Gyógyszerkereső

IBANDRONSAV SANDOZ 3 mg/3 ml oldatos injekció

Hatóanyag:

ibandronic acid

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

1x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Igen

 • Gyógyszerfőkategória:

  MINERALISATIÓRA ÉS A CSONTSTRUKTÚRÁRA HATÓ SZEREK

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-21489/07

 • Gyógyszeralkategória:

  Bisphosphonatok

 • Gyártó:

  Sandoz Hungária

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció a biszfoszfonátok csoportjába tartozik. Ibandronsavat tartalmaz.
Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció visszafordíthatja a csontvesztést azáltal, hogy megállítja a további csontvesztést, és növeli a csonttömeget a legtöbb nőnél, aki a gyógyszert szedi, még akkor is, ha nem látják vagy érzik a különbséget. Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció csökkentheti a csonttörés veszélyét. Ezt a csökkenést azonban csak a csigolyatöréseknél mutatták ki, a csípőtöréseknél nem.
Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót intravénás injekcióban egészségügyi szakember adja be. Ne adja be magának az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót!
Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót a menupauza utáni csontritkulás kezelésére azért írták fel Önnek, mert Önnél fokozott a törések veszélye.
A csontritkulás azt jelenti, hogy a csontok elvékonyodnak és meggyengülnek, ami gyakran fordul elő menopauzában lévő nőknél. Menopauzában a petefészek már nem termeli a női nemi hormont, az ösztrogént, melynek segítségével a csontok egészségesek maradnak.
Minél korábban következik be a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás miatt előforduló törések kockázata. A törés veszélyét növelhetik még a következők is:
- elégtelen mennyiségű kalcium és D-vitamin az étrendben;
- dohányzás vagy túlzott alkoholfogyasztás;
- kevés gyaloglás vagy egyéb súlyterheléses mozgás;
- csontritkulás a családi kórtörténetben.
Az egészséges életmód is hozzájárul a kezelés sikeréhez. Ennek része a kiegyensúlyozott, kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, a gyaloglás vagy egyéb súlyterheléses mozgás, valamint hogy nem dohányzik, és nem fogyaszt túl sok alkoholt.

2. Tudnivalók az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció alkalmazása előtt

Nem kaphat Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót:
- ha jelenleg alacsony vagy a múltban bármikor alacsony volt a vér kalciumszintje. Ezt beszélje meg orvosával.
- ha allergiás az ibandronsavra vagy gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Vannak, akiknél különös gondossággal kell eljárni az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció alkalmazása során. Beszéljen kezelőorvosával mielőtt megkapná az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót:
- ha volt valaha vesebetegsége, veseelégtelensége vagy művesekezelésre szorul, illetve ha más olyan betegsége van, ami befolyásolja a veseműködést.
- ha bármilyen ásványi-anyagcsere zavara van (pl. D-vitamin hiány).

- Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció alkalmazása alatt kalciumot és D-vitamint kell szednie. Ha ezt nem tudja megtenni, tájékoztassa erről kezelőorvosát!
- Ha Ön fogászati kezelés alatt áll, vagy szájsebészeti beavatkozást végeznek Önnél, tájékoztassa a fogorvost, hogy Önt Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekcióval kezelik.
- Ha szívproblémái vannak és kezelőorvosa javasolta, hogy korlátozza a napi folyadékbevitelét. Intravénás ibandronsav-kezelésben részesült betegeknél súlyos, esetenként végzetes kimenetelű allergiás reakciót jelentettek. Ha Ön a következő tünetek közül bármelyiket tapasztalja, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert: légszomj/nehézlégzés, szorító érzés a torokban, nyelv duzzanata, szédülés, az öntudat elvesztésének érzése, az arc kivörösödése vagy duzzanata, kiütések, hányinger vagy hányás (lásd 4. pont).
- Gyermekek és serdülők
- Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció nem adható gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek.

- Egyéb gyógyszerek és az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Nem alkalmazhatják Önnél az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót, ha Ön terhes, vagy fennáll annak a lehetősége, hogy terhes lehet. Ha szoptat, abba kell hagynia a szoptatást, hogy kaphassa az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót. A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket, mivel az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció várhatóan nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
- Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció kevesebb, mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz adagonként (3 ml), tehát gyakorlatilag nátriummentes.
- 3. Hogyan kell alkalmazni az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót?

- Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció, intravénás injekció; ajánlott adagja 3 mg (egy előretöltött fecskendő) 3 havonta egyszer.
- Az injekciót orvosnak vagy szakképzett/gyakorlott egészségügyi szakembernek kell vénába beadnia. Az injekciót ne adja be saját magának!
- Az oldatos injekció kizárólag vénába adható be.
- Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció folyamatos alkalmazása
- Ahhoz, hogy a kezelés minél hatásosabb legyen, fontos, hogy az injekciót minden harmadik hónapban megkapja, mindaddig, amíg az orvos szükségesnek tartja. Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció csak addig gyógyítja a csontritkulást, amíg kapja a kezelést, bár lehetséges, hogy Ön nem fogja látni vagy érezni a különbséget.
- Kiegészítésként kalciumot és D-vitamint kell szednie, az orvos javaslata szerint.

- Ha az előírtnál több Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót alkalmaztak Önnél
- Vérében csökkenhet a kalcium, a foszfor vagy a magnézium szintje. Orvosa lépéseket tehet ennek korrekciójára, és lehet, hogy olyan injekciót ad Önnek, ami ezeket az ásványi anyagokat tartalmazza.

- Ha elfelejtették alkalmazni Önnél az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót
- Amint lehet, keresse fel orvosát, hogy a kimaradt injekciót megkaphassa! Ezt követően térjen vissza a 3 havonta történő adagolásra úgy, hogy a három hónapot az utolsó beadott injekciótól számítsa!
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Azonnal beszéljen a gondozását végző egészségügyi szakemberrel vagy kezelőorvosával, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mivel Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:
- Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egyet érint):
- influenza-szerű tünetek (köztük láz, reszketés és borzongás, rossz közérzet, fáradtság, csontfájdalom és fájdalmas izmok és ízületek). Beszéljen a gondozását végző egészségügyi szakemberrel vagy kezelőorvosával, ha bármelyik mellékhatás zavaróvá válik vagy néhány napnál tovább tart.
- bőrkiütés. Lehetséges, hogy allergiás reakciót vált ki Önnél a gyógyszer.
- Ritka (1000 beteg közül legfeljebb egyet érint):
- az arc, az ajkak, a nyelv és a torok viszketése és duzzanata, amely nehézlégzéssel jár.
- tartós szemfájdalom és szemgyulladás (ha elhúzódik);
- újkeletű fájdalom, gyengeségérzet vagy kellemetlen érzés a combban, csípőben vagy a lágyéknál. Ezek a combcsont esetleges, nem szokványos törésének korai jelei lehetnek.
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb egyet érint):
- fájdalom vagy seb a szájban vagy az állkapocsban. Ezek súlyos állkapocsbetegség (nekrózis (elhalt csontszövet)) korai jelei lehetnek.
- súlyos, esetenként életveszélyes allergiás reakció (lásd 2. pont).
- Egyéb lehetséges mellékhatások
- Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egyet érint):
- fejfájás;
- gyomorfájdalom (úgymint "gasztritisz") vagy hasfájás, emésztési zavar, hányinger, hasmenés (laza széklet) vagy székrekedés;
- izom-, izületi fájdalom, vagy hátfájás;
- fáradtságérzet, kimerültség.
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb egyet érint):
- vénák gyulladása;
- fájdalom, vagy sérülés az injekció beadásának helyén;
- csontfájdalom;
- gyengeség.
- Ritka (1000 beteg közül legfeljebb egyet érint):
- csalánkiütés.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon és a fecskendőn feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az injekciót beadó személy öntse ki a fel nem használt injekciós oldatot, a használt fecskendőt és injekciós tűt pedig helyezze egy megfelelő hulladékgyűjtő tartályba.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció?
- A készítmény hatóanyaga az ibandronsav. Egy 3 ml oldattal előretöltött fecskendő, ami 3 mg ibandronsavat tartalmaz (3,375 mg ibandronsav mononátrium-só, monohidrát formában).
- Egyéb összetevők: citromsav-monohidrát, nátrium-klorid, nátrium-hidroxid a pH beállításához, sósav a pH beállításához, injekcióhoz való víz.
Milyen az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció tiszta, színtelen oldat előretöltött fecskendőben. Egy előretöltött fecskendő 3 ml oldatot tartalmaz. Az Ibandronsav Sandoz 3 mg/3 ml oldatos injekció 1, 2, 4 vagy 5 db előretöltött csomagolásban kapható.
Előretöltött, visszafutásgátlóval ellátott fecskendő injekciós tű nélkül, és alkoholos törlővel vagy anélkül a bőr fertőtlenítéséhez.
Vagy
Előretöltött, visszafutásgátlóval ellátott fecskendő injekciós tűvel, és alkoholos törlővel vagy anélkül a bőr fertőtlenítéséhez.
Vagy
Előretöltött, visszafutásgátlóval ellátott fecskendő tűvédős injekciós tűvel, és alkoholos törlővel vagy anélkül a bőr fertőtlenítéséhez.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. 05. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2022.