Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

CYCLO 3 FORT kemény kapszula

Hatóanyag:
összetett: extractum rusci aculeati, hesperidin, ascorbic acid

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:
30x


Tájékoztató ár: 2707 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Hatóanyag:
összetett: extractum rusci aculeati, hesperidin, ascorbic acid

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:
60x


Tájékoztató ár: 4552 Ft

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: CAPILLARIS-STABILIZÁLÓ SZEREK Törzskönyvi szám: OGYI-T-7142/02
Gyógyszeralkategória: Bioflavonoidok Gyártó: Pierre Fabre Medicament

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Cyclo 3 Fort kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Cyclo 3 Fort kemény kapszula?
A Cyclo 3 Fort három hatóanyag kombinációját tartalmazza: szúrós csodabogyó, heszperidin-metil-kalkon és aszkorbinsav (C-vitamin).
A Cyclo 3 Fort a kapillárisstabilizáló gyógyszerek közé tartozik (szív-érrendszer).
Ez a gyógyszer vénás tonizáló és érvédő hatású (növeli a vénák tónusát és a kapilláris ellenállást, és csökkenti az érfal áteresztőképességét) is.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Cyclo 3 Fort?
A gyógyszer felnőtteknél alkalmazható:
- a vénás keringési betegségekkel kapcsolatos tünetek megelőzésére: vizenyősség (ödéma), fáradt, nehéz láb, fájdalom;
- aranyér okozta tünetek csökkentésére: végbélfájdalom, a végbél vénáinak tágulata és gyulladása, viszketés, vérzés.
2. Tudnivalók a Cyclo 3 Fort kemény kapszula szedése előtt
Ne szedje a Cyclo 3 Fort kemény kapszulát:
- ha allergiás (túlérzékeny) a szúrós csodabogyóra, a heszperidin-metil-kalkonra és az aszkorbinsavra (C-vitamin) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Önnek vastárolási zavara van (talasszémia, hemokromatózis, szideroblasztos anémia), mivel a készítmény aszkorbinsavat (C-vitamint) tartalmaz.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Hasmenés jelentkezése esetén hagyja abba a kezelést, és forduljon kezelőorvosához (lásd 4. pont - Lehetséges mellékhatások).
- Vénás keringési elégtelenség: ha a diszkomfortérzés és/vagy az erek gyengeségének tünetei (vérömleny, hajszálértágulat, visszértágulat) 2 hetes kezelés után nem javulnak, forduljon kezelőorvosához.
- Aranyeres roham: a készítmény alkalmazása nem helyettesíti a végbéltáji betegségek specifikus kezelését.
- Ha az aranyeres bántalmak a kezelés megkezdését követő néhány napon belül (3-4 nap) nem csökkennek, feltétlenül forduljon a kezelőorvosához.
Az aszkorbinsav (C-vitamin) befolyásolhatja bizonyos laborvizsgálatok, mint például a vércukor-, bilirubin-, transzaminázaktivitás- és laktát-meghatározás és egyebek, eredményét.
A Cyclo 3 Fort alkalmazását legalább 48 órával a laboratóriumi vizsgálat elvégzése előtt javasolt abbbahagyni.
Gyermekek és serdülők
Ez a gyógyszer 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél nem alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és a Cyclo 3 Fort kemény kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mert több gyógyszer egyidejű alkalmazása során a gyógyszerek hatása módosulhat.
Szalicilátokkal (pl. fájdalom- és lázcsillapítók tartalmazzák) történő egyidejű alkalmazása esetén a Cyclo 3 Fort-ban lévő aszkorbinsav vesén keresztül történő kiválasztása megemelkedhet, ezáltal a készítmény hatása csökkenhet.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Cyclo 3 Fort kemény kapszula szedése elővigyázatosságból, a terhesség ideje alatt nem javasolt.
Nem ismert, hogy a Cyclo 3 Fort kemény kapszula kiválasztódik-e az emberi anyatejbe és így hatással lehet-e a szoptatott csecsemőre. Ennek megfelelően, a Cyclo 3 Fort kemény kapszula szoptatás alatt nem szedhető.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer ilyen jellegű hatásaira vonatkozóan specifikus vizsgálatokat nem végeztek.
