Hirdetés

Gyógyszerkereső

KERESETT GYÓGYSZER NEVE

Ára

Hirdetés

IVABRADIN SANDOZ 7,5 mg filmtabletta

Hatóanyag:
ivabradine

Csak vényre kapható

Kiszerelés:
56x PVC/PE/PVdC//Al naptáros buborékcsomagolás


Tájékoztató ár: -

Normatív TB-támogatás: Nem

Eü. emelt támogatás: Igen

Gyógyszerfőkategória: EGYÉB SZÍVGYÓGYSZEREK Törzskönyvi szám: OGYI-T-23120/05
Gyógyszeralkategória: Egyéb szívgyógyszerek Gyártó: Sandoz Hungária

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ivabradin Sandoz filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Ivabradin Sandoz filmtabletta (ivabradin) az alábbi betegségek kezelésre szolgáló szívgyógyszer:
- Tünetekkel járó stabil angina pektorisz (ami mellkasi fájdalmat okoz) olyan felnőtt betegeknél, akiknek szívverése (pulzusa) legalább 70 ütés percenként. Olyan felnőtt betegeknél alkalmazzák, akiknek a szervezete nem tolerálja a béta-blokkolóknak nevezett szívgyógyszereket, vagy akik nem szedhetik azokat. Alkalmazzák még béta-blokkolókkal kombinációban is olyan felnőtt betegeknél, akiknek a betegsége nem tartható teljesen kordában béta-blokkolóval.
- Idült (krónikus) szívelégtelenség olyan betegeknél, akiknek pulzusa legalább 75 ütés percenként. A szokásos kezeléssel (ideértve az úgynevezett béta-blokkolókat) együtt alkalmazzák, vagy olyankor, ha a béta-blokkolók alkalmazása nem javasolt vagy a beteg azokat nem tolerálja.
Mit kell tudni a stabil angina pektoriszról (amelyet általában "anginának" hívnak)?
A stabil angina pektorisz a szívizom elégtelen oxigénellátása miatt fellépő szívbetegség. Általában 40-50 éves kor körül jelentkezik. Az angina leggyakoribb tünete a mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés. Az angina leginkább akkor lép fel, amikor a szív bizonyos helyzetekben gyorsabban ver, például fizikai vagy érzelmi megterheléskor, hideg időjárás hatására vagy étkezést követően. Ez a felgyorsult szívverés mellkasi fájdalmat okozhat az anginában szenvedő betegeknél.
Mit kell tudni a krónikus szívelégtelenségről?
A krónikus szívelégtelenség olyan szívbetegség, amelyben a szív nem képes elég vért pumpálni a test többi részébe. A szívelégtelenség leggyakoribb tünetei a légszomj, a fáradtság, a fáradékonyság és a bokaduzzanat.

Hogyan hat az Ivabradin Sandoz filmtabletta?

