegségek növelhetik a hasnyálmirigy- gyulladás kialakulásának vagy kiújulásának a kockázatát, akár kap Bydureon-kezelést, akár nem.
- HAGYJA ABBA a Bydureon alkalmazását, és azonnal forduljon kezelőorvosához, ha súlyos és tartós, akár hányással is kísért hasi fájdalmat érez, mivel lehetséges, hogy hasnyálmirigy- gyulladása (pankreátitisze) van.
A Bydureon nagyon gyakori mellékhatásai (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet):
- hányinger (a hányinger leggyakrabban a Bydureon-kezelés elkezdésekor észlelhető, de idővel a legtöbb betegnél enyhül),
- hányás,
- hasmenés vagy székrekedés,
- helyi reakciók az injekció beadásának a helyén.
Amennyiben helyi reakciók jelentkeznek az injekció beadásának a helyén (a bőrpír, bőrkiütés vagy viszketés), a tünetek enyhítése érdekében kérje kezelőorvosa segítségét. Kis csomót láthat vagy érezhet a bőre alatt az injekció után: ez rendszerint 4-8 hét elteltével felszívódik. Emiatt nem kell félbeszakítania a kezelést.
- Hipoglikémia.
Ha a Bydureon-t szulfonilurea-tartalmú készítménnyel együttesen alkalmazza, előfordulhat alacsony vércukorszint (hipoglikémia), mely általában enyhe vagy közepesen súlyos lehet. Lehetséges, hogy a Bydureon alkalmazása során csökkenteni kell a szulfonilurea-készítmény adagját. Az alacsony vércukorszint tünetei közé tartozhatnak: fejfájás, álmosság, gyengeség, szédülés, zavartság, ingerlékenység, éhség, szapora szívverés, verejtékezés és nyugtalanság. Orvosa elmondja Önnek, hogyan kell kezelni az alacsony vércukorszintet.
A Bydureon gyakori mellékhatásai (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szédülés,
- fejfájás,
- fáradtság,
- álmosság,
- hasi fájdalom,
- puffadás,
- emésztészavar,
- böfögés,
- gyomor- és bélgáz képződés,
- gyomorégés,
- étvágycsökkenés.
A Bydureon csökkentheti az étvágyat, a bevitt táplálék mennyiségét és a testtömegét.
Ha túl gyorsan fogy (több, mint heti 1,5 kg-ot), beszélje meg kezelőorvosával, mert lehetséges, hogy ez nem tesz jót Önnek.
A Bydureon nem gyakori mellékhatásai vagy nem ismert gyakoriságú mellékhatásai (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- angioödéma (az arc és a torok feldagadása),
- a veseműködés romlása,
- túlérzékenység (kiütések, viszketés és a nyak, az arc, a száj vagy a torok szöveteinek hirtelen feldagadása),
- bélelzáródás,
- az injekció beadása helyén jelentkező reakciók. Az exenatid injekciót követően az injekció beadásának helyén bőrreakciókat jelentettek. Ezek közé tartozik a gennytartalmú üreg (tályog) és duzzanat, a kivörösödött és érzékeny bőrterület (cellulitisz).
A fentieken kívül néhány további mellékhatást is észleltek azoknál a betegeknél, akik Bydureon-t vagy a Bydureon-éval megegyező hatóanyagú készítményt kaptak.
Gyakori:
- verejtékezés
Nem gyakori:
- szokatlan íz a szájban
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- kiszáradás, ami néha a veseműködés romlásával jár,
- hajhullás,
- warfarinnal történt együttes alkalmazásakor az INR- (a véralvadás mértékét jellemző) érték változását jelentették.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Bydureon-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A készlet a használatba vétel előtt legfeljebb 4 hétig, 30 °C alatt tárolható. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A megfagyott Bydureon készletet ki kell dobni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Bydureon
- A készítmény hatóanyaga az exenatid.
- Minden injekciós üveg 2 mg exenatidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
- Por: poli(D,L-laktid-ko-glikolid), szacharóz.
- Oldószer: karmellóz-nátrium, nátrium-klorid, poliszorbát 20, nátrium-dihidrogén-foszfát monohidrát, dinátrium-foszfát heptahidrát és injekcióhoz való víz.

Milyen a Bydureon külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz.
A por fehér vagy törtfehér, az oldószer átlátszó, színtelen vagy halványsárga illetve halványbarna oldat.
Minden egyadagos készlet egy 2 mg exenatidot tartalmazó injekciós üvegből, egy 0,65 ml oldószerrel előretöltött fecskendőből, egy csatlakozóból és két injekciós tűből (ebből egy tartalék) áll.
Kiszerelés: 4 egyadagos készlet és 3 x 4 egyadagos készletet tartalmazó gyűjtőcsomagolás. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.