A Cyclo 3 Fort kemény kapszula "Sunset yellow" FCF (E110) színezéket tartalmaz
Ez a gyógyszer segédanyagként "Sunset yellow" FCF (E110) színezéket tartalmaz, mely allergiás reakciót okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Cyclo 3 Fort kemény kapszulát?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolás:
Az ajánlott adag:
- vénás keringési zavar esetén: naponta 2-3 kemény kapszula;
- aranyeres roham esetén: naponta 4-5 kemény kapszula.
Az alkalmazás módja:
A gyógyszert szájon át kell szedni.
A kemény kapszulákat egy pohár vízzel kell bevenni.
A kezelés szokásos időtartama:
- vénás keringési elégtelenség esetén: ha a diszkomfortérzés és/vagy az erek gyengeségének tünetei (vérömleny, hajszálértágulat, visszértágulat) nem javulnak 2 hetes kezelést követően, forduljon kezelőorvosához;
- aranyeres roham esetén: a kezelés csak rövid ideig (3-4 napig) tarthat. Ha az aranyeres panaszok 3-4 napos kezelést követően is fennállnak, feltétlenül forduljon kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Cyclo 3 Fort kemény kapszulát vett be
A túlzott mennyiségű aszkorbinsav (C-vitamin) (a Cyclo 3 Fort egyik összetevője) hemolitikus anémiát (vérszegénység) okozhat G6DP (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzim) hiány esetén. Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha elfelejtette bevenni a Cyclo 3 Fort kemény kapszulát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott kemény kapszula pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Cyclo 3 Fort kemény kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A lehetséges mellékhatások a következők:
- Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-nél fordul elő):
Hasmenés, ami néha súlyos, és a kezelés leállítását követően gyorsan megszűnik (lásd 2. pont - Figyelmeztetések és óvintézkedések), hasi fájdalom.
- Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1-nél fordul elő):
Álmatlanság, emésztési zavar (funkcionális emésztési zavar), hányinger, bőrpír, viszketés, izomgörcs, végtagfájdalom (a kezekben vagy lábakban).
- Ritka (1000 emberből legfeljebb 1-nél fordul elő):
Idegesség, szédülés, hideg végtagok, vénafájdalom (a vénák érzékenysége). emésztőrendszeri zavarok, aftás szájnyálkahártya-gyulladás (a szájüreg hólyagos gyulladása), emelkedett alanin-aminotranszferázszint (májenzim).
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): Gyomorfájdalom. Foltosan kidudorodó bőrkiütés és csalánkiütés (viszketéssel járó duzzadt vörös, kiemelkedő foltok). Kolitisz (vastagbélgyulladás), a kezelés abbahagyásakor visszaforduló folyamat
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Cyclo 3 Fort kemény kapszulát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Cyclo 3 Fort kemény kapszula?
- A készítmény hatóanyagai: egy kemény kapszula tartalma:150 mg Ruscus aculeatus L. rhizoma (szúrós csodabogyó gyökértörzs) 5~7,5:1 arányú kivonata, 85% V/V etanollal kivonva, 150 mg heszperidin-metil-kalkon és 100 mg aszkorbinsav (C-vitamin).
- Egyéb összetevők:
kapszulatöltet: makrogol 6000, hidrofób kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum
kapszulahéj: "Sunset yellow" FCF (E110), kinolin sárga (E104), titán-dioxid (E171), zselatin (lásd 2. pont - A Cyclo 3 Fort kemény kapszula "Sunset yellow" FCF (E110) színezéket tartalmaz).
Milyen a Cyclo 3 Fort kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: a gyógyszer keménykapszulában kerül forgalomba, aminek a teste átlátszatlan sárga, a kupakja pedig átlátszatlan narancssárga
Csomagolás: 20 db, ill. 30 db, ill. 60 db kemény zselatin kapszula alumíniumfóliával lezárt átlátszó műanyag buborékcsomagolásban és dobozban.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.