Az Ivabradin Sandoz filmtabletta percenként néhány ütéssel csökkenti a szívverések számát. Ez mérsékli a szív oxigénigényét, különösen abban a helyzetben, amikor az anginás roham felléphet. Így az Ivabradin Sandoz filmtabletta segít kontrollálni és csökkenteni az anginás rohamok számát.
Továbbá, mivel a szapora pulzus hátrányos a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek szívműködésére és életkilátásaira, az Ivabradin Sandoz filmtabletta specifikus pulzusszám-csökkentő hatása javítja ezeknek a betegeknek a szívműködését és életkilátásait.
2. Tudnivalók az Ivabradin Sandoz filmtabletta alkalmazása előtt
Ne szedje az Ivabradin Sandoz filmtablettát:
- ha allergiás az ivabradinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha nyugalmi állapotban a szívverése túl lassú (percenkénti 70 ütés alatt);
- ha kardiogén sokkban szenved (olyan szívbetegség, ami kórházi kezelést igényel);
- ha szívritmuszavarban szenved;
- ha szívrohama van;
- ha nagyon alacsony a vérnyomása;
- ha instabil anginában szenved (ez a betegség súlyos formája, mely terhelésre vagy terhelés nélkül is nagyon gyakran fellépő mellkasi fájdalommal jár);
- ha olyan szívelégtelenségben szenved, ami nemrégiben súlyosbodott;
- ha szívverését kizárólag szívritmus-szabályozó készüléke (pészmékere) tartja fenn;
- ha súlyos májbetegségben szenved;
- ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi: gombás fertőzések kezelésére szolgáló szerek (mint pl. ketokonazol, itrakonazol), makrolid antibiotikumok (mint pl. jozamicin, klaritromicin, telitromicin vagy eritromicin szájon át alkalmazva), HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek (mint a nelfinavir, ritonavir) vagy nefazodon (depresszió kezelésére), vagy diltiazem, verapamil (magas vérnyomás vagy angina pektorisz kezelésére);
- ha Ön fogamzóképes nő, és nem alkalmaz megbízható fogamzásgátló módszert;
- ha terhes vagy próbálkozik a teherbeeséssel;
- ha szoptat.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ivabradin Sandoz filmtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha szívritmuszavarban (mint pl. szabálytalan szívverés, szívdobogásérzés, fokozódó mellkasi fájdalom) vagy tartós pitvarremegésben (a szabálytalan szívverés egyik fajtája) szenved, vagy ha az EKG-ja egy úgynevezett hosszú QT-szindróma nevű rendellenességet mutat;
- amennyiben olyan tünetei vannak, mint a fáradtság, szédülés, légszomj (ez azt jelentheti, hogy túlságosan lelassult a szívverése);
- ha a pitvarfibrilláció tüneteitől szenved (nyugalomban mért, nyilvánvaló ok nélküli szokatlanul magas (110-nél több ütés percenként), vagy szabálytalan, nehezen mérhető szívverés);
- ha a közelmúltban szélütése (sztrókja) volt;
- ha vérnyomása enyhén vagy közepesen alacsony;
- ha vérnyomása nincs beállítva, különösen a vérnyomáscsökkentő-kezelés megváltoztatását követően;
- ha súlyos szívelégtelenségben szenved, vagy olyan szívelégtelenségben, ami egy Tawara-szár-blokknak nevezett EKG rendellenességgel együtt van jelen;
- ha a szem ideghártyájának (retina) krónikus megbetegedésében szenved;
- ha közepesen súlyos májműködési zavarban szenved;
- ha súlyos veseműködési zavarban szenved.
Amennyiben az Ivabradin Sandoz filmtabletta szedése előtt vagy az alatt a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, azonnal beszéljen kezelőorvosával.
Gyermekek és serdülők
Az Ivabradin Sandoz filmtabletta gyermekeknek és 18 évesnél fiatalabb serdülőkorúaknak nem adható.
Egyéb gyógyszerek és az Ivabradin Sandoz filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, tájékoztassa kezelőorvosát, mert az Ivabradin Sandoz filmtabletta adagjának módosítására vagy ellenőrzésre lehet szükség:
- flukonazol (gombaellenes gyógyszer)
- rifampicin (antibiotikum)
- barbiturátok (alvászavarokra vagy epilepsziára)
- fenitoin (epilepsziára)
- Hypericum perforatum, más néven közönséges orbáncfű (gyógynövénykezelés depresszióra)
- QT-szakasz megnyúlását okozó szerek (szívritmuszavarok vagy egyéb betegségek kezelésére):
- kinidin, dizopiramid, ibutilid, szotalol, amiodaron (szívritmuszavarok kezelésére)
- bepridil (angina pektorisz kezelésére)
- bizonyos szorongás, szkizofrénia vagy egyéb elmezavar kezelésére való gyógyszerek (mint pl. pimozid, zipraszidon, szertindol)
