Gyógyszerkereső

METROSA 7,5 mg/g gél

Hatóanyag:

metronidazole

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

25 g

Tájékoztató ár:

1962 Ft

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

 • Gyógyszerfőkategória:

  CHEMOTHERAPEUTICUMOK LOCALIS HASZNÁLATRA

 • Törzskönyvi szám:

  OGYI-T-20248/01

 • Gyógyszeralkategória:

  Egyéb chemotherapeuticumok

 • Gyártó:

  Dr. August Wolff

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Metrosa 7,5 mg/g gél és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Metrosa 7,5 mg/g gél a bőrre kenve gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.
A Metrosa 7,5 mg/g gél az arc kivörösödését, illetve az esetlegesen ezzel együtt járó kis, váladékozó hólyagokat (úgynevezett pusztulákat) okozó bőrbetegség, az úgynevezett rozácea kezelésére javallt, a betegség hirtelen súlyosbodásakor, a gyulladás problémássá válásakor alkalmazható.
1 g Metrosa gél hatóanyagként 7,5 mg metronidazolt tartalmaz.
A metronidazol hatékony néhány, a bőr gyulladását kiváltó gomba és egyéb kórokozó ellen, illetve rozáceában szenvedő betegeknél enyhítheti a betegséget a kialakult gyulladás csökkentésével.
2. Tudnivalók a Metrosa 7,5 mg/g gél alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Metrosa 7,5 mg/g gélt
- ha allergiás (túlérzékeny) a metronidazolra, propilénglikolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Metrosa 7,5 mg/g gél alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A gél szembe nem kerülhet és nyálkahártyával nem érintkezhet. Ha szembe kerül, óvatosan, meleg vízzel mossa ki a gélt a szemből.
Amennyiben irritáció fordul elő, alkalmazza ritkábban a Metrosa 7,5 mg/g gélt vagy átmenetileg hagyja abba az alkalmazását. Kérjük, hogy szükség esetén kérje ki orvos véleményét.
A készítmény alkalmazása alatt kerülje az erős napfényt (napozást), illetve az UV-lámpák használatát (szolárium, kvarclámpa). UV-sugárzás hatására a metronidazol elveszti aktivitását és ennek következtében hatásosságát is.
Kerülje a gyógyszer hosszantartó és szükségtelen alkalmazását. Ne lépje túl a kezelés ajánlott időtartamát. Amennyiben szükséges, a terápia ismételten ajánlható és megismételhető. Azonban a kezelések közötti 6 hetes szünetet be kell tartani.
A Metrosa 7,5 mg/g gél alkalmazása fokozott elővigyázatosságot követel bizonyos vérképzőszervi zavarok (vér összetételének kóros elváltozása) esetén.
Gyermekek és serdülők
A Metrosa 7,5 mg/g gél gyermekeknél és serdülőknél való alkalmazásának hatásosságáról és biztonságosságáról nincs kellő tapasztalat, ezért gyermekeknél és serdülőknél a készítmény nem alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és a Metrosa 7,5 mg/g gél
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az egész szervezetre ható (szisztémás) kezeléssel való kölcsönhatás nem valószínű, mivel a Metrosa 7,5 mg/g gél bőrön történő alkalmazását követően a metronidazol felszívódása (az a képessége, hogy a bőrön át a testbe jusson) csekély.
Megemlítendő azonban, hogy úgynevezett diszulfirám-szerű reakciókról számoltak be néhány olyan beteg esetében, akik egyidejűleg metronidazolt szedtek és alkoholt fogyasztottak. Ezen reakciók közé tartozik a hányinger, hányás, bőrpír, gyorsabb szívverés és a légszomj.
A Metrosa 7,5 mg/g gél alkalmazása módosíthatja a warfarin és egyéb kumarin típusú véralvadásgátlók hatását. Közölje orvosával, ha Ön véralvadásgátló gyógyszert szed, vagy más, vérével kapcsolatos betegségben szenved.
Kérjük, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett minden gyógyszeréről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.
A Metrosa 7,5 mg/g gél egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Egy kivétellel minden étel és ital fogyasztható: a gyógyszer alkalmazása alatt nem javasolt az alkoholfogyasztás, mivel fennáll egy, hányingerrel járó reakció kialakulásának - nagyon csekély - lehetősége.
Terhesség, szoptatás és termékenység
A Metrosa 7,5 mg/g gél csak akkor alkalmazható terhesség esetén, ha az orvosa szerint egyértelműen szükséges és ajánlott. Kérjük, forduljon kezelőorvosához.
Amennyiben szoptat, el kell dönteni, hogy a szoptatást vagy a gyógyszer szedését kell-e felfüggeszteni. Kérjük, forduljon kezelőorvosához tanácsért.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer alkalmazása során vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket, mivel a készítménynek nincs hatása a gépjárművezetésre és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
A Metrosa gél propilénglikolt tartalmaz
Ez a gyógyszer 30 mg propilenglikolt tartalmaz grammonként (ami megfelel 50 mg/alkalmazásnak). A propilénglikol bőrirritációt okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Metrosa 7,5 mg/g gélt?
A Metrosa 7,5 mg/g gél kizárólag külsőleg, a bőrön alkalmazható.
Amennyiben az orvos másként nem rendeli, 2-3 cm hosszúságú gélt kenjen fel az érintett bőrterületre, és óvatosan dörzsölje bele a bőrbe. A gélt naponta kétszer alkalmazza, legfeljebb négy hétig.
A Metrosa 7,5 mg/g gélt mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A metronidazol az érintett bőrfelületen vékony rétegben, naponta két alkalommal, reggel és este alkalmazandó. A kezelendő bőrfelületet a kezelést megelőzően kímélő bőrtisztítóval le kell mosni. A betegek a metronidazol alkalmazását követően használhatnak olyan kozmetikumokat, amelyek nem tartalmaznak a pórusok eltömítésére hajlamos (komedogén), illetve bőrösszehúzó (adsztringens) anyagokat. Adagmódosítás nem szükséges időseknél. Ne lépje túl a kezelés ajánlott időtartamát.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A metronidazol alkalmazása gyermekeknél nem javasolt, mivel annak hatásosságáról és biztonságosságáról nincs elegendő tapasztalat.
Ha az előírtnál több Metrosa 7,5 mg/g gélt alkalmazott
Ha túl sok gélt alkalmazott, egyszerűen törölje le a felesleget egy papírzsebkendővel, vagy távolítsa el meleg vizes lemosással. A gél kizárólag a bőrön való alkalmazásra szolgál. Ha Ön vagy bárki más véletlenül lenyelne a gélből, azonnal közölje orvosával vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.
Ha elfelejtette alkalmazni a Metrosa 7,5 mg/g gélt
Ha Ön egy kezelést elfelejtett, alkalmazza a gélt, amint eszébe jut, kivéve, ha a következő alkalmazás ideje két-három órán belül van, ez esetben hagyja ki az elfelejtett alkalmazást.
Ha idő előtt abbahagyja a Metrosa gél alkalmazását
Amennyiben a kezelést megszakította, tájékoztassa kezelőorvosát!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Metrosa 7,5 mg/g gél is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások értékelése az alábbi gyakorisági kategóriák szerint történik:

Melyek azok a fontos mellékhatások vagy jelek, melyekre figyelnie kell, és mi a teendő előfordulásuk esetén?
Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a Metrosa 7,5 mg/g gél alkalmazását és a lehető leghamarabb kérje orvosa tanácsát.
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Gyakori: száraz bőr, a bőr rendellenes vörössége és gyulladása (eritéma), viszketés (pruritusz), kiütés (a bőr gyulladása vörösödéssel), kellemetlen érzés a bőrön (égető érzés, bőrfájdalom és csípő érzés), bőrirritáció, az arc, orr, áll, homlok és szempillák gyulladásából álló krónikus bőrbetegség (rozácea) súlyosbodása.
Gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): allergéneknek való kitettség miatti bőrreakció (kontakt dermatitisz).
Általános tünetek
Gyakori: fájdalom
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Nem gyakori: csökkent érzékelés normális vagy fájdalmas bőringerlés esetén (hipesztézia), rendellenes vagy nem megfelelő érzékelés egy szervben (paresztézia), fémes ízérzés (diszgeuzia).
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Nem gyakori: hányinger.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Metrosa 7,5 mg/g gélt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Nem fagyasztható!
Hűtőszekrényben nem tárolható.
Az első felbontást követően 3 hónapon belül felhasználandó.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Metrosa 7,5 mg/g gél?
- A készítmény hatóanyaga a metronidazol.
1 g gél 7,5 mg metronidazolt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: fenoxietanol (Ph. Eur.), propilénglikol, hipromellóz (E464), tisztított víz.
Milyen a Metrosa 7,5 mg/g gél külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Gél csavaros HDPE kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve. Egy tubus dobozban.
Kiszerelések: 25 g vagy 50 g.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2021.