Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

Husk

Hatóanyag:

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:
200 g


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Nem

Gyógyszerfőkategória: SZÉKREKEDÉS ELLENI SZEREK Törzskönyvi szám: 868/02
Gyógyszeralkategória: Salakképző hashajtók Gyártó: W. Ratje Froskaller

Betegtájékoztató

Hatás / tulajdonság: Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását szakirodalmi adatok igazolják.
Az indiai Plantago ovata maghéj (korpa) magas rost-és nyálkatartalma a széklet mennyiségét növelve mechanikusan izgatja a bélnyálkahártyát, szabályozza a belek mozgását, lágyítja a székletet, megköny-nyíti a székletürítést. Bélműködést szabályozó készítmény.
Mi a hatóanyaga!
1 mérőkanál 5,8 g Plantago ovata maghéjat (Plantaginis ovatae seminis tegumentum) tartalmaz.
Mit tartalmaz még a készítmény?
A készítmény a hatóanyagon kívül mást nem tartalmaz.
Mikor ajánlott a készítmény alkalmazása?
A készítmény alkalmazása ajánlott:
- Székrekedés kezelésére és megelőzésére , amikor a székletürítés megkönnyítése kívánatos pl. hasi vagy végbél- műtétek után, fájdalmas székletürítés, aranyér vagy végbél berepe- dezés esetén.
- Fokozott napi rostbevitelt igénylő betegségek esetén a rendszeres széklet biztosítása, a bélműködés rendezése céljából kiegészítő kezelésre (pl. irritábilis vastagbél-tünetegyüttes). Ez esetben tájékoztatni kell a kezelőorvost.
- Hasmenés kiegészítő kezelésére, de ha a Husk 2 napon át tartó alkalmazása ellenére a panaszok nem szűnnek meg, abba kell hagyni a kezelést.
Mikor nem szabad a Husk készítményt alkalmazni?
Nem alkalmazható a hatóanyag iránti túlérzékenység (allergia), bélelzáródás vagy annak gyanúja, ismeretlen eredetű alhasi fájdalmak, hányinger és hányás esetén, a székletürítési szokások hirtelen és legalább 2 héten át tartó megváltozása esetén, véres széklet fennállásakor vagy, ha hashajtó hatására sem indul meg a széklet.
Ne alkalmazza a gyomor-bélrendszer kóros szűkülete a nyelőcső és gyomorszáj betegségei (vastagbél tágulat), nehezen beállítható cukorbetegség esetén.
Szedhetik-e gyermekek is a készítményt?
A készítmény csak 12 éven felüli gyermekeknek adható, felnőtt felügyelete, bőséges folyadékbevitel mellett.
Szedhető-e más gyógyszerekkel?
A készítmény alkalmazása során késleltetheti egyes ásványi anyagok (pl. kalcium, vas, lítium, cink), vitaminok (B12), szívglikozidok és véralvadásra ható gyógyszerek felszívódását. Ennek elkerülése érdekében 1/2-l óra szünetet kell tartani a Husk és egyéb gyógyszerek bevétele között.
Ha inzulinfüggő diabeteses beteg a Huskot étkezés közben veszi be, szükség lehet az inzulin adag csökkentésére.
Alkalmazható-e a készítmény várandós állapotban és szoptatás idején?
Ezen élethelyzetekben a készítmény alkalmazható.
Hogyan és mikor kell a készítményt bevenni?
1 mérőkanálnyi, kb. 5,8 g készítményhez legalább 150 ml hideg vizet, tejet, gyümölcslevet vagy egyéb folyadékot kell önteni, gyorsan összekeverni és azonnal meginni. Szükséges további bőséges (2-3 dl) folyadék fogyasztása.
Alkalmazására nappal kerüljön sor, egyéb gyógyszerbevétel előtt vagy után 1/2-1 órával. Nem szabad közvetlenül lefekvés előtt alkalmazni.
Mi az ajánlott adag?
Naponta felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek 1 mérőkanálnyi, azaz kb. 5,8 g Husk bőséges folyadékbevitel mellett.
Milyen nem kívánt hatást válthat ki a Husk?
Előfordulhat felfúvódás, fokozott szélképződés, mely a kezelés folyamán mérséklődik, majd megszűnik. Amennyiben nem elég a bevitt folyadék mennyisége, bélelzáródás is előfordulhat. Fogyasztásakor vagy belégzésekor ritkán túlérzékenységi reakció (orrnyálkahártya, szemkötőhártya gyulladás, nehézlégzés, csalánkiütés) is jelentkezhet. Ilyen esetben a szer szedését abba kell hagyni.
Mire kell ügyelni a Husk alkalmazásakor?
A készítményt por formájában, folyadék nélkül bevenni tilos! Legkevesebb 150 ml hideg folyadékban elkeverve kell bevenni, majd további 2-3 dl folyadékot elfogyasztani. Amennyiben nem elégséges mennyiségű folyadékkal alkalmazzák, előfordulhat, hogy a korpa a nyelőcsőben vagy a torokban duzzad meg és fulladáshoz vezethet.
Amennyiben a betegnek mellkasi fájdalma, nyelési vagy légzési nehézsége támadna a szer bevétele után vagy hány, azonnal orvosi ellátásban kell részesíteni. Idősek és a 12 éven felüli gyermekek csak felügyelet mellett alkalmazhatják.
Hasmenés esetén történő alkalmazásakor a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás elengedhetetlen.
Mennyi ideig alkalmazható a készítmény?
Az optimális hatás eléréséhez a készítményt 2-3 napon keresztül ajánlatos szedni. Ha a készítmény 48 órán belül nem hat, hagyja abba alkalmazását.
Milyen tüneteket okozhat, ha túladagolják a készítményt?
Az előírtnál nagyobb adag alkalmazása felpuffadáshoz, szélgörcshöz, esetleg bélszűkülethez vezethet. Ilyenkor bőséges folyadék bevitele szükséges és orvoshoz kell fordulni.
Hogyan kell tárolni?
15-25 °C-on, nedvességtől védve kell tárolni.
Gyermekek elől gondosan el kell zárni!
Csomagolási egység: 200 g

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.