- malária elleni gyógyszerek (mint a meflokvin vagy halofantrin)
- intravénásan alkalmazott eritromicin (antibiotikum)
- pentamidin (paraziták elleni gyógyszer)
- ciszaprid (a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszafolyása - gasztroözofageális reflux - ellen)
Bizonyos típusú vízhajtók, amelyek csökkenthetik a vér káliumszintjét (vizenyő/ödéma, magas vérnyomás kezelésére), pl. furoszemid, hidroklorotiazid, indapamid.
Az Ivabradin Sandoz filmtabletta egyidejű alkalmazása étellel vagy itallal
Az Ivabradin Sandoz filmtabletta kezelés alatt kerülje a grépfrútlé fogyasztását.
Terhesség és szoptatás
Ne szedje az Ivabradin Sandoz filmtablettát, ha terhes vagy terhességet tervez (lásd "Ne szedje az Ivabradin Sandoz filmtablettát").
Ha terhes és Ivabradin Sandoz filmtablettát szedett, beszéljen kezelőorvosával.
Ne szedje az Ivabradin Sandoz filmtablettát, ha fennáll annak az esélye, hogy teherbe eshet, hacsak nem alkalmaz megbízható fogamzásgátló módszert (lásd "Ne szedje az Ivabradin Sandoz filmtablettát").
Ne szedjen Ivabradin Sandoz filmtablettát, ha szoptat (lásd "Ne szedje az Ivabradin Sandoz filmtablettát"). Ha szoptat vagy szoptatni szeretne, beszéljen kezelőorvosával, mert a szoptatást abba kell hagyni, ha Ivabradin Sandoz filmtablettát szed.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Ivabradin Sandoz filmtabletta átmeneti fényfelvillanás jelenségeket okozhat (múló fényesség a látótérben, lásd "Lehetséges mellékhatások"). Amennyiben ez Önnél előfordul, gépjárművezetéskor vagy gépek kezelésekor, legyen óvatos, különösen éjszakai vezetéskor, amikor a fényerősség hirtelen változására lehet számítani.
Az Ivabradin Sandoz filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni az Ivabradin Sandoz filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Ivabradin Sandoz filmtablettát étkezés közben kell bevenni.
Az 5 mg-os tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ha Önt stabil angina pektorisz miatt kezelik:
A kezdő adag nem haladhatja meg a naponta kétszer egy darab Ivabradin Sandoz 5 mg filmtablettát. Amennyiben az angina tünetei Önnél továbbra is fennállnak, és a naponta kétszer 5 mg-os adagot jól tolerálta, az adag megemelhető. A tartósan szedett adag nem haladhatja meg a naponta kétszer 7,5 mg-ot. A megfelelő adagot kezelőorvosa fogja Önnek felírni. Az ajánlott adag egy tabletta reggel és egy tabletta este. Néhány esetben (például időskorban) a kezelőorvos fél adagot is előírhat, azaz pl. reggel fél 5 mg-os Ivabradin Sandoz filmtablettát (ami 2,5 mg ivabradinnak felel meg) és este is egy felet az 5 mg-os tablettából.
Ha Önt idült szívelégtelenség miatt kezelik:
A szokásos javasolt kezdő adag naponta kétszer 5 mg Ivabradin Sandoz filmtabletta, amelyet szükség esetén naponta kétszer 7,5 mg Ivabradin Sandoz filmtablettára lehet emelni. Az Önnek megfelelő adagot kezelőorvosa határozza meg. A szokásos adag egy tabletta reggel és egy tabletta este. Néhány esetben (például időskorban) az orvos fél adagot is előírhat, azaz pl. reggel felet az 5 mg-os Ivabradin Sandoz filmtablettából (ami 2,5 mg ivabradinnak felel meg) és este is felet az 5 mg-os tablettából.
Ha az előírtnál több Ivabradin Sandoz filmtablettát vett be
Az Ivabradin Sandoz filmtabletta nagy adagja légszomjat és fáradtságot okozhat, mivel a szív működése túlságosan lelassul. Amennyiben ez előfordul, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Ha elfelejtette bevenni az Ivabradin Sandoz filmtablettát
Ha elfelejtette bevenni az Ivabradin Sandoz filmtablettát, a következő adagot a megszokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
A tablettát tartalmazó buborékfóliára nyomtatott naptár segítségével nyomon követheti, hogy mikor vette be utoljára az Ivabradin Sandoz filmtablettát.
Ha idő előtt abbahagyja az Ivabradin Sandoz filmtabletta szedését
Az angina és a krónikus szívelégtelenség általában egész életen át tartó kezelést igényelnek, ezért kizárólag kezelőorvosa tanácsára hagyja abba ennek a gyógyszernek a szedését.
Ha úgy gondolja, hogy az Ivabradin Sandoz filmtabletta hatása túlzottan erős, vagy gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A gyógyszer leggyakoribb mellékhatásai az adag nagyságától függenek és összefüggésben állnak a gyógyszer hatásmechanizmusával.
Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érinthet):
Fényfelvillanás jelenségek (rövid, erőteljes fényfelvillanások, amelyet a leggyakrabban a fényerősség változása vált ki). Ezeket a jelenségeket fényudvarként, színes villanásokként, széteső vagy többszörös képekként is leírhatják. Általában a kezelés első két hónapjában jelentkeznek, ezt követően ismétlődhetnek, és a kezelés alatt vagy után megszűnnek.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
A szívműködés megváltozása (tünete a szívverés lassulása). Főként a kezelés első 2-3 hónapjában jelentkezik.
Egyéb mellékhatásokat is jelentettek:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
a szív szabálytalan, gyors összehúzódása, rendellenes szívdobogásérzés, ingadozó vérnyomás, fejfájás, szédülés, homályos (ködös) látás
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
szívdobogásérzés, a vártnál korábban jelentkező szívütések (extraszisztolék), hányinger, székrekedés, hasmenés, hasi fájdalom, forgó jellegű szédülés (vertigo), nehézlégzés (diszpnoé), izomgörcsök, a laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek változása: magas húgysavszint a vérben, az úgynevezett eozinofil sejtek (a fehérvérsejtek egy típusa) túl magas száma, illetve túl sok kreatinin (az izmok bomlásterméke) a vérben, bőrkiütés, az arc, a nyelv vagy a torok légzési vagy nyelési nehezítettséggel járó duzzanata (úgynevezett angioödéma), alacsony vérnyomás, ájulás, fáradtság, gyengeség, EKG- eltérések, kettőslátás, látásromlás
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
csalánkiütés, viszketés, bőrpír, rosszullét
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
szívritmuszavar
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ivabradin Sandoz filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ("Felh.:") ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Ne használja fel a tartályos kiszerelésű gyógyszert az első felbontást követően 6 hónapnál tovább.
Semmilyen gyógyszert nem dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Ivabradin Sandoz filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga az ivabradin (oxalát formájában).
Ivabradin Sandoz 5 mg filmtabletta: 5 mg ivabradint tartalmaz filmtablettánként (ami megfelel 5,961 mg ivabradin-oxalátnak).
Ivabradin Sandoz 7,5 mg filmtabletta: 7,5 mg ivabradint tartalmaz filmtablettánként (ami megfelel 8,941 mg ivabradin-oxalátnak).
- Egyéb összetevők a tablettamagban: vízmentes laktóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszkarmellóz-nátrium (E468), butilhidroxitoluol (E321), magnézium-sztearát (E470b),
és a tabletta-bevonatban: hipromellóz (E464), titán-dioxid (E171), makrogol 6000, glicerin (E422), magnézium-sztearát (E470b), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172).
Milyen az Ivabradin Sandoz filmtabletta külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Ivabradin Sandoz 5 mg filmtabletta
Sárga, kerek, egyik oldalán bemetszéssel, másik oldalán "5" jelöléssel ellátott filmtabletta. Átmérő: 6 mm. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ivabradin Sandoz 7,5 mg filmtabletta
Narancssárga-sárga, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "7,5" jelöléssel ellátott filmtabletta. Átmérő: 6,5 mm.
OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás
10 db,14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db, 98 db, 100 db vagy 112 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolás
14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 100 db vagy 112 db filmtablettát tartalmazó naptáros buborékcsomagolás
PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolás
10 db,14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db, 98 db, 100 db vagy 112 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolás
14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 100 db vagy 112 db filmtablettát tartalmazó naptáros buborékcsomagolás
Nedvességmegkötővel (szilikagéllel) ellátott, gyermekbiztonsági záras csavaros PP kupakkal lezárt HDPE tartály
100 db vagy 250 db filmtablettát tartalmazó csomagolási egység
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2019.